În lume

articolul anterior articolul urmator

Tânăra care a fugit din Marea Britanie pentru a se alătura ISIS imploră iertare: „Nu ştiam că e un cult al morţii”

40
21 Sep 2021 20:39:52
Autor: Andreea Ghiorghe
Shamima Begum FOTO: Arhivă
Shamima Begum FOTO: Arhivă

Shamima Begum, în vârstă de 22 de ani, este una dintre cele trei eleve care au plecat din Marea Britanie în 2015 pentru a se alătura Statului Islamic, în Siria. Recent, aceasta a acordat un interviu televiziunii britanice ITV, unde a cerut iertare pentru deciziile luate în urmă cu şapte ani.

Shamima Begum a mărturisit că atunci când a decis să părăsească Londra, la vârsta de 15 ani, alături de alte două prietene, pentru a se alătura Statului Islamic, era o adolescentă care nu ştia ce face.  „Nu ştiam că ISIS vrea să preia controlul lumii”, a spus aceasta într-un interviu pentru Good Morning Britain. De altfel, tânăra a declarat că a fost manipulată să se alăture ISIS: 

 „Am crezut că mă alătur unei comunităţi islamice. Mi s-a spus că trebuie să plec din Marea Britanie pentru că acolo nu pot fi o bună musulmană. Credeam că mă voi mărita, că voi avea copii şi voi duce o viaţă în cel mai pur stil islamic. Ştiam că e război, dar nu în zonele în care sunt femei şi copii. Credeam că voi fi în siguranţă, nu ştiam că ISIS vrea să preia controlul lumii”.

Shamima Begum a subliniat că nu s-ar mai întoarce înapoi în ISIS, despre care a transmis că nu ştia că este „un cult al morţii”. Mai mult, tânăra a afirmat că „nu poate fi justificat în niciun fel să omori oameni nevinovaţi în numele religiei” şi le-a cerut iertare oamenilor din Marea Britanie pentru decizia pe care a luat-o în urmă cu 7 ani.

„Îmi pare extrem de rău pentru toţi cei care au avut de suferit din cauza ISIS, nu sunt de acord şi nu încerc să justific nimic din ce au făcut. Nu poate fi justificat în niciun fel să omori oameni nevinovaţi în numele religiei. Aş dori să-mi cer iertare, îmi pare foarte rău. Rog publicul britanic şi oamenii din Marea Britanie să mă ierte pentru că am făcut o greşeală la o vârstă atât de fragedă”, a explicat tânăra.

Într-un interviu pentru BBC, întrebată dacă regretă că s-a alăturat Statului Islamic, aceasta a transmis: „Sigur, voi regreta acest lucru pentru tot restul vieţii mele. Fie că se vede sau nu pe faţa mea, mă macină pe dinăuntru. Nu mai pot dormi din această cauză”. Shamima a subliniat că regretă decizia de a se alătura ISIS pentru că „distruge vieţile oamenilor”.
 
Chestionată dacă ar mai fi avut regrete dacă ISIS nu s-ar fi destrămat, aceasta a răspuns: „Cu siguranţă. Dacă aş fi plecat spontan şi ISIS şi-ar fi recâştigat teritoriul şi întreaga putere, tot aş fi spus bine că nu sunt acolo, în acel iad. Mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat de acolo”. În plus, tânăra a afirmat că are această opinie de mult timp, numai că în prezent are „suficientă încredere” pentru a exprima acest lucru. 

Shamima Begum, şocată că va rămâne fără cetăţenie britanică

Cetăţenia britanică a fostei eleve care s-a alăturat ISIS în 2015 a fost revocată în 2019, decizie luată de Secretarul de Stat din cadrul Miniterului de Interne al Marii Britanii, Sajid Javid. 

„Nu ştiu ce să spun”, a declarat tânăra pentru ITV News la acea vreme, cu privire la revocarea cetăţeniei brtitanice. „Nu sunt extrem de şocată, dar sunt puţin şocată. Este puţin supărător şi frustrant. Simt că este puţin nedrept faţă de mine şi faţă de fiul meu”, a spus tânăra.
 
De asemenea, tot în 2019, Shamima Begum dorea să se întoarcă înapoi în Marea Britanie doar pentru că era însărcinată, aceasta spunând că nu regretă decizia de a se alătura ISIS.
 
Shamima Begum, Amira Abase şi Kadiza Sultana aveau 15, respectiv 16 ani când au părăsit Regatul Unit în februarie 2015 pentru a se alătura ISIS. Ele au zburat în Turcia, după ce le-au spus părinţilor că ies în oraş, iar ulterior au trecut graniţa în Siria.
 
Citeşte şi: Forţele Speciale ale Armatei Române pleacă în Sahel după ISIS şi Al-Qaida. Generalii Petrescu şi Burkhard au discutat detaliile misiunii antiteroriste

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Ovidiu Olariu
21.09.2021, 20:54:33

Iertarea este o dovadā de noblete sufleteascā, de tolerantā si de umanism. Dar nu orice faptā poate sa fie iertatā ! Ai comis-o, suporti consecintele, rigorile legii si oprobiul semenilor !

+17 (19 voturi)
R e l i g u l o u s @ Vancouver.Canada
21.09.2021, 21:48:59

"Religia este o insultă adusă demnității umane. Fără ea ai avea oameni buni care fac lucruri bune și oameni răi care fac lucruri rele. Dar pentru ca oamenii buni să facă lucruri rele, asta necesită religie." - Steven Weinberg

+11 (21 voturi)
Kosmin Abraham
21.09.2021, 21:13:26

islam si cultul mortii inseamna acelasi lucru. -tiganii din hezbollah tipa ca ei iubesc moartea mai mult decat noi viata.

-7 (15 voturi)
Adevarul supara
21.09.2021, 21:43:29

Asta e cu araboii islamisti si bazmalatele lor, vor sa traiasca exact ca acum 2000 de ani si ii condamna pe cei care vor sa ii traga din aceasta mizerie. Aceste boaite au facut mii de km doar pt a purta in pantec viitorii criminali si violatori ai Europei. E indignata ca a pierdut cetatenia, dupa mintea ei bolnava putea omora in voie apoi venea ocazional in vacanta la parinti. Un stat normal le expulza tot cortul, raul trebuie suprimat de la radacina.

-4 (16 voturi)
Actor Spectator
21.09.2021, 21:46:13

Sub clopotul lui Gauss, de distributie statistica a inteligentei si deci a prostiei, aceasta fătucă se afla ori foarte la stanga, adica e proasta de da in gropi, ori foarte la dreapta, fiind o inteligentă infiltrată a ISIS si, posibil, trimisa cu o viitoare misiune terorista.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările