În lume

articolul anterior articolul urmator

Talibanii au respins o tentativă a forţelor afgane de a ajunge la avionul american prăbuşit

2
28 Jan 2020 12:54:09
Autor: Viorica Marin
Avionul american prăbuşit în Afganistan, în zona controlată de talibani FOTO EPA EFE
Avionul american prăbuşit în Afganistan, în zona controlată de talibani FOTO EPA EFE

Forţe ale armatei afgane şi luptători talibani au purtat lupte în regiunea din centrul ţării unde luni s-a prăbuşit un avion militar american, transmite Reuters, citând surse oficiale. Pentagonul a confirmat prăbuşirea aparatului de tip Bomardier E-11 A.

 
Forţe de securitate afgane au fost trimise spre locul prăbuşirii, aflat în districtul Deh Yak, imediat ce s-a aflat despre aceasta, însă au fost prinse într-o ambuscadă de luptători talibani, a declarat pentru Reuters şeful poliţiei din provincia Ghazni, Khalid Wardak.
 
„Din informaţiile noastre, există patru cadavre, iar două persoane de la bord sunt în viaţă şi date dispărute“, a declarat Wardak, precizând că forţele afgane au primit ulterior ordin să se retragă, urmând să fie întreprinsă o operaţiune aeropurtată.
 
Potrivit lui Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, forţe afgane sprijinite de armata americană au încercat să cucerească zona, dar au fost respinşi de talibani.
 
Mujahid a afirmat totuşi că talibanii vor permite accesul unei echipe de salvare pentru a recupera trupurile victimelor.
 
„Luptătorii talibani de pe teren au numărat şase cadavre la locul prăbuşirii avionului american“, dar ar putea exista mai multe, dat fiind că incendiul a transformat totul în cenuşă, a indicat el.
 
Vorbind sub rezerva anonimatului, responsabili americani au afirmat că la bordul avionului prăbuşit se aflau mai puţin de cinci oameni.
 
La locul prăbuşirii nu au ajuns până acum oficiali americani sau alţi membri ai forţei internaţionale în Afganistan, dar declaraţia talibanilor potrivit căreia ei au fost cei care au doborât avionul este menită să inducă în eroare, a afirmat marţi un responsabil militar american. Conform acestuia, o anchetă preliminară arată că a fost vorba despre o problemă mecanică.
 
Avionul, construit de Bombardier Inc, este folosit pentru comunicaţii în zone îndepărtate.
 
Un avion aparţinând forţelor americane s-a prăbuşit luni în Afganistan în provincia Ghazni, a anunţat Pentagonul, confirmând astfel afirmaţii ale talibanilor, însă Washingtonul dezminte că aeronava a fost doborâtă într-un tir inamic, ceea ce susţin talibanii fără să explice cum şi care afirmă totodată că toţi membrii echipajului au murit, relatează AFP.
 
”Un (avion de tip) Bombardier E-11A ameican s-a prăbuşit în provincia Ghazni, în Afganistan”, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al forţelor americane în Afganistan, colonelul Sonny Leggett.
 
Avionul de tip Bomardier E-11 este o aeronavă de susţinere a dronelor de recunoaştere, echipat cu material de comunicaţii de mare valoare.
 
”O anchetă este în curs cu privire la cauzele prăbuşirii, însă nu există vreun indiciu care să arate că aceasta (prăbuşirea) a fost cauzată de un tir inamic”, a subliniat colonelul.
 
Un accident sau un act de război, incidentul are loc în timp ce talibanii şi Statele Unite discută un acord privind retragerea forţelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor.
 
Înregistrări video şi fotografii postate pe un cont de Twitter al unei persoane apropiate talibanilor, a căror autenticitate AFP scrie că nu a putut-o verifica, surprind fragmente din avionul de talie medie prăbuşit pe un câmp acoperit de zăpadă.
 
Coada avionului, care este intactă, poartă logoul aviaţiei americane. Potrivit talibanilor, aeronava ”zbura într-o misiune de supraveghere”.
 
Tipul de aeronavă corespunde celor folosite în Afganistan de Forţele aeriene americane (US Air Force) în vederea supravegherii electronice.
 
Într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare, a cărei autenticitate nu a putut fi verificată în mod independent, sunt surprinşi săteni adunaţi în jurul aeronavei din a cărui carlingă ies flăcări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

spaima vitelor
28.01.2020, 18:37:56

Felicitari autoarei! iata ca se pot scrie si stiri complete! PS e oare news.ro care se ascunde dupa Viorica Marin? :)))

IonIon Codreanu
28.01.2020, 19:28:11

Teroriștii și-au asumat nu odată catastrofe cu care nu aveau nici o legătură. Este foarte posibil ca prăbușirea să fi avut alte cauze decât acțiunea talibanilor.