În lume

articolul anterior articolul urmator

Talibanii cer ajutoare umanitare înainte de reluarea negocierilor cu SUA

5
28 Nov 2021 12:09:30
Autor: Ion Gaidau
Talibani în palatul prezidenţial de la Kabul FOTO EPA-EFE
Talibani în palatul prezidenţial de la Kabul FOTO EPA-EFE

Regimul taliban susţine că doreşte relaţii paşnice cu restul lumii şi solicită ajutor umanitar pentru a face faţă iernii.

În primul său discurs audio adresat naţiunii, premierul afgan Mohammad Hasan Akhund, care încă nu a apărut în public de la numirea sa în funcţie pe 7 septembrie, cere ONG-urilor internaţionale să ajute ţara sa să treacă peste iarna aspră care se apropie şi riscă să aducă o catastrofă umanitară.

El susţine totodată că regimul taliban nu vrea să se amestece în „afacerile interne ale ţărilor străine”. „Nu vrem să le creăm probleme, nesiguranţă la ei acasă. Nimeni nu poate dovedi că am făcut acest lucru în ultimii douăzeci de ani”, a declarat premierul afgan, citat de AFP.

„Ne dorim, de asemenea, relaţii economice bune” cu alte ţări, a adăugat Akhund, criticat în Afganistan pentru tăcerea sa prelungită în contextul în care ţara se confruntă cu o criză economică gravă, iar ONU se teme de o criză umanitară majoră.

Mesajul premierului afgan vine cu două zile înainte de reluarea negocierilor între talibani şi reprezentanţii americani la Doha (Qatar).

SUA reiau negocierile cu talibanii

SUA urmează să reia săptămâna viitoare negocierile cu talibanii, fiind interesate mai ales de combaterea terorismului, transmite AFP.

„Pot să confirm că, săptămâna viitoare, reprezentantul special pentru Afganistan, Tom West, se va întoarce la Doha, pentru două săptămâni de întâlniri cu talbanii”, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Ei vor discuta despre „interesele noastre naţionale vitale pe tema Afganistanului”, a precizat el, enumerând „contraterorismul”, „ajutorul umanitar şi situţia economică a ţării”, dar şi posibilitatea ca americanii şi afganii care lucrat pentru ei în ultimii 20 de ani să părăsească Afganistanul în deplină „securitate”.

Thomas West s-a întâlnit în urmă cu aproape două săptămâni, în Pakistan, cu reprezentanţi ai mişcării islamiste, care a preluat puterea la jumătatea lui august, la Kabul, în paralel cu retragerea forţelor americane.

O primă rundă de negocieri între Washington şi talibani a avut loc pe 9 şi10 octombrie, la Doha, unde s-a mutat echipa diplomatică americană însărcinată cu Afganistanul după retragere.

Emisarul american a reiterat vineri, pe Twitter, condiţiile SUA ca talibanii „să merite” susţinerea financiară şi diplomatică americană, şi anume lupta împotriva terorismului, instalarea unui Guvern „incluziv”, „respectarea drepturilor minorităţilor, femeilor şi fetelor” şi un „acces egal la educaţie şi locuri de muncă”.

Thomas West a dat asigurări că americanii urmează să continue să întreţină un „dialog lucid şi sincer cu talibanii” şi să furnizeze afganilor, între timp, un ajutor umanitar strict necesar.

Ministrul de Externe al regimului taliban - nerecunoscut de către comunitatea internţională - Amir Khan Muttaqi a cerut săptămâna trecută, într-o scrisoare deschisă adresată Congresului SUA, dezgheţarea activelor afgane în SUA.

După schimbarea de regim de la Kabul, produsă la mijlocul lui august, cu o jumătate de lună înainte de încheierea retragerii din Afganistan, Washingtonul a îngheţat activele Băncii Centrale Afgane, iar Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au suspendat ajutoarele.

La Doha, talibanii vor cere din nou ridicarea acestor sancţiuni şi reluarea ajutorului internaţional.

În lipsa unor ajutoare bilaterale masive, deoarece nicio ţară încă nu a recunoscut regimul taliban, asociat până acum de Occident cu terorismul, circuitul ONG-urilor este în prezent unul din cele mai practice modalităţi pentru a canaliza ajutoarele în Afganistan, notează AFP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
28.11.2021, 12:30:28

Afganii îi vor regreta pe americanii care au băgat nişte sute de milioane de USD în Afganistan. Acum ce vor face? Singura soluţie este să se predea Chinei sau Pakistanului.

-5 (11 voturi)
Stefan din Nord
28.11.2021, 12:35:30

Lumea civilizata trebuie sa-i lase sa fiarba in suc propriu Nu merita ajutati nici cu un cent Le da Mahomed de care asculta cu sfintenie tot ce au nevoie pentru a supravietui De ce vor ajutor de la necredinciosii atei si pagani ?

-2 (14 voturi)
borris borris
28.11.2021, 13:12:24

Cine s-ar fi gandit ca ideologia nu tine de foame? In mod sigur, nu talibanii...

-4 (12 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
28.11.2021, 13:34:09

Stiind cu ce prosti au de-a face, talibanii cer ajutoare. Merkel va fi prima care va sari. Si UE imediat dupa Merkel.

-7 (11 voturi)
Jason-Bourne
28.11.2021, 16:20:21

Barbosii aia credeau ca daca vor repeta intr-una Allahu Akbar problemele se vor rezolva de la sine !

-7 (9 voturi)
Modifică Setările