În lume

articolul anterior articolul urmator

Tensiuni între Rabat şi Berlin. Decizie drastică a diplomaţiei marocane: Motivele supărării

8
2 Mar 2021 10:56:46
Autor: Ion Gaidau
FOTO northafricapost.com
FOTO northafricapost.com

Autorităţile de la Rabat au suspendat luni orice contact cu Ambasada Germaniei în Maroc, motivându-şi decizia de „neînţelegerile profunde” cu Berlinul asupra mai multor chestiuni, în special pe tema statutului Saharei Occidentale, relatează AFP.

Mass-media marocană a publicat o scrisoare referitoare la această decizie trimisă luni de ministrul de Externe Nasser Bourita către premierul Saadeddine Othmani.

Toate „departamentele ministeriale sunt rugate să suspende orice contact, interacţiune sau acţiune atât cu Ambasada Germaniei în Maroc, cât şi cu organismele de cooperare şi fundaţiile politice germane care au legătură cu ea”, se arată în scrisoare.

„Ministerul de Externe a luat, de asemenea, decizia de a suspenda orice demers sau contact cu Ambasada”, continuă scrisoarea, menţionând „neînţelegeri profunde” cu Germania asupra unor chestiuni fundamentale pentru Maroc.

„Marocul doreşte să îşi păstreze relaţia cu Germania, dar aceasta este o formă de avertizare ce exprimă nelinişte în legătură cu multe probleme”, a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt al diplomaţiei marocane. „Nu va exista niciun contact până când nu vor fi oferite răspunsuri la întrebările care au fost puse”, a adăugat el.

Potrivit AFP, autorităţile de la Rabat sunt deranjate de criticile aduse de Germania la adresa fostului preşedinte american Donald Trump după ce acesta a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, dar şi de neinvitarea Marocului la Conferinţa de la Berlin din ianuarie 2020 dedicată viitorului Libiei.

Decizia de suspendare a contactelor diplomatice a venit la scurt timp după ce Germania a acordat un pachet financiar în valoare 1.387 miliarde de euro pentru Maroc, dintre care 202.6 milioane de euro sub formă de granturi, iar restul sub formă de împrumuturi preferenţiale, banii fiind alocaţi în sprijinul reformelor sistemului financiar marocan şi ca ajutor de urgenţă pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Dr. No
2.03.2021, 11:05:36

Simplu. Câteva mii de migranți peste Mediterană va schimba opiniile cancelarului cu sex incert.

-5 (5 voturi)
Lucifer
2.03.2021, 11:23:44

Ce treabă are Germania cu Sahara Occidentală?Ce interese poate avea Germania prin Sahara? Germania a început să aibă din nou ifose de putere imperialistă, iar asta este foarte periculos. Vă închipuiţi cam ce face Germania prin Europa? I se fâlfîie de SUA, Franţa şi restul UE...parcă ar fi pe vremea lui Hitler. Ba se pupă-n bot cu Rusia, ca şi Hitler cu Stalin.

-6 (10 voturi)
Victor Nagy
2.03.2021, 11:29:13

............ Sa fie aici mana Frantei ?

-4 (6 voturi)
imsi1 imsi1
2.03.2021, 11:39:19

Marocul ii o tara stabila cu o religiozitate moderata. Regiunea in cauza ii in disputa cu libia care i un stat esuat. O data dat avizul lui Trump marocanii au lichidat gruparile de revolutionatri libieni care jefuiau triburile berbere si au instaurat ordinea ceea ce a stricat comertul cu arme al germaniei in zona. Nu i exclus ca banii sa fie platiti pt eliberarea vreunei echipe de nemti care i antrenau pe teroristi in nnumele democratiei pe de o parte iar pe de alta regiunea ii intresanta pt rezervelede hidrocarburi.

0 (8 voturi)
Kongo-Müller
2.03.2021, 11:40:41

Germania isi baga nasul unde nu ar trebui, dar ce fac marocanii e o nerusinare crasa. Citez: "Decizia de suspendare a contactelor diplomatice a venit la scurt timp după ce Germania a acordat un pachet financiar în valoare 1.387 miliarde de euro pentru Maroc, dintre care 202.6 milioane de euro sub formă de granturi, iar restul sub formă de împrumuturi preferenţiale" ????????? Adica, milogii marocani au incasat banii si abia dupa aceea au suspendat contactul diplomatic. Germania ar trebui sa raspunda prin expulzarea tuturor cetatenilor marocani. Va puteti imagina ca nu ar mai fi cine sa vanda droguri pe strazile oraselor mari din Germania ?

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările