În lume

articolul anterior articolul urmator

The Economist: Invadând Ucraina, Putin a condamnat întreaga lume la foamete

17
22 May 2022 06:00:57
Autor: Sergiu Nicolae
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

The Economist a făcut o analiză intitulată „Catastrofa alimentară iminentă” în care se discută despre cum războiul din Ucraina va afecta întreaga lume şi va putea ajunge să provoace foamete pe toate continentele.

Analiza scoate în evidenţă faptul că dacă războiul continuă, deja resursele celor două ţări sunt limitate, aşa că sute de milioane de oameni vor cădea în sărăcie, iar incertitudinea politică se va răspândi, oamenii riscând să moară de foame.

Invazia Rusiei pe teritoriul ucrainean a afectat întreaga lume. Rusia a blocat porturile ucrainene la Marea Neagră ceea ce a provocat o mare criză de exporturi de cereale. Directorul Executiv al Programului Alimentar Mondial (WFP), David Beasly, a declarat că milioane de oameni din întreaga lume vor ajunge în pragul foametei din cauza blocării porturilor din Ucraina, dacă acestea nu vor fi redeschise cât mai rapid, relatează Libertatea.
 
Rusia şi Ucraina asigură 28% din grâul comercializat la nivel mondial, 29% din orz, 15% din porumb şi 75% din uleiul de floarea soarelui, conform datelor publicate de The Economist. Publicaţia a avertizat că WFP a spus încă dinainte de începerea războiului că urmează un an dificil, din cauza lipsei de precipitaţii din China, al temperaturilor foarte ridicate din India, cele două ţări fiind cei mai mari producători de grâu. 
 

„Toate astea au un afect cumplit asupra celor nevoiaşi. Gospodăriile din ţările aflate în dezvoltare cheltuie 25% din bugetele lor pe mâncare, iar cele din regiunea subsahariană a Africii, până la 40%. În ţările importatoare de cereale, guvernele nu-şi permit subvenţii pentru a-i ajuta pe cei în nevoie”, scrie The Economist.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Utilizator Adevărul
22.05.2022, 08:21:57

Comentariu considerat abuziv.

pandia theodor
22.05.2022, 08:42:01

Noroc cu americanii care aduc si mincare nu numai arme.

+2 (2 voturi)
= aceeaşi mizerie
22.05.2022, 08:50:08

beş(ină)... Vezi că ţi-a rămas nişte "brînză" de putin (nespălat) între dinţi, de la ultima ta "acţiune de susţinere" a “amărîtei” ne(putin)ciosului... Înţelegi ce vreau să spun... Legat de articol... Titlu alarmist, rupt de realitate, parcă plătit de ne(putin)ciosu'... Chiar autorul recunoaşte că Ucraina (plus ţara nespălaţilor roşii) "dau" doar 28% din grîul mondial, dar în titlul prevesteşte apocalipsa, cum că va fi "foamete în întreaga lume", de parcă tot grîul din lume provine din acele două ţări, şi că Ucraina nu va mai exporta nimic... China şi India nu-şi fac griji, fiindcă gloata nespălaţilor roşii le vor vinde grîu aprope gratis, din disperarea de a mai face rost de ceva bani, iar restul Lumii se va descurca suficient cu grîul pe care îl cultivă, şi cu ce va reuşi să exporte Ucraina... Prin Africa, Orientul mijlociu, poate vor exista ceva probleme, mai ales din cauza preţurilor mari, dar ei sînt obişnuiţi cu strînsul curelei, şi cu foamea... putin = hitler = aceeaşi mizerie

+4 (10 voturi)
Biciclistul LW
22.05.2022, 08:39:59

Poate ar trebui sa se apuce sa munceasca aia din Africa Subsahariana. E zona cu cel mai mare potential de crestere in productia agricola, dar care nu e folosit pentru ca pur si simplu nu-si cultiva suprafetele imense de pamant fertil. Africa are potential sa produca mai multa mancare decat consuma, dar doar daca ai stramuta pe cei ce locuiesc acum acolo si ai pune niste oameni mai priceputi si harnici in locul lor.

+4 (6 voturi)
indianul joe
22.05.2022, 09:18:11

Cred ca asta a foast singura problema a rusilor... Sa se ocupe americanii de garau si de mancare, ca sunt stapanii lumii.Rusii sunt doar ''putere regionala''... Rusi au o problema cu verii lor si o vor rezolva. Acum ca s-au bagat si americanii in galceava e treaba lor....Dar inteleg ca au bani...chinezii fac 2 recolte pe an.Sa mai faca chinezii o recolta de grau si ramane planeta cu grau pe plus.

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările