În lume

articolul anterior articolul urmator

Teheranul dă ultimatum Occidentului privind schimbul de uraniu

0
2 Jan 2010 17:37:53
Autor: adevarul
Manouchehr Mottaki
Manouchehr Mottaki

Autorităţile iraniene le-au dat marilor puteri occidentale un "ultimatum" de o lună pentru a accepta un schimb de uraniu în termenii săi, a declarat ministrul de externe Manouchehr Mottaki la televiziunea publică de la Teheran.

În caz contrar Teheranul ameninţă că va produce singur uraniul necesar pentru reactorul său de cercetare.

"Comunitatea internaţională are numai o lună pentru a se hotărî" dacă acceptă sau nu condiţiile Teheranului, a declarat ministrul de externe Manouchehr Mottaki. "În caz contrar, Teheranul va îmbogăţi singur uraniul în proporţie mai mare", a adăugat el. "Acesta este un ultimatum", a subliniat el.

Regimul lui Mahmoud Ahmadinejad este în conflict cu marile puteri ale lumii privind programul său de îmbogăţire a uraniului. Occidentul se teme că Teheranul utilizează uraniul pentru producerea unei bombe nucleare şi că nu foloseşte materialul radioactiv la cercetarea medicală aşa cum susţin oficialii iranieni.

Teheranul a respins în 2009 o propunere a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care prevedea ca Iranul să cedeze o parte din uraniul său slab îmbogăţit Rusiei, care să îl îmbogăţească mai mult.

În schimb, republica islamică urma să obţină combustibil pentru reactorul de cercetare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările