În lume

articolul anterior articolul urmator

Tensiuni între Ottawa şi Beijing: Parlamentul Canadei acuză China de „genocid” împotriva uigurilor. Reacţia furioasă a diplomaţiei chineze

49
23 Feb 2021 17:35:18
Autor: News.ro
Formă de protest faţă de tratamentele aplicate de chinezi împotriva uigurilor FOTO EPA-EFE
Formă de protest faţă de tratamentele aplicate de chinezi împotriva uigurilor FOTO EPA-EFE

Deputaţii canadieni au adoptat o rezoluţie cu caracter neconstrângător prin care asimilează tratamentul aplicat de China minorităţii uigure unui „genocid” şi îndeamnă Guvernul lui Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, relatează AFP.

Moţiunea, iniţiată de către conservatorii din opoziţie, a fost adoptată de Camera Comunelor cu 266 dintre cele 338 de voturi. Restul deputaţilor, inclusiv miniştri din Guvernul liberal al lui Trudeau, s-au abţinut.

Această moţiune recunoaşte că „uigurii din China au fost şi sunt supuşi unui genocid”.

În susţinerea cererii lor, deputaţii citează „îndoctrinarea politică şi antireligioasă”, „munca forţată” şi „distrugerea siturilor culturale” acestei minorităţi musulmane în Xinjiang.

Un amendament al moţiunii cere ca Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing din 2022 să fie mutate dacă „genocidul” continuă.

Ambasada Chinei în Canada a respins, într-un comunicat, această moţiune, catalogând-o drept „un act ruşinos” şi descriindu-i pe diplomaţii canadieni drept „ipocriţi şi neruşinaţi” din cauză că au recurs la „scuza drepturilor omului pentru a se angaja într-o manipulare politică în Xinjiang cu scopul de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei”.

Potrivit unor experţi străini, peste un milion de uiguri se află în detenţie în lagăre de reeducare politică.

Beijingul dezminte aceste acuzaţii şi spune că este vorba despre centre de formare profesională menite să îndepărteze uigurii de terorism şi separatism, în urma unor atentate atribuite minorităţii.

„Acum conservatorii cer Guvernului liberal să respecte Parlamentul şi să recunoască în mod oficial că un genocid are loc în China”, a declarat liderul lor Erin O'Toole, care îndeamnă Ottawa de luni de zile să înăsprească tonul împotriva Beijingului.

„Guvernul Canadei ia orice acuzaţie de genocid extrem de în serios”, a reacţionat într-un comunicat ministrul de Externe Marc Garneau, care aminteşte că Ottawa privilegiază o abordare concertată împreună cu aliaţii săi în această problemă.

Premierul Justin Trudeau a recunoscut vineri faptul că „încălcări enorme ale drepturilor omului au fost semnalate în Xinjiang”.

El a anunţat, la finalul unei reuniuni G7, că ţara sa se coordonează cu partenerii săi din comunitatea internaţională în privinţa folosirii termenului „genocid”, utilizat deja de către administraţia lui Donald Trump.

Relaţiile Canadei cu China sunt afectate de o criză fără precedent, după arestarea la sfârşitul lui 2018 a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a canadianului Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după arestarea unui cadru Huawei, Meng Wanzhou, pe aeroportul din Vancouver.

Directoarea financiară a gigantului chinez a fost arestată la solicitarea justiţiei americane, care vrea să o judece cu privire la o fraudă bancară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Toru Okada
23.02.2021, 17:41:02

lasa ca ii explica Biden lui Trudeau ca este doar o problema de ordin cultural, n-are de ce sa isi faca griji.

-5 (9 voturi)
Chisita
23.02.2021, 17:49:59

Primii care trebuie acuzati de genocid sunt Kievul , care si-a ucis propriul popor

-7 (13 voturi)
Kongo-Müller
23.02.2021, 17:58:37

Bravo Canada ! Ei au curaj si critica China pentru masacrarea uigurilor. Ei fac ce nu a avut curaj maimutza Donald sa faca in tot mandatul lui de 4 ani ...

+3 (15 voturi)
Maleficio Decenu
23.02.2021, 18:24:44

Uigurii sunt de rit islamic,Allah cel mare e Dumnezeul lor,ai văzut ce au fost în stare unde au fost la putere în califatul lor primitiv,de i-au tăiat capul pe viu la americanul ăla fraier venit cu ajutoarele sau cu oamenii fierți de vii ca racii sau puși în cuști și aruncați în foc să facă grătare din ei.Uigurii mahomedani făceau ca palestinienii în Isreal cuțitele și baltagul arma preferată. Și tu în Congo colegii tăi tăiau capul pe viu la negri,le fierbeau și le puneau becuri ca faruri de mașină nici legiunea streină nu a fost ușă de biserică.

+2 (4 voturi)
Victor Nagy
23.02.2021, 18:38:29

.......... "Relaţiile Canadei cu China sunt afectate de o criză fără precedent, după arestarea la sfârşitul lui 2018 a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a canadianului Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după arestarea unui cadru Huawei, Meng Wanzhou, pe aeroportul din Vancouver. Directoarea financiară a gigantului chinez a fost arestată la solicitarea justiţiei americane, care vrea să o judece cu privire la o fraudă bancară." Deci canadezii (catei ai SUA) , o aresteaza pe directoarea Huawei .... care este fica sau nepoata patronului Huawei la cererea "justitiei " americane ..... chinezii aresteaza si ei pe unii .... toata povestea este de la sfarsitul lui 2018 .... de peste doi ani . De atunci se sicaneaza reciproc . Canadienii mai toarna niste gaz pe foc . Va urma .

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările