Telefonul şefului Amazon, spart de prinţul saudit cu câteva luni înainte de uciderea jurnalistului Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
jEFF bEZOS foto afp
jEFF bEZOS foto afp

Telefonul miliardarului Jeff Bezos, CEO-ul Amazon şi proprietarul Washington Post, a fost spart în 2018, cu câteva luni înainte de uciderea lui Jamal Khashoggi, jurnalist al publicaţiei, au relatat surse pentru The Guardian, fapt care naşte întrebări despre implicarea prinţului saudit în încercări de manevrare a imaginii Arabiei Saudite în lume.

Un mesaj criptat care conţinea un fişier maliţios i-a fost trimis pe WhatsApp şefului Amazon Jeff Bezos de pe un cont al prinţului încoronat saudit Mohammed bin Salman. În urma  analizelor digitale s-a descoperit că cel mai probabil a fost vorba de un fişier video care a avut scopul de a obţine informaţii private chiar cu concursul direct al prinţului saudit.

Cei doi comunicau pe WhatsApp, iar fişierul a fost trimis în cursul unui schimb de mesaje presupus prietenoase. O persoană familiară cu incidentul a declarat că a fost extrasă o mare cantitate de date în decurs de câteva ore. The Guardian relatează că nu are informaţii despre natura datelor sau despre modul în care au fost exploatate.

Dezvăluirile sunt de natură să pună în dificultate Arabia Saudită în contextul în care rămân nelămurite circumstanţele în care un tabloid american, National Enquirer, a avut acces la amănunte despre viaţa privată a lui Bezos – care au apărut în această publicaţie la nouă luni de la spargerea telefonului.

Incidentul poate readuce în lumină întrebări despre mişcările prinţului şi ale cercului său înainte de asasinarea lui Jamal Khashoggi în octombrie 2018, la cinci luni după presupusa infiltrare a telefonului proprietarului The Washington Post.

Imagine indisponibilă

Jamal Khashoggi FOTO EPA-EFE

Arabia Saudită a negat că a vizat telefonul şefului Amazon şi insistată că asasinarea jurnalistului nu a fost o operaţiune autorizată – opt persoane au fost condamnate pentru implicare în uciderea lui Khashoggi după un proces cu uşile închise.

Experţii în infracţiuni digitale au examinat telefonul lui Bezos după ce în ianuarie anul trecut, National Enquirer a publicat informaţii despre viaţa privată a acestuia, inclusiv detalii despre o relaţie extraconjugală. Cum obţinuse tabloidul deţinut de American Media Inc (AMI) mesajele private din telefonul proprietarului The Washington Post?

În ciuda explicaţiilor AMI că a obţinut un pont despre relaţia extraconjugală de la fratele înstrăinat al prietenei lui Bezos, rezultatele investigaţiei desfăşurate de către echipa de securitate cibernetică a miliardarului au arătat „cu o mare siguranţă” că saudiţii au obţinut informaţiile prin accesarea telefonului.

Şeful echipei de securitate a lui Bezos, Gavin de Becker, a scris în martie în the Daily Beast că a furnizat date ale investigaţiei oficialilor din poliţie fără a oferi informaţii despre modul cum saudiţii au accesat telefonul. Acesta a descris „relaţia apropiată” care s-a creat între prinţul saudit şi David Pecker, directorul executiv al companiei ce deţine The Enquirer, în lunile premergătoare publicării mesajelor private.

Analiza echipei de securitate a şefului Amazon a fost revizuită de Agnès Callamard, special raportor al ONU în privinţa execuţiilor extrajudiciare, astfel că e văzută ca suficient de credibilă pentru a justifica o eventuală solicitare formală ca Arabia Saudită să furnizeze o explicaţie. Propriile investigaţii ale lui Callamard au scos la iveală „dovezi credibile” că prinţul saudit şi alţi oficiali saudiţi sunt responsabili pentru crimă.

Andrew Miller, expert în Orientul Mijlociu, membru în consiliul de securitate pe timpul lui Obama, a spus că dacă într-adevăr Bezos a devenit o ţintă a prinţului încoronat  acest lucru reflectă faptul că prinţul operează într-un cadru bazat pe personalitate.

Imagine indisponibilă

Prinţul saudit Mohammed bin Salman

„Probabl a crezut că dacă găseşte ceva despre Bezos ar putea să aibă o influenţă asupra ştirilor despre Arabia Saudită în ziar. Este destul de clar că saudiţii nu au graniţe sau limite în privinţa a ceea ce ar fi dispuşi să facă pentru a proteja şi promova interesele prinţului saudit – indiferent că e vorba de şeful uneia dintre cele mai importante companii din lume sau a unui disident care e pe cont propriu”, a spus acesta.

Prinţul saudit şi-a deschis ţara lumii vestice pentru a atrage investiţii, însă totodată nu a permis intelectualilor şi activiştilor să aibă o opinie proprie, separată de cea oficială, în privinţa drepturilor cetăţenilor Arabiei Saudite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite