În lume

articolul anterior articolul urmator

Terorismul faţă cu noi, la ceas de cumpănă

4
15 Jun 2016 16:21:08
Deutsche Welle
Omagiu adus victimelor masacrului din Orlando. FOTO EPA via BBC
Omagiu adus victimelor masacrului din Orlando. FOTO EPA via BBC

Există leac de terorismul islamist de felul celui care s-a manifestat mai nou la Paris ori în Orlando? Există, dar presupune şi instrumente adecvate şi lideri responsabili şi curajoşi care să le utilizeze bine.

„Dacă aş fi fost soţia ta, ţi-aş fi pus mătrăgună în cafea!” - s-a răţoit la un moment dat, la Churchill, o cucoană complet întoarsă pe dos. „Dacă aş fi fost bărbatul tău, aş fi băut-o”, i-a replicat acid, demnitarul britanic, isterizatei matroane.

Când lumea se întoarce pe dos, ca în aceste zile, ar fi imperioasă nevoie de oameni politici de felul lui Winston Churchill. Să ne-nţelegem bine, infailibil n-a fost. Dimpotrivă. Chinuit uneori de „dulăul negru”, cum îşi poreclise recurenta depresie, soldatul-poet şi jurnalistul-politician a comis la viaţa lui greşeli serioase. Le-a săvârşit pe timp de pace şi-n vreme de război. Între cele mai grave îi apăsă cariera credulitatea impardonabilă manifestată temporar de, altminteri, lucidul britanic, faţă de cabotinismul şi viclenia de părelnic bonom, pasămite onest, afişate de un criminal în masă totalitar ca Stalin, unul doar puţin mai puţin abominabil decât Hitler.

Nu-i de mirare că liderul britanic mai şi greşea. Doar era om. Hedonistul Churchill era mare amator de coniac şi un fumător, bonvivant, de ţigări de foi. Dar era şi liderul viteaz care, promiţându-le compatrioţilor săi „doar sudoare, sânge, lacrimi şi dureri”, a îndrăznit să se măsoare mult timp, de unul singur, cu terorismul hitlerist dezlănţuit şi susţinut de o formidabilă maşinărie de război. I s-a pus de-a curmezişul pe când liderul nazist părea invincibil, Germania inexpugnabilă, şi mai aveau să treacă ani înainte ca alianţa ruso-anglo-saxonă să poată îngenunchea cel de-al Treilea Reich.

Leac împotriva terorismului

La ceas de cumpănă însă, la ceasul cel mai greu prin care s-au văzut silite să treacă şi Anglia, dar şi civilizaţia, au reuşit să se impună principiile, dragostea de libertate, onestitatea, inteligenţa şi bărbaţia acestui mare om de stat, cel mai mare, poate, din istoria lumii libere. Graţie lor, Churchill avea să-şi salveze nu numai naţiunea şi imperiul, ori Europa, ci însăşi specia.

Azi, ameninţările şi crimele în masă comise de inşi doldora de vrăjmăşie, de ranchiună şi de râcă pe societăţile deschise, riscă să pună statul şi clasele politice occidentale pe butuci.

Azi, homo faber, omul definit prin creativitatea sa, în conformitate cu standardele înalte ale civilizaţiei apusene, pare a fi iarăşi în buză de prăpastie. Încerc din răsputeri să disting între elitele europene şi americane un Churchill salvator. Nu prea întrezăresc, oriunde m-aş uita, decât neseriozitate, egoism, inadecvare, indiferenţă sau ură gratuită. Mai peste tot descopăr aversiuni, de felul celei, nu întru totul vitriolante, conţinute în ameninţarea proferată de excedata matroană, propunându-i detestatului dregător britanic turnatul de mătrăgună în cafea .

Azi, ameninţările şi crimele în masă comise de inşi doldora de vrăjmăşie, de ranchiună şi de râcă pe societăţile deschise, riscă să pună statul şi clasele politice occidentale pe butuci. Căci autoritatea se crede în largă măsură impotentă în faţa terorismului „lupilor singuratici” care, precum în Orlando, la Paris, ori printre cuţitarii palestinieni, îşi revarsă duşmănia ireductibilă, spre a săvârşi băi de sânge pe cât de ample, pe atât de puţin predictibile. Întrucât nu comunică prea mult, aceşti făptaşi sunt dificil de reperat, iar legislaţiile în vigoare le oferă o sumă de nemeritate şanse de a scăpa şi-a eluda nu doar depistarea, ci şi scoaterea vremelnică din circulaţie. Net mai simplă pare identificarea şi combatarea unor reţele care au nevoie de-o logistică greoaie, depind de finanţări şi de comunicaţii complexe.

Realitatea e, desigur, mai nuanţată. Niciunul din criminalii terorişti afiliaţi statului islamic din Statele Unite, Franţa şi aiurea n-a apărut ca fulgerul din cer senin. Nu-i niciunul generaţie spontană, născut campion al urii. Mai toţi au deranjat la un moment radarul serviciilor de informaţii. Mai toţi sunt produsul înveninat al unui îndelungat proces, alimentat de ideologi totalitari şi dospit în cuptoare digitale de către propaganda islamistă.

Sigur, statul democratic nu e totalitar şi nu se poate uita în interiorul fiecărui cap, după cum s-a exprimat un ex-şef de spionaj occidental. Dar cu servicii secrete compatibile cu statul de drept, precum şi cu suficienţi psihologi competenţi s-ar putea face o treabă eficientă, dacă nu minuni.

S-ar putea apoi ieşi din impas cu instrumente legislative adecvate, inclusiv în condiţii de criză de stat, în care sunt în pericol pacea, democraţia şi securitatea naţiunii, iar autoritatea publică n-ar mai dispune de forţe suficiente. În asemenea situaţii limită, raţiunea de stat admite, sau ar trebui să admită şi în democraţiile liberale, recursul la instituţia detenţiei administrative pentru inşii cu antecedente clare. Ar fi, evident, doar o ultima ratio, iar criteriile unui astfel de instrument, ori recursul la el, s-ar cere dezbătute serios şi fără inflexiuni populiste. Dar, din păcate, lipsesc oamenii de stat în stare s-o facă adecvat.

În fapt, e clar că-n cauză suntem noi faţă cu o nouă mişcare totalitară şi un terorism genocidal. Noi toţi şi modul nostru de a trăi.

Mai nou, spre a suplini lacunele existente în plasa de securitate, unii demnitari alarmaţi precum ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere, le-au propus compatrioţilor să manifeste vigilenţă şi să-i toarne pe vecinii, amicii, ori rudele care s-au radicalizat. Or, chiar dacă acest apel nu ar fi etic problematic, implică facultăţi pe care oamenii mai rar le au.

Alţi politicieni se ceartă steril pe tema prezumtivului mobil al teroristului islamist devenit autorul masacrului de la Orlando. Să fi fost vorba de homofobie? Poate chiar de una refulată, a unui homosexual inconştient? Se cotizează concomitent la două varietăţi de neghiobii. Unii le plâng prohodul homosexualilor, intonând imnuri de laudă şi de victimizare maximă minorităţii sexuale, ca şi cum doar ea ar fi fost vizată în atentatul din Orlando. Alţii, nu mai puţin stupizi, se bucură în taină că teroristul n-a omorât heterosexuali, crezând că păcătoşii şi-ar fi căutat-o.

În fapt, e clar că-n cauză suntem noi faţă cu o nouă mişcare totalitară şi un terorism genocidal. Noi toţi şi modul nostru de a trăi. Noi suntem ţinta, indiferent dacă-n vizorul fanaticului terorist islamic apar pederaşti, copiii evrei ai unei şcoli din Franţa, turnuri gemene, creştini, sau caricaturiştii chipurile „blasfemiatori”, precum cei de la Charlie Hebdo.

Ar fi însă nevoie de un Churchill s-o spună răspicat şi să numească în clar duşmanul, astfel încât să fie nu doar auzit, ci şi crezut şi urmat în luptă.

Dar unde este acest om de stat?

Text semnat de Petre M. Iancu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

albu gaby
15.06.2016, 18:26:57

Churchill mare om de stat?! Sa nu exageram! Un buldog batrin si ramolit care nu prea a contat in ww2. A avut "sansa", culoarul lasat liber de idiotul de Chamberlain, principalul vinovat de izbucnirea razboiului prin incurajarea lui Hitler si semnarea pactului de la Munchen, pact care a dat mina libera Germaniei sa ocupe si sa desfiinteze Cehoslovachia! Alianta cu Stalin?! Care alianta, Churchill si Roosevelt au refuzat orice alinta cu rusii! Marea britanie a luptat singura impotriva lui Hitler? Unde, cind? Cu citeva zeci de avioane prin Canalul Minecii si cu citeva sute (4-500) de tancuri ale lui Montgomery prin desertul africii de nord? S-au aliat cu Stalin cind toata Europa era ocupata deja de Germania(marele Imperiu Britanic nu a miscat un pai sa ajute vreo tara subjugata de nazisti) si cind era evident ca uriasei armade hitleriste nu putea nimeni altul sa se opuna decit Rusia! .... Terorismul?! Care sint radacinile, ce cauzeaza extremismul, emigrarile masive?! Nesfirsitele razboaie idioate occidentale, peste tot in lume! Astea sint cauzele! Ne trebuie o minte luminata, un sef de stat puternic? DA!!! Unul care sa puna capat razboaielor occidentale din orientul mijlociu, sa investeasca multe sute de miliarde in reconstruirea acestor state distruse de occident, sa ridice o ramura de maslin! Vedeti o astfel de personalitate la Washington sau Londra sau Bruxelles? Un OM, nu un buldog! Eu nu! Peste tot doar pechinezi tinuti in lesa de corporatiile multinationale! ... Cum naiba reusiti cu articolele voastre sa fiti mereu pe linga si atit de departe de subiect?!

+1 (3 voturi)
cxt
15.06.2016, 21:55:23

Da, avem nevoie de lideri, pentru ca ne confruntam cu o ideologie mult mai periculoasa decat nazismul. "Mai toţi au deranjat la un moment radarul serviciilor de informaţii" - oare? Dar teroristul din Franta care a injunghiat un politist si i-a decapitat nevasta? Dar teroristul care a injunghiat ieri o tanara de 19 ani ca sacrificiu de ramadan? Dar migrantul musulman somalez care a luat ostatici la Wallmart-ul din Texas? Dar teroristii de la Paris care au intrat in Europa cu acte false pretinzand ca sunt refugiati? Dar musulmanul din UK care a injunghiat la intamplare 3 femei? Dar musulmanul care a calcat zeci de persoane cu masina prin Graz si apoi a coborat sa iti termine victimele cu o machette? Lista poate continua, dar chiar daca pana acum toti acesti teroristi ar fi aparut pe radarul serviciilor de informatii (ma indoiesc de asta), e imposibil ca un terorist sa treaca neobservat? Sigur ca nu, tot ce trebuie sa faca cineva pentru a ajunge in starea de spirit a unui terorist e sa citeasca coranul si sa creada cu tarie ca ce scrie acolo trebuie sa urmeze intocmai. Atat. "crimele în masă comise de inşi doldora de vrăjmăşie, de ranchiună şi de râcă pe societăţile deschise" - nu avem de unde sti daca ura este elementul definitor si esential al teroristilor islamici. Un imam (nascut in UK) spunea la o moscheie din Orlando ca a-i ucide pe homosexuali e un act de compasiune https://youtu.be/Vev-OzHQy94 In islam si in comunitatile islamice, a muri pentru raspandirea si promovarea acestei ideologii inseamna a fi erou, martir. In islam si in comunitatile islamice, a omori necredinciosi sau apostati este regula. Din punct de vedere al islamului, actiunile teroristilor sunt justificate, sunt un serviciu adus zeitatii, sunt facute din dragoste si supunere fata de aceasta zeitate (ai auzit ce striga toti, "alah e cel mai mare"). "Ura", "boli mintale", "homofobie" - astea sunt generalizari atasate teroristilor, dar nu au nici o baza reala. Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici, spunand ca nu poti intelege terorismul islamic si pericolul pe care il reprezinta ideologia islam, fara a intelege in prealabil valorile acestei ideologii - care sunt de foarte multe ori total opuse setului de valori pe care e construita civilizatia vestica.

+1 (1 vot)
AlexL
15.06.2016, 22:07:27

Cucoana si matroana isterizata de care vorbiti era Nancy Astor,prima femeie

-1 (1 vot)
AlexL
15.06.2016, 22:12:32

Cucoana si matroana isterizata era Nancy Astor,prima femeie acceptata in parlamentul britanic la acea vreme. Nu ca ar avea importanta deosebita pentru noi,insa, ca fapt divers,puteati sa o mentionati. Daca intr-adevar a existat acest schimb de replici.

-1 (1 vot)
Modifică Setările