În lume

articolul anterior articolul urmator

Talibanii cer ajutorul Uniunii Europene în vederea funcţionării aeroporturilor afgane, înaintea reluării negocierilor, la Doha, cu SUA

4
29 Nov 2021 13:36:32
Autor: News.ro
Foto AFP
Foto AFP

Talibanii au cerut ajutorul Uniuni Europene în vederea garantării funcţionării aeroporturilor afgane, în cadrul unor negocieri, în weekend, la Doha, unde s-au angajat să permită plecarea persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul, a anunţat UE, relatează AFP.

”Delegaţia afgană şi-a confirmat angajamentul de a garanta şi facilita trecerea în deplină securitate a cetăţenilor străini şi afgani care vor să părăsească ţara”, a anuţat duminică într-un comunicat Serviciul diplomatic european (SEAE).
 
”În acest sens, cele două părţi au subliniat impotranţa menţinerii aeroporturilor afgane deschise, iar delegaţia afgană a cerut un ajutor în vederea menţinerii operaţiunilor aeroporturilor”, precizează diplomaţia europeană.
 
Talibanii s-au angajat totodată să-şi respecte promisiunea unei ”amnistieri generale” a afganilor care au muncit împotriva lor în cele două decenii de dominaţie occidentală, până la retragerea precipitată a Statelor Unite, în august.
 
”Cele două părţi s-au declarat grav îngrijorate de o deteriorare a situaţiei umanitare în Afgastan, odată cu apropierea iernii”, anunţă UE în comunicat, precizând că va continua să furnizeze ajutoare umanitare.
 
UE i-a îndemnat pe talibani să înfiinţeze un ”guvern care include”, să încurajeze democraţia şi să garanteze egalitatea accesului fetelor la şcolarizare.
 
Uniunea sugerează că, în cazul în care talibanii îndeplinesc condiţiile europene, ar putea fi deblocate finanţări suplimentare, dar ”numai în beneficiul direct al poporului afgan”.
 
Talibanii au reafirmat că vor respecta drepturle omului, ”conform principiilor islamice” şi că vor primi înapoi misiuni diplomatice care au fost închise, se arată în comunicat.
 
UE precizează în comunicat că ”dialogul nu implică recunoaşterea de către UE a Guvernului interimar (taliban), ci face parte din angajamentul operaţional al UE, în interesul UE şi al poporului afgan”.
 
Aceste negocieri au loc înaintea unor negocieri între Statele Unite şi talibani, care urmează să dureze două săptămâni, tot în capitala Qatarului.
 
Delegaţia talibană a fost condusă de către ministrul interimar de Externe Amir Khan Mutaqqi, iar delegaţia UE de către emisarul special pentru Afganistan Tomas Niklasson.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
29.11.2021, 15:06:06

Sa-i ajute prietenii pakistanezi.

-6 (10 voturi)
Elhanan Dreyfuss
29.11.2021, 15:08:04

iti imaginezi cat de anti europeni sunt politicienii incat negociaza cu talibanii cum sa aduca afgani in Europa?

+2 (4 voturi)
Sorin80
29.11.2021, 16:58:08

UE este arbitrul tuturor problemelor de pe planeta asta? Curios cum găsește bani pentru toți nenorociții, inclusiv pentru acești teoriști afgani.

-9 (11 voturi)
emoji
29.11.2021, 18:41:13

Nu stiu cine or sa le conduca avioanele si aeroporturile, dar ar trebui sa inceapa prin a le spune ca pe avion, nu poti merge pe acoperis, ca pe tren.

+1 (3 voturi)
Modifică Setările