În lume

articolul anterior articolul urmator

Transcrierea înregistrării audio a morţii lui Jamal Khashoggi a fost publicată de un ziar turc

5
11 Sep 2019 14:29:46
Autor: Ştefana Radu
Jamal Khashoggi FOTO Arhiva
Jamal Khashoggi FOTO Arhiva

Publicaţia turcă Daily Sabah a publicat noi detalii despre o înregistrare în care pot fi auzite ultimele momente ale jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Critic vehement al regimului de la Riad, Khashoggi a fost ucis în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în luna octombrie a anului trecut. 
 
Ziarul proguvernamental turc Sabah spune că transcrierea este dintr-o înregistrare făcută înăuntrul instituţiei şi obţinută ulterior de către serviciile secrete din Turcia. 
 
Înregistrarea include ultimele cuvinte ale lui Khashoggi şi zgomote din timpul presupusei operaţiuni de tranşare a cadavrului său.
 
Khashoggi era editorialist la ziarul Washington Post şi locuia în Statele Unite înainte de dispariţie.
 
Ultima dată a fost văzut intrând în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pe data de 2 octombrie 2018, pentru a obţine documente necesare căsătoriei cu logodnica sa turcă.
 
Moartea sa misterioasă a dus la critici intense la adresa Arabiei Saudite, care a publicat informaţii contradictorii legate de dispariţia sa.
 
În cele din urmă, autorităţile saudite au dat vina pe o operaţiune „solitară” şi a judecat 11 bărbaţi pentru moartea jurnalistului.
 
Sabah a fost deseori citat de presa internaţională, ca urmare a detaliilor oferite – unele dintre ele contestate – despre moartea jurnalistului.
 
În această săptămână, ziarul a publicat două noi rapoarte legate de asasinarea lui Khashoggi de către o „echipă de asasini”.
 
Cel mai recent raport detaliază informaţii din înregistrare. Include detalii referitoare la un medic legist, care se referă la jurnalist ca la „un animal ce va fi sacrificat”, înainte ca acesta să ajungă.
 
Raportul Sabah spune că Khashoggi a devenit suspicios odată ce a ajuns în consulat şi i s-a spus că trebuia să se întoarcă la Riad ca urmare a unui ordin dat de Interpol. Jurnalistul ar fi refuzat să se conformeze cu cerinţele grupului şi a fost ulterior drogat, potrivit ziarului.
 
În înregistrare pot fi identificaţi Maher Abdulaziz Mutreb, unul dintre liderii echipei de asasini şi Salah Muhammed Al-Tubaigy, şeful serviciului de medicină legală de la departamentul general de securitate al saudiţilor, cel care se ocupa de tranşarea corpului lui Khashoggi. Amândoi se numără printre cinci suspecţi care riscă pedeapsa cu moartea în Arabia Saudită, în urma crimei.
 
Conversaţia dintre Mutreb şi Al-Tubaigy, cu 12 minute înainte ca Khashoggi să ajungă în consulat:
 
Mutreb: E posibil să punem corpul într-un sac?
Al-Tubaigy: Nu. Prea greu, şi foarte înalt. De fapt, am lucrat mereu pe cadavre. Ştiu prea bine cum să le tranşez. Însă nu am lucrat până acum pe un corp cald, dar mă voi descurca uşor. În mod normal îmi pun căştile şi ascult muzică atunci când tai cadavre. Între timp, îmi beau cafeaua şi fumez. După ce îl dezmembrez, tu vei împacheta părţile în pungi de plastic, le vei pune în valize şi le vei scoate.
 
La sfârşitul conversaţiei, Mutreb întreabă dacă „animalul care trebuie sacrificat a ajuns”. Un membru neidentificat al echipei răspunde: „Este aici”. 
 
Înregistrarea în care apare Khashoggi:
 
Mutreb: Lasă un mesaj pentru fiul tău.
Khashoggi: Ce ar trebui să-i spun fiului meu? 
Mutreb: Vei scrie un mesaj; să repetăm; arată-ni-l.
Khashoggi: Ce ar trebui să spun, „ne vedem în curând”?
Membru neidentificat din echipa de asasini: Să fie scurt.
Mutreb: Vei scrie ceva ca „Sunt în Istanbul. Nu te îngrijora dacă nu mă poţi contacta”.
Khashoggi: Nu ar trebui să spun că am fost răpit.
Membru neidentificat din echipa de asasini: Dă-ţi haina jos.
Khashoggi: Cum se poate întâmpla aşa ceva într-un consulat? Nu scriu nimic.
Membru neidentificat al echipei de asasini: Să fie scurt.
Khashoggi: Nu scriu nimic. 
Mutreb: Scrieţi, domnule Jamal. Grăbiţi-vă. Ajutaţi-ne ca să vă putem ajuta, pentru că în cele din urmă vă vom duce înapoi în Arabia Saudită şi dacă nu ne ajutaţi ştiţi ce se va întâmpla până la urmă.
Khashoggi: E un prosop aici. Mă veţi droga?
Al-Tubaigy: Vă vom adormi.
 
Potrivit Sabah, Khashoggi le-a spus apoi asasinilor săi să nu-i ţină gura închisă pentru că are astm şi s-ar putea sufoca, însă la scurt timp şi-a pierdut cunoştinţa.
 
Khashoggi a fost sufocat cu o pungă, detaliile zbaterii sale putând fi auzite în înregistrare. Publicaţia mai scrie că dezmembrarea şi tranşarea cadavrului pot fi, de asemenea, identificate în înregistrarea audio.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Index 4.2
11.09.2019, 14:33:29

Atata timp cat Guzganul Rozaliu si jineresu sunt vanduti alora cu cearsaful in cap( le-a dat credite ieftine sau chiar nerambursabile), jurnalistii pot fi transati in liniste( metoda asta e invatata de la ivani)!

-2 (4 voturi)
IonIon Codreanu
11.09.2019, 15:08:43

Atâta timp cât sunt susținuți de USA, pot face orice crime! Este o listă nesfârșită de regimuri criminale susținute de USA.

+2 (4 voturi)
Hoher Herman
11.09.2019, 17:12:25

Dupa legea tarii sale (un Regat),un tradator al tarii sale a murit exact cum tre' sa moara un tradator al tarii sale. SA nu este o democratie si ciuhapu stia asta.

-1 (1 vot)
Necula Mario
11.09.2019, 18:15:01

@ Trollul Ionion Codreanu... Media din Rpmania , si Politicienii mioritici , sustin ca Romania are relatii sranse , istorice , de prietenie cu arabii... Ca sa nu mai mentionez ca barab....pardon : indivizii mioritici , emuleaza si copie pe amici lor arabi in cat de multe aspect ale vietii , posibil... Femeile si fetel din Romania , sunt cele mai abuzate , asaltate si batute ,din Europa...

-1 (3 voturi)
Ion Capsuna
11.09.2019, 18:56:51

Si cind te gindesti ca scursurile astea saudite sunt "prietenii" americanilor si evreilor! Petrolul vorbeste! Trist!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările