În lume

articolul anterior articolul urmator

Talibanii au ocupat birourile unei organizaţii care apără drepturile omului  şi se folosesc de maşinile, computerele şi activele instituţiei

7
19 Sep 2021 11:41:19
Autor: Maria Ţaga
Situaţia din Afganistan este una precară, mai ales după ce talibanii au cucerit oraşul Kabul.
Situaţia din Afganistan este una precară, mai ales după ce talibanii au cucerit oraşul Kabul.

Filippo Grandi, reprezentantul refugiaţilor din Cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat vineri că situaţia din Afganistan este „destul de disperată”. Comisia Independentă pentru Drepturile Omului din Afganistan (AIHRC) a declarat sâmbătă că talibanii desconsideră total drepturile cetăţenilor, nerespectând mandatul şi independenţa organizaţiei.

Situaţia din Afganistan este una precară, mai ales după ce talibanii au cucerit oraşul Kabul. Aceştia nu numai că au ocupat birourile AIHRC, ci se folosesc şi de maşinile, computerele şi activele organizaţiei,  având o lipsă totală de respect faţă de grupurile care apără drepturile omului, în ţara devastată de război.

„Începând cu data de 15 august, AIHRC şi-a continuat activitatea, dar nu a putut să îşi îndeplinească îndatoririle faţă de poporul afgan”, se arată într-un comunicat de presă, potrivit hindustantimes.com.  

„Toate clădirile AIHRC au fost ocupate de forţele talibane, care au făcut, de asemenea, numiri în funcţie şi au folosit activele organizaţiei, cum ar fi maşinile şi computerele.”

AIHRC a cerut talibanilor să „respecte” independenţa comisiei, a personalului acesteia şi a tuturor persoanelor care au luptat pentru apărarea drepturilor omului, mai ales a poporului afgan.

De asemenea, AIHRC a raportat atacurile talibanilor asupra personalului feminin din cadrul organizaţiei.

 „Având în vedere restricţiile talibanilor privind angajarea şi rolul femeilor în viaţa publică, ne temem că talibanii nu vor permite personalului feminin să îşi îndeplinească în continuare atribuţiile, inclusiv la nivelul conducerii. Acest lucru este inacceptabil. AIHRC nu poate proteja drepturile tuturor afganilor dacă nu poate proteja drepturile personalului său feminin ”, transmite aceeaşi sursă.

Între timp, Filippo Grandi a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă la Islamabad că situaţia umanitară din Afganistan este „destul de disperată” şi a solicitat ajutor, spunând  că mulţi afgani au nevoie urgentă de medicamente, alimente şi adăpost.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (CSONU) a adoptat o rezoluţie de reînnoire a „Misiunii de asistenţă a ONU în Afganistan” (UNAMA), specificând importanţa „participării egale şi semnificative” a femeilor în viaţa publică.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Islaz
19.09.2021, 12:25:18

„Având în vedere restricţiile talibanilor privind angajarea şi rolul femeilor în viaţa publică, ne temem că talibanii nu vor permite personalului feminin să îşi îndeplinească în continuare atribuţiile, inclusiv la nivelul conducerii." Prostitutia este interzisa in Afganistan . Puteti sa va dati cu fundu de pamant cat vreti prostituatele vor fi interzise

-13 (15 voturi)
Cristian saileanu
19.09.2021, 12:58:00

Nu se poate! Pai, talibanii sunt noii aliati ai lui Joe Dementul...

-10 (12 voturi)
Kongo-Müller
19.09.2021, 13:37:48

Trist si dureros ! Talibanii reinstaureaza nebunia islamista din evul mediu, dupa ce s-au inteles "prieteneste" cu Donald Trump, ca acesta sa le predea puterea.

-10 (10 voturi)
Cristian saileanu
19.09.2021, 15:56:50

Donal Trump, ai? Esti de plans! De Trump le era frica, cat a fost Trump presedinte, nu au miscat in front... Plecarea dezastruoasa din Afg. e opera mareata a lui Dementia Joe...

-8 (12 voturi)
Bongo Pongo
19.09.2021, 16:30:55

Ce au cautat amerii in Afg? Trebuiau lasati sa se omoare intre ei pana ajung cu totii la allacu acbaru'.

-10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările