The New York Times: Ce se întâmplă în Irak după uciderea arhitectului influenţei iraniene în această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panouri cu liderul suprem iranian şi cei ucişi în atacul aerian american la Bagdad 3 ianuarie 2010 FOTO EPA-EFE
Panouri cu liderul suprem iranian şi cei ucişi în atacul aerian american la Bagdad 3 ianuarie 2010 FOTO EPA-EFE

SUA l-au ucis pe arhitectul influenţei dominante a Iranului în Irak, generalul Qassim Suleimani,  potrivit descrierii New York Times care a luat pulsul a ceea ce se întâmplă în Irak după ce liderul iranian a fost atacat şi eliminat pe pământ irakian.

Intenţionată ca o lovitură asupra Iranului, uciderea generalului Suleimani ar putea accelera atingerea unui obiectiv urmărit de Iran – scoaterea trupelor SUA din Irak, scrie The New York Times.

În Piaţa Tahrir, unde luni de zile au avut loc proteste antiguvernamentale pe un banner se poate citi un mesaj adresat deopotrivă SUA şi Iranului: „Purtaţi-vă conflictele în altă parte”.

Înainte ca irakienii să apuce să-şi revină din şoc la vestea că influentul general iranian Qassim Suleimani a fost ucis vineri dimineaţă într-un atac aerian în apropierea aeroportului din Bagdad, facţiunile irakiene îşi cântăreau răspunsurile. Miliţiile apropiate de Iran au jurat represalii sângeroase. Premierul Adel Abdul Mahdi a condamnat atacul ca „o atentare revoltătoare la suveranitatea Irakului” şi a declarat că Parlamentul se va reuni ca să discute despre prezenţa viitoare a SUA în Irak.

Protestatarii antiguvern care militează împotriva influenţei Iranului s-au declarat îngrijoraţi că acţiunile lor ar putea fi înabuşite de miliţiile pro-iraniene. În Irak a reapărut senzaţia că Irakul este un simplu spectator în conflictul geopolitic mai cuprinzător între SUA şi Iran care se petrece pe pământ irakian.

Evenimentele au dat naştere unei întrebări mai generale: pot SUA să menţină o relaţie de cooperare în domeniul securităţii cu Irakul după tulburările provocate de asasinate? Întrebarea circula deja pe coridoarele puterii de la Bagdad la momentul când  administraţia Trump anunţa că trimite noi trupe în regiune.

Atacul aerian asupra generalului Suleimani „este o încălcare flagrantă a termenilor prezenţei militare americane”, a spus prim-ministrul irakian Abdul Mahdi precizând că Parlamentul se va reuni zilele următoare pentru a dezbate „măsuri corespunzătoare astfel încât demnitatea, ca şi securitatea şi suveranitatea Irakului să fie menţinute” – inclusiv dacă ar fi cazul ca Irakul să ceară americanilor să părăsească ţara.

Astfel că ceea ce a fost intenţionat ca o lovitură aplicată Iranului ar putea accelera de fapt atingerea unui obiectiv îndelung urmărit de Iran: să scoată trupele americane din Irak.

„Cred că cu această moarte a bătut ultimul cui în coşciugul prezenţei militare americane în irak”, a spus Mohammad Shabani, doctorand la Şcoala de Studii orientale şi africane din Londra care îşi concentrează cercetarea asupra relaţiilor între Iran şi Irak.

SUA au aproape 5.000 de trupe în Irak.

„Un rezultat cert al atacurilor aeriene ale SUA este faptul că epoca cooperării între SUA şi Irak a luat sfârşit”, a spus Richard N. Haass, preşedintele Council on Foreign Relations, fost diplomat american, care a scris pe Twitter: „Prezenţa diplomatică şi militară a Statelor Unite se va sfârşi întrucât Irakul ne va cere să plecăm sau prezenţa noastră e doar un obiectiv de atins sau ambele. Rezultatul va fi creşterea influenţei iraniene, terorism şi lupte interne în Irak”.

La peste 16 ani de la invazia Irakului, Iranul rămâne puterea dominantă în Irak, ceea ce s-a vădit din plin săptămâna aceasta, chiar înainte de uciderea lui Suleimani, scrie The New York Times.

Duminică, când americanii au atacat bazele miliţiei pro-iraniene, şi cel puţin 24 de luptători au fost ucişi, oficialii irakieni au condamnat la unison SUA de a fi încălcat suveranitatea Irakului, puţini fiind cei care au criticat miliţiile pentru atacul în urma căruia contractorul american a fost ucis.

Atunci când luptătorii s-au îndreptat către ambasada americană cu scopul de a o ataca, forţele de securitate irakiene nu le-au oprit trecerea.

Iar în momentul în care au luat cu asalt ambasada, au dat foc clădirilor şi au blocat ieşirea personalului american peste noapte, premierul irakian şi-a dat seama că nu-i poate convinge să părăsească ambasada. 24 de ore a convocat întâlniri de urgenţă aproape continue cu liderii miliţiei, potrivit unor oficiali care au luat parte la ele.

„Vă rog, mă puneţi într-o situaţie critică. Suntem un stat şi trebuie să ne comportăm ca atare şi să protejăm aceste ambasade”, a implorat el potrivit relatărilor generalului de brigadă Abdul Karim Khalaf.

Nu a reuşit să-i convingă să se retragă decât ameninţându-i că va demisiona şi „va lăsa ţara în haos”, potrivit unor oficiali irakieni familiarizaţi cu convorbirile.

Kenneth M. Pollack, fost oficial CIA, expert în Iran şi Irak la American Enterprise Institute, a spus că cel puţin pe moment asasinatul înseamnă că „Politicienii irakieni se vor teme mai puţin de Iran fiind mai dispuşi să aplece urechile la americani”. Iranienii din Irak, a spus el, odată ce şi-au pierdut liderul, se vor ţine aproape pentru a-şi da seama ce să facă în continuare.

Pollack spune însă că SUA nu pare a avea o strategie regională mai vastă, uciderea generalului fiind o „mişcare tactică împotriva Iranului”. Dimpotrivă, Iranul are o adâncă influenţă în Irak.

„SUA are o singură culoare – cea militară, adică aceea pe care îşi dă banii”, a spus Qais al-Khazali, liderul unei miliţii pro-iraniene. „Pe când Iranul are multe culori – în cultură, politică, religie, în mai multe sfere”.

Proteste antiguvernamentale în Irak 24 noiembrie 2019 FOTO  Erin Trieb/Getty Images

Proteste antiguvernamentale în Irak 24 noiembrie 2019 FOTO Erin Trieb/Getty Images

Unii irakieni au celebrat pe străzi înlăturarea generalului Suleimani. Secretarul de stat american Mike Pompeo a postat o imagine cu irakieni fluturând steagul ţării lor pe care a descris-o astfel: „dansând în stradă pentru liberate; recunoscători ca generalul Suleimani nu mai este”.

Realitatea din stradă unde s-au adunat protestatari antiguvernamentali solicitând încetarea influenţei Iranului este însă diferită, teama înlocuind impulsul bucuriei.

Faiq al-Shakhe, un parlamentar, a spus că demonstranţii n-au manifestat „nici un semn de bucurie sau celebrare”, temându-se de reacţii violente din partea miliţiilor aliniate Iranului care au ucis deja mulţi oameni din rândurile lor şi ar putea să-i considere mai mult ca oricând agenţi în slujba SUA.

„A fost o acţiune greşită din partea Americii, pentru că ar fi trebuit să se coordoneze cu guvernul irakian”, a spus un protestatar care împărtăşeşte convingerea majoritară că atacul aerian este o încălcare a suveranităţii Irakului.

Un alt protestatar a spus că „Noi toţi ne opunem intervenţilor străine, fie că provin din Iran, Arabia Saudită sau SUA. Nu avem nicio problemă personală cu Iranul, însă dacă America ar interveni la fel de mult pe cât o face Iranul, veţi vedea la fel de multă opoziţie ca şi în privinţa Iranului, poate una chiar mai puternică”.

Emma Sky, fost consilier al forţelor americane în Iran a spus că relaţia SUA cu Iranul va fi serios afectată şi că vor exista presiuni pentru ca SUA să-şi justifice prezenta în Irak în condiţiile în care va fi percepută nu ca o forţă de stabilitate în Irak, care ar trebui să fie şi obiectivul său principal, ci ca mod de a controla Iranul.

„SUA nu are o politică în privinţa Irakului, ci una în ceea ce priveşte Iranul”, a spus aceasta.

Puţini irakieni se aşteaptă însă ca guvernul să-i alunge pe americani din Irak, având în vedere că mulţi lideri irakieni consideră încă prezenţa americană ca fiind vitală securităţii sale, ei depinzând de instruirea militară americană şi de contraponderea furnizată în raport cu influenţa iraniană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite