articolul anterior articolul urmator

Tranzacţionismul pragmatic al lui Trump faţă cu Rusia lui Putin

32
10 Jan 2017 12:02:23
Iulian Chifu
FOTO EPA
FOTO EPA

32 Comentarii

Pathfinder RO
10.01.2017, 12:13:52

1. Stai bre ghinisor ca inca nu a preluat mandatul de presedinte. Rabdarica. 2. Ai vrut sa scrii despre tot si toate si a iesit o varza. 3. Unde si care-i CONCLUZIA?

+3 (15 voturi)
Online Socrates
10.01.2017, 13:16:32

Atat Trump cat si Putin au declarat ca isi vor urmari interesele nationale , respectiv. Orice discutie va pleca de la acest nivel. Cred ca este devreme sa speculam pe marginea posibilitatilor posibile si probabile. Trump va prelua o tara cu un prestigiu cazut la pamant, angajata pe un curs de autodistrugere. Sentimentul antiamerican (cu unele exceptii exotice din Estul Europei) este pe un trend abrupt crescator si asta este o realitate de la care va incerca sa plece pragmaticul Trump.

-1 (15 voturi)
Swami
10.01.2017, 13:41:15

Eu sunt mai prost. Nu am inteles nimic din articolul asta. Stiu ca e vorba de Trump, occident, Rusia, si turbulente. Nu am vazut nici o argumentatie. Ma doare capul de la un asemenea limbaj evoluat. Si concluzia: "Dacă termenii propuşi de Rusia sunt cei ai acţiunii lui Dodon, lăsat să câştige în acest proces-test, un asemenea contra-argument va afecta fundamental orice tip de cooperare între America lui Trump şi Rusia lui Putin pe toată aria, deoarece acţiunea marchează excepţionalism, individualism şi dorinţa de a prelua imediat întreaga putere de către Moscova – alegeri anticipate, război informaţional, dominaţia presei. Iar acest comportament, de actor căruia-i întinzi un deget şi-ţi ia toată mână, căruia-i întinzi mâna şi dă să te înghită cu totul, e inacceptabil." Asa fac romanii o analiza politica. Noroc cu publicitatea. Altfel scriitura n-ar produce nici un cititor.

+6 (10 voturi)
cornel jurja
10.01.2017, 14:12:46

Stimabile , nu ai inteles deoarece domnul Chifu este pe zi ce trece mai incoaierent. Se zice ca este presedintele unui ONG pentru prevenorea conflictelor.Insa nici urma de asa ceva in scrierile idioate ale domnie sale. Dimpotriva , asmute la ura si la conflicte in care ar dori sa ne implice si de unde s-ar putea sa iesim cu coada intre picioare , fiind in final obiect de negociere pentru cei mari. Nu trebuie sa ignoram ca occidentul nu ne mai vrea cu tot dinadinsul, iar Rusia are o grozava pofta de razbunare pe noi, pentru ostilitate aratata timp de 25 de ani.Domnul Chifu ar trebui sa ne explice un pic semnificatia vizitei lui Putin la Budapesta urmata imediat de o vizita a lui Trump tot acolo in contextul in care atat domnia sa si alti analisti ai lui peste prajit , impreuna cu o presa bezmetica l-au denigrat pe acesta in campania electorala si continua sa faca asta cu inconstienta criminala. Si asta in conditiile in care Ungaria cu Orban in frunte si alti oficiali au avut in ultimul timp o atitudine vadit ostila Romaniei, urmarind cu asiduitate anularea Trianonului sau repunerea pe tapet a coridorului prin Nordul Estul Ardealului pentru legatura cu secuimea din Harghita si Covasna. Asa ca eu cred ca a-l citi pe domnul Chifu este un sacrilegiu, domnia sa sacrifica cu inconstienta orice nazuinta de a avea o Romanie asa cum este acum intre granitele actuale.Pe de alta parte nu ar fi exclus ca Dodon sa ne spuna ca Moldova se intinde intre Nistru si Carpati iar targul Putin-Trump sa consacre cele doua nenorociri la fel cum in 1940 altii au facut acelasi lucru.Deci e cred ca este gresit sa ne amestacam si sa ne aratam favorabili sau defavorabili unora sau altora.Dupa cum a fost total neinspirata idea de a comenta in timpul campaniei electorale din SUA in defavoarea lui Trump sai a Hilarei. Cu toate ca un om cu capul pe umeri ar fi intuit ca americanii dupa 8 ani de administratie democrata vor vota pentru o schimbare a administratiei.

+4 (16 voturi)
Stefanescu Marian
10.01.2017, 14:22:22

Rusia vrea să fie Bau-bau dar nu poate fi bau-bau.Este foarte slabă economic şi politic.Rusia joacă la cacealma,la prostit proştii.Idioţi sunt cei care o bagă în seamă,Rusia doar încearcă.Conducători mai slabi în politica externă ca Obama,Merkel şi Sarkozy nu au mai fost demult,aşa că Putin şi-a permis să-i ducă de nas şi să-i bată cu propriile arme.Opinez că Rusia se va prăbuşi indiferent CE variantă va fi aplicată de Trump: -varianta confruntaţională cu sancţiuni,izolare,avans sistematic spre Est(Ucraina,Moldova,etc),SAU -varianta tranzacţională în care Rusia să câştige ceva influenţă politică dar să cedeze în cel al cooperării economice. Oricare din cele două metode vor duce la acelaşi rezultat:prăbuşirea Rusiei.Poate varianta tranzacţională este chiar mai rapidă. Nu cred că Trump va pierde ceva din supremaţia SUA.El vrea ca America să devină şi mai puternică. România se află într-o poziţie ingrată,într-un fel de triunghi al Bermudelor SUA-Rusia-UE(Germania).S-ar putea "să o punem" iar cu Germania,deşi Germania nu şi-a dezvăluit încă intenţiile.Însă amintirea Diktatului de la Viena,a pactului Ribbentrop-Molotov şi a aventurilor comune din cel de-al doilea război mondial nu sunt favorabile unei încredei reciproce. Nu mi-e frică de forţele din exterior ci de cele din interior(...)

-3 (15 voturi)