Tinere din Iran nu mai ies din casă de frica atacurilor cu acid. Opt femei au fost desfigurate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai liberale străzi din Teheran, Nazar, de obicei este plină de tineri şi tinere care, uneori, dezvăluie mai mult decât permite legea. Însă, săptămâna aceasta strada a fost aproape pustie, pentru că oamenii evitau locurile publice din cauza unor serii de atacuri cu acid asupra tinerelor. Opt femei au fost rănite grav după ce li s-a aruncat acid în faţă.

Mii de oameni au protestat miercuri în Teheran, capitala Iranului, solicitând siguranţă pentru femei, potrivit agenţiei de ştiri semi-oficiale a statului, Fars. Protestatarii, inclusiv multe mame, sunt îngrijoraţi de siguranţa fetelor. „Siguranţa şi libertatea sunt drepturi indisputabile!“ strigau demonstranţii din Teheran. „Jos cu Daesh din Iran“, scandau, referindu-se la acronimul arab pentru grupul terorist Statul Islamic.

Pe 13 octombrie, Soheila Joerkesh, 26 de ani, conducea spre casă după ce fusese la piscină cu prietenii ei. Ea a tras pe dreapta pentru a vorbi cu mama sa la telefon. Chiar când începea conversaţia, o motocicletă a oprit lângă maşina sa, iar un pasager s-a dat jos cu o canistră în mână. „Dintr-o dată, Sohelia a început să ţipe. Am auzit-o urlând timp de cinci minute înainte să se întrerupă convorbirea. Până când am descoperit-o la spital, Sohelia era deja oarbă. Telefonul ei se topise din cauza acidului pe care motociclistul i l-a aruncat în faţă“, povesteşte mama fetei.

Toate victimele erau tinere, au fost atacate pe străzi aglomerate de bărbaţi pe motocicletă, sau de pasageri ai unei motociclete. Acidul le-a fost aruncat în plină faţă. Femeile au suferit arsuri de gradul III pe faţă, gât, piept şi mâini şi vor avea nevoie de operaţii estetice.

Multe femei din cartierul Isfahan se tem acum să iasă pe stradă. „Una dintre colegele mele îl roagă pe soţul ei s-o ducă şi s-o aducă de la serviciu. Altă colegă spune că aproape moare de frică atunci când o motocicletă trece pe lângă maşina ei. Eu iau autobuzul acum, pare mai sigur“, explică Fatemeh, o rezidentă a Isfahan. „Suntem cu toţii îngrijoraţi, ieşim din casă doar când e absolut necesar“, precizează femeia care a solicitat să nu i se dea numele real.

De la revoluţia Islamică din 1979, femeilor din Iran li se cere prin lege să se îmbrace modest şi să nu folosească cosmetice. Implementarea regulilor morale este una dintre îndatoririle miliţiei Basij. Totuşi, multe femei se opun regulilor, acoperindu-şi doar parţial capul. Membrii grupărilor extreme religioase au protestat public privind decadenţa hainelor femeilor. Acest lucru a condus la zvonuri privind aceste grupări, cum că în spatele atacurilor ar fi membri ai lor, notează „Time“.

„Oamenii spun că ar fi un grup numit Ansar care încearcă să forţeze femeile să poarte hijab. Nu ştiu dacă e adevărat, dar multe dintre noi folosim acum măşti pentru a scăpa de posibilele atacuri. Lucru ironic dacă stai să te gândeşti, pentru că atacatorul nici măcar n-a simţit nevoia să-şi ascundă faţa“, spune Fatemeh.

Mare parte din societatea iraniană a reacţionat furioasă la adresa atacurilor. „Să arunci cu acid este un act urât, dezgustător, atroce. Poate că uciderea ar fi mai acceptabilă, această crimă fiind mârşavă“ a declarat pentru Fars, generalul Esmaeel Ahmadi-Moghadam, şeful poliţiei iraniene. 

„Vinovaţii vor primi o asemenea pedeapsă pentru aceste acte, atunci când vor fi arestaţi, încât nimeni nu va mai îndrăzni să comită asemenea crime“, a declarat şi şeful executiv al Departamentului Juridic, Gholam-Hossein Mohseni Ejei.

Alţii sunt de părere că atacurile au fost realizate de oamenii aflaţi în legătură cu agenţiile de spionaj occidentale în încercarea de a dăuna Iranului. „Astăzi vedem reţele de presă străină cum încearcă să lege aceste atacuri de promovarea virtuţii şi de împiedicarea viciului din ţara noastră“, declara generalul Mohammad Reza Naghdi, liderul forţelor paramilitare Basij.

Dat fiind faptul că nimeni nu a fost arestat încă, mulţi iranieni postează comentarii pe reţelele sociale criticând forţele poliţieneşti. „I-am rugat dacă ne putem uita la înregistrările camerelor de supraveghere de pe ruta Soheilei, dar au refuzat. De ce nu ne arată imaginile“, întreabă şi mama Soheilei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite