În lume

articolul anterior articolul urmator

Teheranul anunţă arestări în legătură cu doborârea avionului ucrainean

1
14 Jan 2020 11:57:51
Autor: News.ro
Restutrile avionului ucrainean doborât în Iran
Restutrile avionului ucrainean doborât în Iran

Mai multe persoane suspectate de faptul că sunt implicate în doborârea Boeingului care efectua zborul PS752, doborât miercuri în apropiere de Teheran, au fost arestate, a declarat marţi un purtător de cuvânt al autorităţii judiciare iraniene pentru Reuters.

 
După trei zile de dezminţiri, Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât Boeingul din greşeală, în contextul în care apărarea sa antiaeriană era în stare de alertă maximă, în urma unor tiruri de rachetă asupra unor poziţii americane în Irak.
 
Preşedintele iranian Hassan Rohani a dat asigurări marţi că ţara sa urmează să-i ”pedepsească” pe toţi cei vinovaţi de catastrofa aeriană a Boeingului ucrainean, doborât din greşeală de o rachetă iraniană la 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, omorând toate cele 176 de persoane de la bordul aeronavei, relatează AFP.
 
”Pentru poporul nostru este foarte important în acest accident ca oricine a greşit sau a fost neglijent la orice nivel” să fie urmărit în justiţie, a declarat el într-un discurs televizat, precizând că ”toţi cei care ar trebui să fie pedepsiţi trebuie să fie pedepsiţi”.
 
”Sistemul judiciar trebuie să înfiinţeze un tribunal special cu judecători de rang înalt şi o duzină de experţi (...). Întreaga lume va privi”, a continuat Rohani.
 
După ce au dezminţit ipoteza potrivit căreia avionul Ukraine International Airlines (UIA) ar fi putut fi doborât de o rachetă iraniană, forţele armate iraniene şi-au recunoscut sâmbătă dimineaţa vina în această dramă, evocând o ”eroare umană”.
 
Între cele 176 de victime ale catastrofei se află, în majoritate, iranieni şi canadieni.
 
Premierul canadian Justin Trudeau a dat asigurări luni că ”se va face dreptate”, iar ţările afectate de ramă - Canada, regatul Unit, Ucraina, Suedia şi Afganistanul - exercită presiuni pentru ca Iranul să efectueze o anchetă transparentă.
 
Anunţul cu privire la vina forţelor armate a creat un şoc în Iran şi un val de indignare.
 
Luni, potrivit unor înregistrări video postate pe reţele de socializare, iranieni au ieşit în stradă a treia zi consecutiv şi păreau să scandeze sloganuri împotriva aurtorităţilor.
 
Un anchetator iranian în catastrofa zborului PS752, aşteptat la Kiev
 
Un anchetator iranian urmează să efectueze o vizită în Ucraina în zilele următoare pentru a stabili dacă cutiile negre ale Boeingului care efectua zborul PS752, doborât miercuri în apropiere de Teheran, pot fi decodate în această ţară, a anunţat secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate şi Apărare Oleksi Danilov, relatează Reuters.
 
Autorităţile ucrainene sunt cele care decid unde va fi realizată această decodare, a declarat luni Danilov pentru Reuters.
 
După o serie de dezminţiri, armata iraniană a recunoscut sâmbătă că avionul Boeing 737 aparţinând companiei ucrainene Ukraine Internatinal Airlines (UIA) a fost doborât din greşeală cu o rachetă iraniană, iar toate cele 176 de persoane de la bord au murit.
 
Potrivit lui Oleksi Danilov, Ambasada Ucrainei în Iran a evocat o pană de motor în ziua accidentului cu scopul de a obţine un acces la locul în care a căzut avionul, iar comunicatul respectiv a fost înlocuit ulterior cu altul potrivit căruia cauza era necunoscută.
 
”Dacă am fi spus imediat că l-au doborât, nu sunt sigur că ne-ar fi dat acces la epavă”, a declarat el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

un cetatean european
14.01.2020, 13:06:59

mai intai au ucis nevinovatii din avion, apoi au ucis protestatari anti regim care au iesit in strada, acum probabil vor mai condamna la moarte cativa militari sperand sa placheze furia populara.

Modifică Setările