În lume

articolul anterior articolul urmator

Teama de vampiri a băgat o ţară în haos

10
6 Dec 2017 19:24:21
Autor: Ion Gaidau
Jamiya Bauleni pretinde că a fost muşcată de un vampir FOTO AFP
Jamiya Bauleni pretinde că a fost muşcată de un vampir FOTO AFP

Fapte neobişnuite pentru secolul XXI se petrec în aceste zile într-o ţară din sud-estul Africii. Convinşi că sunt ameninţaţi de băutori de sânge, mai mulţi oameni au decis să se apere de unii singurii şi au pornit în căutarea presupuşilor răufăcători. Căutările au dus la morţi, au generat haos şi au pus în pericol chiar şi stabilitatea regională. Acum armata este pe străzi, dar revenirea la calm este încă departe.

Cel puţin nouă „vampiri“ au fost ucişi în ultimele trei luni în Malawi, o ţară de 118.000 de kilometri pătraţi şi cu peste 18 milioane de locuitori din sud-estul Africii.

Vânătoarea de presupuşi băutori de sânge a început la sfârşitul verii, iar primele capete au căzut la 16 septembrie. Victimele au fost acuzate că au strâns sânge de la oameni pentru a-l bea în timpul unor ritualuri de magie neagră şi pentru a se îmbogăţi astfel. Ele provin din păturile înstărite ale societăţii. Nici medicii nu scapă ochilor vigilenţi, fiind acuzaţi că ar fi implicaţi în această practică.

Primele relatări despre vampiri şi acţiuni împotriva lor au apărut în mediul rural. Zvonurile s-au extins rapid, ajungând inclusiv în capitala economică a ţării, Blantyre.

Locuitori ai unui sat din Malawi FOTO DR

Puse în faţa acestei situaţii, autorităţile au întărit prezenţa poliţiei şi au scos armata pe străzi. Peste 250 de persoane au fost arestate, inclusiv 22 care au devastat un hotel crezând că asigură cazare pentru „băutori de sânge“.

Preşedintele ţării, Peter Mutharika, a denunţat aceste acţiuni, considerându-le „exemple foarte perturbatoare de justiţie populară“. „Nimic nu dovedeşte existenţa unor băutori de sânge. Este o minciună care are ca scop destabilizarea regiunii“, a insistat el.

Eric Yohane, un ghid montan, spune la rândul său că „totul este o minciună“. El abia aşteaptă ca lucrurile să revină la normal, fiindcă violenţele din ultimele luni l-au lăsat şomer.

Totuşi, nu este pentru prima oară când Malawi se confruntă cu o astfel de situaţie. Aici unele temeri sunt adânc înrădăcinate. Albinoşii, de exemplu, sunt vânaţi şi ucişi, organele lor fiind folosite pentru ritualuri de magie tradiţională.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Adrian Foangă
6.12.2017, 20:21:29

Maimutele au pornit la vanatoare de vampiri :))

+1 (1 vot)
Radu Mircea
6.12.2017, 21:55:08

# Adrian Foanga Mai Adriane , oamenii n-au nicio vina . Articolul nu spune citi dintre speriatii astia stiu sa citeasca ??? Culmea ca 42% din populatie este crestina .

Victoria Ponta
6.12.2017, 20:46:39

Asa, si pe astia vrea sa ii aduca senilii de la UE (alde Claude Juncker, Donald Tusk, Verhofstadt , Mogherini sau Corina Cretu) in Europa ca "refugiati"? Astia sint "refugiatii", migrantii pe care vor sa ii aduca obligatoriu in statele UE "iluminatii" de la Bruxelles? Exista vreun instrument care poate apara Europa de naucii care au ajuns vremelnic la conducerea Uniunii Europene si sint jucati ca papushile de banii " maestrului de ceremonii" George Soros? Ce vrtemuri de ra hat create cu personaje de plastelina

Adrian Dinu
6.12.2017, 22:04:39

Vorbesti prostii!!! Sunt doctori, ingineri...

Adrian Dinu
6.12.2017, 21:58:10

Hm, cum sa nu-i iei si sa-i vinzi in piete?

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările