În lume

articolul anterior articolul urmator

Topul celor mai scumpe oraşe din lume, în 2022. Ce metropolă ocupă primul loc

0
30 Jun 2022 18:12:52
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Hong Kong şi-a menţinut poziţia de cea mai scumpă locaţie din lume, susţinută de preţuri mai mari şi o monedă mai puternică în ultimul an. Aceasta a fost una dintre concluziile celei mai recente cercetări privind costul vieţii publicate de ECA International, principalul furnizor mondial de cunoştinţe, informaţii şi software pentru managementul şi repartizarea angajaţilor din întreaga lume.

Moneda puternică a asigurat Hong Kong-ulu prima poziţie în topul celor mai scumpe oraşe din lume, în timp ce nflaţia ridicată au împins New York-ul şi Londra pe locul 2 şi, respectiv, pe locul 4, conform ECA International.

Costul vieţii a scăzut însă la Paris, Madrid, Roma şi Bruxelles.

Geneva ocupă locul 3 în clasamentul global, în timp ce Tokyo scade pe locul 5 în ciuda inflaţiei mai mari decât de obicei.

Cele mai scumpe oraşe din lume 
1. Hong Kong 
2. New York 
3. Geneva 
4. Londra 
5. Tokyo 
6. Tel Aviv
7. Zurich 
8. Shanghai 
9. Guangzhou 
10. Seul

„Deşi Hong Kong a fost afectat de creşterea inflaţiei globale mai puţin decât alte oraşe în ultimul an, rămâne totuşi cel mai scump din lume”, a declarat Lee Quane, director regional pentru Asia la ECA International. 
 
„Creşterile anuale ale preţurilor de 3%, măsurate prin coşul nostru de bunuri şi servicii, sunt mai mari decât le vedem de obicei în Hong Kong, dar sunt mai mici decât ratele din oraşe similare, atât din regiune, cât şi la nivel global. Mai degrabă, puterea dolarului Hong Kong, care este legat de dolarul american, în ultimul an, i-a permis să-şi menţină poziţia de cel mai scump oraş din lume, deoarece alte monede au slăbit”. 
 
ECA International efectuează cercetări privind costul vieţii de 50 de ani şi efectuează două sondaje principale pe an pentru a ajuta companiile să calculeze alocaţiile pentru costul vieţii, astfel încât puterea de cheltuieli a angajaţilor lor să fie protejată în timpul unei misiuni internaţionale.
 
Sondajele compară valoarea coşului de bunuri şi servicii folosite în mod obişnuit, în peste 490 de locaţii din întreaga lume şi costurile de închiriere în peste 410 de oraşe din întreaga lume.
 
În multe zone din Asia rata anuală a inflaţiei a urcat cu mult peste tendinţe. Oraşul care a înregistrat cea mai rapidă rată de creştere a preţurilor în ultimul an a fost Colombo, capitala statului Sri Lanka, care a urcat 23 de locuri în clasamentul ECA până la poziţia 149.
 
Şi multe oraşe din China continentală au continuat să urce în clasament, patru oraşe fiind acum incluse în cele 15 cele mai scumpe oraşe la nivel global, în timp ce Shanghai este acum al treilea cel mai scump oraş din Asia după Hong Kong şi Tokyo.
 
Cele mai multe oraşe din UE au înregistrat scăderi în clasament după o perioadă instabilă pentru moneda euro, Parisul ieşind din top 30 la nivel global, precum şi oraşe ca Madrid, Bruxelles şi Roma.
 
Moscova a coborât până pe locul 62 în clasament, în timp ce Sankt Petersburg a rămas pe locul 147.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările