Thailanda, sub ape. Locuitorii fostei capitale imperiale, ameninţaţi de crocodili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inundaţiile, care afectează de mai bine de zece zile o treime din Thailanda, au murit peste 300 de persoane. Deocamdată capitala, Bangkok, este protejată de digurile şi barajele sale.

Autorităţile thailandeze au răsuflat uşurate în acest weekend. Capitala, Bangkok, a scăpat de furia apelor ce veneau din nordul ţării datorită nenumăratelor diguri şi baraje construite în partea de nord a oraşului şi care au rezistat.

Saci de nisip au fost stivuiţi de-a lungul fiecărui canal şi de-a lungul râului Chao Phraya, ce străbate capitala cu 12 milioane de locuitori. Autorităţile au reuşit, de asemenea, să astupe breşa pe care apele o făcuseră într-un dig din partea de nord a oraşului şi care provocase panică printre locuitorii din apropiere.

Pentru a acelera debitul fluviilor Chao Phraya, Bang Pa Kong şi Tha Chin edilii au amplasat mai multe bărci cu motoare pe ape. Impactul va fi limitat, a recunoscut şeful guvernului, Yingluck Shinawatra, dar măsura este „utilă şi eficientă", a subliniat oficialul.

Cu toate acestea, milioane de oameni ce locuiesc la nord de capitală se luptă cu apa de câţiva metrri. La Ayutthaya, fosta capitala imperială, care adăposteşte temple aflate în patrimoniului mondial, dar şi zone industriale, totul este sub apă, nu se mai vede decât vârful câtorva copaci şi ale câtorva temple, potrivit mărturiei unui fotoreporter al agenţiei France-Presse care a survolat cu un elicopter zona.

Crocodilii umblă liberi

Locuitorii fostei capitale imperiale thailandeze, care se confruntă de zece zile cu inundaţii, sunt acum ameninţaţi şi de crocodili, relatează AFP.
Aproximativ 100 de reptile ar fi reuşit să scape din fermele unde erau crescute, din cauza creşterii nivelului apei, au anunţat autorităţile, care oferă o recompensă de 1.000 de bahţi (25 de euro) pentru un crocodil predat viu.

„Crocodilii trebuie să fie capturaţi, pentru menţinerea securităţii locuitorilor", a declarat Vitthaya Buranasiri, ministrul Sănătăţii Publice.
Inundaţiile, cele mai importante din ultimele decenii, au afectat un sfert dintre provinciile ţării, distrugând recolte şi paralizând zone industriale.

„Suntem în plin proces de coordonare cu Departamentul pentru Pescuit în vederea creării unei linii telefonice speciale pentru descoperirea de animale în zonele inundate, şi anume tigri, şerpi, crocodile", a anunţat un oficial din cadrul Ministerului pentru Resurse Naturale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite