The Guardian: Criza COVID-19 din India ar putea deveni o „problemă gravă” pentru întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza de oxigen din India FOTO EPA-EFE
Criza de oxigen din India FOTO EPA-EFE

Situaţia pandemică din India, care a înregistrat în ultimele 24 de ore peste 350.000 de cazuri de COVID-19, ar putea deveni o „problemă gravă” pentru întreaga lume, avertizează „The Guardian”, care nu exclude ca unele ţări bogate să sară în ajutor cu preţul „diminuării eforturilor” pentru crizele interne.

Dezastrul din aceste zile din India pare a fi cel mai rău scenariu de care se temeau experţii. Incapabil să găsească suficiente paturi de spital, fără suficiente teste anti-COVID-19, medicamente sau tuburi de oxigen medical, sistemul sanitar al ţării de 1,4 miliarde de locuitori se prăbuşeşte pe fondul creşterii infectărilor.

India a anunţat luni peste 352.000 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Gigantul asiatic este în prezent epicentrul pandemiei de COVID-19, cu toate că acum două luni premierul Narendra Modi se felicita pentru învingerea coronavirusului.

În timp ce ţările bogate din Occident prioritizează vaccinurile pentru propriile populaţii, situaţia din India ar putea modifica această optică. Unele ţări ar putea lua decizii dificile şi nepopulare axate pe stingerea focului într-o altă regiune a lumii pentru a nu permite extinderea situaţiei de acolo în aşa fel încât să agraveze crizele interne, relatează The Guardian. Ori Organizaţia Mondială a Sănătăţii insistă de ceva vreme pentru un acces egal la vaccinuri şi medicamente anti-COVID-19, în timp ce experţii în domeniul sanitar avertizează în mod repetat că scăparea coronavirusului de sub control riscă să ducă la apariţia de noi tulpini periculoase şi la prelungirea pandemiei.

Ceea ce este diferit în cazul Indiei - o ţară cu un sistem de sănătate fragil - este posibilitatea uriaşă de a face rău la nivel local şi global, poate la o scară nemaivăzută încă în pandemie, notează The Guardian.

India are nevoie imediat de vaccinuri şi de aprovizionări pentru fabricile sale de vaccinuri, ţinute pe loc în prezent de restricţiile de export din SUA.

Un semnal plin de speranţă este că SUA a promis că vor furniza imediat materii prime pentru vaccinuri şi echipamente medicale Indiei.

„Statele Unite lucrează zi şi noapte pentru a furniza resursele şi materialele disponibile”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională, citat într-un comunicat.

SUA iau în calcul acum să ajute India să fabrice vaccinul Covishield. În plus, vor trimite produse terapeutice, kituri de testare rapidă pentru diagnosticare şi ventilatoare.

Washingtonul a fost supus unei presiuni crescânde pentru a ajuta India, după ce Marea Britanie, Franţa şi Germania au promis ajutor în cursul weekendului trecut.

„ În concluzie, este teribil ceea ce se întâmplă în India şi în alte ţări cu venituri medii spre mici şi putem face mai multe”, a declarat duminică Anthony Fauci, cel mai renumit expert în boli infecţioase din SUA.

Situaţia din India este accentuată din plin de mutaţia locală a coronavirusului SARS-CoV-2, care, potrivit microbiologului Patrick Berche, membru al Academiei Franceze de Medicină, este un cocteil de variante californiană, braziliană şi sud-africană. Asta il „face să fie atât de contagios”, spune medicul francez.

Varianta indiană a coronavirusului apare în nomenclatorul specialiştilor sub numele de „B.1.617” şi a fost detectată pentru prima oară în octombrie anul trecut, nu departe de Nagpur, în centrul ţării. Mare lucru nu se ştie însă despre această „variantă indiană” decât că este foarte contagioasă - de unde şi explozia de cazuri în India - şi, aparent, mai puţin accesibilă protecţiei vaccinale. Motiv pentru care a fost descris de unii drept „dublu mutant”. Un mutant care atacă mai des şi tinerii, ba chiar şi copii.

Apariţia variantei indiene, după celelalte - britanică, sud-africană, braziliană - demonstrează cât de greu va fi de obţinut repede o imunitate colectivă. Santé publique France e de părere că aceşti mutanţi, tot mai numeroşi şi inevitabili, pot reduce eficacitatea anticorpilor dar şi a vaccinurilor.

„Situaţia este critică, trebuie neapărat să ne protejăm”, subliniază Patrick. „Nu vom putea controla această pandemie dacă nu vaccinăm şi ţările lumii a treia care nu au mijloacele să-şi cumpere serurile. Trebuie avută o viziune globală, planetară, pentru a combate acest virus. Altfel, vom avea tot timpul posibilitatea de a avea o variantă care soseşte cu avionul pentru a însămânţa Europa sau SUA”, avertizează microbiologul francez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite