În lume

articolul anterior articolul urmator

Talibanii, tot mai aproape de recucerirea Afganistanului. Chiar dacă şi-au anunţat retragerea, americanii promit bombardamente împotriva acestora

9
26 Jul 2021 00:02:29
Autor: Emanuel Neuman
Fortele afgane luptand impotriva talibanilor FOTO EPA-EFE
Fortele afgane luptand impotriva talibanilor FOTO EPA-EFE

Chiar dacă trupele americane s-au retras din Afganistan, şeful operaţiunilor militare americane în regiune a anunţat că SUA vor continua raidurile aeriene în sprijinul armatei afgane dacă talibanii nu-şi opresc ofensive.

„Statele Unite au intensificat loviturile aeriene de sprijin pentru forţele afgane în ultimele zile şi suntem pregătiţi să menţinem acest nivel ridicat de sprijin în zilele următoare, dacă talibanii îşi continuă atacurile”, a afirmat generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom), porivit AFP, preluată de Agerpres.

Declaraţia vine în contextul în care ofensiva talibană a reuşit să facă progrese semnificative în ultimele zile, cucerind importante zone rurale din Afganistan. Atacul talibanilor coincide cu retragerea aproape încheiată a trupelor internaţionale din Afganistan.

Forţele afgane au opus o rezistenţă firavă până acum în faţa talibanilor. Drept consecinţă, au pierdut majoritatea capitatelor de provincii şi nu mai controlează decât o parte redusă din principalele rute de transport ale ţării.

După 20 de ani de la înlăturarea talibanilor de la putere de către operaţiunea militară condusă de SUA în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, există temeri tot mai justificate că aceştia vor reuşi să ajungă din nou să controleze întreaga ţară.

Guvernul afgan a impus sâmbătă stare de urgenţă în aproape întreg teritoriul ţării, în încercarea de a-i opri pe talibani să mai invadeze oraşele. În afară de capitala Kabul şi încă două provincii, oamenii nu au voie să iasă din case între orele 22.00 şi 04.00.

„Vreau să fiu clar: guvernul afgan va fi supus unor grele încercări în zilele următoare, talibanii încearcă să dea campaniei lor un caracter ineluctabil. Dar ei se înşeală (...) Victoria talibanilor nu este inevitabilă”, a susţinut generalul american.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Goicea Niculae
26.07.2021, 01:00:22

De grei 75 de ani de la terminarea războiului mondial ,Americanii tot bombardeazățări străine de necaz că mănâncă bătaie pe unde se duc.

-7 (13 voturi)
Pontus Euxinus
26.07.2021, 01:14:12

de fapt au atacat afganistanul degeaba. nu afganii au facut 9/11, ci sauditii la fel si irakul, a fost atacat degeaba. nici saddam nu era involved in 9/11 de ce nu au atacat pe adevaratii teroristi ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-6 (10 voturi)
IonIon Codreanu
26.07.2021, 08:27:45

De ce?! Pentru că iubesc vinovații adevărați și atacă acolo unde li se pare comod. Ca în bancul cu ceasul: pierzătorul îl căuta sub becul unui stâlp, unde era lumină, nu unde l-a pierdut, dar era întuneric!

-6 (10 voturi)
costy
26.07.2021, 07:44:54

- Dar, - in final - cine asigura - Sustinerea Talibanilor ?

+1 (1 vot)
IonIon Codreanu
26.07.2021, 08:31:34

Nu au nevoie de mare susținere. Se mulțumesc cu puțină hrană, echipament sumar. Arme și muniție există câtă vrei în zonă. Le ajunge puținul pe care-l primesc de la musulmanii extremiști, ce obțin prin amenințare... Ei nu au nevoie de mii de miliarde ca americanii și cei care-i însoțesc.

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările