În lume

articolul anterior articolul urmator

Trei prinţi saudiţi care locuiau în Europa, critici ai Guvernului saudit, au dispărut

10
16 Aug 2017 12:34:34
Autor: News.ro
Regele Salman Foto: EPA
Regele Salman Foto: EPA

Trei prinţi saudiţi care locuiau în Europa, critici ai Guvernului saudit, au dispărut în ultimii ani, relatează BBC News. Există dovezi că toţi au fost răpiţi şi duşi în Arabia Saudită.

Turki bin Bandar 
 
Prinţul Turki bin Bandar a fost, la un moment dat, maior în poliţia saudită, având ca responsabilitate apărarea familiei regale. Însă o dispută vehementă privind o moştenire de familie a dus la aruncarea sa în închisoare. La eliberare, a fugit la Paris, unde, în 2012, a început să publice clipuri pe YouTube prin care cerea reformă în Arabia Saudită.

Turki bin Bandar (stânga) într-o fotografie din anul 2003 Foto: EPA
 
Saudiţii au reacţionat şi au încercat să îl convingă pe Turki să se întoarcă în ţară. Când viceministrul de Interne Ahmed al-Salem l-a sunat, prinţul a înregistrat discuţia şi a publicat-o online.
 
„Toată lumea aşteaptă cu nerăbdare întoarcerea ta, Allah să te binezuvânteze”, a spus viceministrul.
 
„Aşteaptă întoarcerea mea?”, a întrebat Turki. “Dar cum este cu scrisorile pe care ofiţerii tăi mi le trimit? ‘Fiu de târfă, te vom târî înapoi’”, a adăugat el, citând din scrisori.
 
„Nu se vor atinge de tine. Eu sunt fratele tău”, i-a răspuns oficialul, încercând să îl liniştească.
 
„Nu, sunt din partea ta. Ministerul de Interne le trimite”, a spus Turki.
 
Turki a publicat clipuri până în iulie 2015, după care, în a doua jumătate a acelui an, a dispărut.
 
„Mă suna la o lună sau două”, spune un prieten al prinţului, bloggerul şi activistul Wael al-Khalaf. “Apoi a dispărut timp de patru sau cinci luni. Am devenit suspicios. Apoi am auzit de la un ofiţer de rang înalt din regat că Turki bin Bandar este cu ei. Deci l-au luat, a fost răpit”, a adăugat el.
 
Un ziar marocan a scris la un moment dat că Turki urma să se întoarcă în Franţa, după o vizită în Maroc, când a fost arestat şi închis. Apoi, la cererea autorităţilor saudite, a fost extrădat (în Arabia Saudită – n.r.), cu aprobarea unui tribunal marocan.
 
Nu este clar ce i s-a întâmplat lui Turki bin Bandar, dar, înainte de a dispărea, i-a dat prietenului său Wael o copie a unei cărţi pe care scris-o, în care a adăugat o noută aproape profetică.
 
„Dragă Wael, aceste declaraţii nu trebuie făcute publice decât dacă sunt răpit sau asasinat. Ştiu că voi răpit sau că mă vor asasina. Ştiu şi cum îmi încalcă drepturile mele şi ale poporului saudit”, a scris prinţul.
 
Saud bin Saif Al-Nasr
 
Cam în aceeaşi perioadă ca şi prinţul Turki, un alt prinţ saudit a dispărut de asemenea. Este vorb despre Saud bin Saif al-Nasr – un membru relativ îndepărtat al Casei Regale, căruia îi plăceau cazinourile europene şi hotelurile scumpe.

Saud bin Saif Al-Nasr
 
În 2014, Saud a început să transmită pe Twitter mesaje critice la adresa monarhiei saudite. El a cerut punerea sub acuzare a oficialilor saudiţi care au susţinut îndepărtarea de la putere a fostului preşdinte egiptean Mohammed Morsi.
 
Apoi, în septembrie 2015, Saud a mers mai departe. După ce un prin saudit a scris, sub acoperirea anonimatului, două scrisori prin care a cerut o lovitură de stat pentru îndepărtarea regelui Salman, Saud le-a sprijinit public. A fost singurul membru al Casei Regale care a făcut acest lucru. Acest lucru reprezintă trădate şi este posibil să îi fi pecetluit soarta.
 
„Cer poporului să transforme conţinutul acelor scrisori în presiune populară”, a scris el pe Twitter, câteva zile mai târziu. A fost ultimul său mesaj.
 
Un alt prinţ disident, Khaled bin Farhan, care a fugit în Germania în 2013, crede că Saud a fost păcălit să zboare de la Milano la Roma, pentru a discuta o oportunitate de afaceri cu o companie italiano-ruso care încerca să deschidă filiale în Golf.
 
„Un avion privat al companiei a venit şi l-a luat pe prinţul Saud. Dar nu a aterizat la Roma, ci a aterizat la Riyadh”, a spus Khaled. “Se pare că serviciile saudite de informaţii au fabricat întreaga operaţiune”, afirmă el.
 
„Acum, soarte prinţul Saud este aceeaşi ca a prinţului Turki, adică închisoarea (…). Singura soartă este o închisoare subterană”, consideră Khaled.
 
Sultan bin Turki bin Abdulaziz 
 
Prinţul Sultan bin Turki bin Abdulaziz se pare că a fost răpit de două ori. În 2002, el a ajuns în Europa pentru tratament medical şi a început să dea interviuri în care critica Guvernul saudit. El a condamnat încălcarea drepturilor omului, corupţia în rândul familiei regale şi oficialilor şi a cerut o serie de reforme.
 
Pe 12 iunie 2003, el s-a dus la Geneva, la o întâlnire cu fiul preferat al regelui din perioada respectivă, prinţul Abdulaziz bin Fahd, vărul lui Sultan.
 
Abdulaziz i-a cerut lui Sultan să se întoarcă în Arabia Saudită – unde, spune el, un conflict privind criticile lui Sultan la adresa conducerii saudite va fi rezolvat.
 
Sultan refuză, moment în care Abdulaziz pleacă să dea un telefon. În cameră se mai afla ministrul saudit pentru Afaceri Islamice, Sheikh Saleh al-Sheikh, însă şi acesta pleacă. Câteva minute mai târziu, un grup de persoane înarmate au intrat, l-au bătut pe Sultan şi i-au pus cătuşe. Apoi i-au injectat o substanţă în gât.
 
Sultan a fost dus în stare de inconştienţă la aeroportul Geneva şi urcat la bordul unui avion privat Medevac, care aştepta pe tarmac.
 
Între timp, echipa lui Sultan, care îl aştepta la un hotel din Geneva, şi-a dat seama că ceva nu este în regulă când nu s-a întors de la întâlnirea cu vărul său.
 
„Treptat, pe măsură ce a trecut ziua, tăcerea a devenit asurzitoare. Nu puteam da de echipa de securitate. Acesta a fost primul semnal de alarmă. Am încercat să îl contactăm pe prinţ, nu a fost nici un răspuns”, îşi aminteşte ofiţerul de comunicare a lui Sultan, Eddie Ferreira.
 
Apoi, în cursul după-amiezii, au ajuns doi vizitatori neaşteptaţi. “Ambasadorul saudit în Elveţia a venit cu managerul general al hotelului şi practic le-au spus tuturor să elibereze apartamentul şi să plece. Prinţul era la Riyadh, serviciile noastre nu mai erau necesare şi puteam pleca”, a povestit Ferreira.
 
Fiind destul de sus în ordinea ascensiunii la tron, el a fost mutat de câteva ori între închisoare şi arest la domiciliu. Însă starea de sănătate se deteriora, astfel că, în 2010, familia regală i-a permit să meargă la Boston pentru tratament.
 
El a profitat de ocazie pentru a sesiza un tribunal elveţian, acuzându-i pe prinţul Abdulaziz bin Fahd şi pe Sheikh Saleh al-Sheikh pentru răpirea sa.
 
Avocatul său american, Clyde Bergstresser, a obţinut un certificat medical de la Spitalul Regele Faisal, din Riyadh, unde Sultan a fost internat pe 13 iunie 2003. Potrivit documentului, un tub i-a fost introdus pegât pentru a-l ajuta să respire în timpul anesteziei, iar o parte a diafragmei sale era paralizată, probabil în urma asaltului.
 
A fost pentru prima dată când un membru important al familiei regale saudite a depus plângere într-o instanţă occidentală împotriva unei rude.
 
Bergstresser a acuzat autorităţile elveţiene că nu au dat dovadă de prea mare interese în legătură cu dosarul.
 
„Nu a fost făcut nimic în legătură cu ce s-a întâmplat la aeroport. Cine erau piloţii? Care erau planurile de zbor când au ajuns aceste avioane din Arabia Saudită? Această răpire a avut loc pe teritoriul elveţian şi ai crede că ar exista un interes pentru a afla cum s-a întâmplat acest lucru”, a spus avocatul.
 
În ianuarie 2016, Sultan stătea la un hotel exclusivist din Paris când, la fel ca Saud bin Saif al-Nasr, a fost păcălit să urce la bordul unui avion. Intenţiona să îşi viziteze tatăl, de asemenea un critic cunoscut al Guvernului saudit, la Cairo, când Consulatul saudit i-a oferit lui şi anturajului său, de aproximativ 18 persoane – un medic personal, asistente medicale şi bodyguarzi din SUA şi Europa – dreptul de a folosi un avion privat.
 
În pofida a ceea ce s-a întâmplat în 2003, a acceptat. Doi membri ai anturajului său, citaţi sub acoperirea anonimatului, au povestit ce s-a întâmplat.
 
„Am tras pe tarmac şi în faţa noastră era un avion ernorm (…), pe care scria Arabia Saudită”, spune unul dintre martori.
 
„A fost puţin ciudat, pentru că erau mulţi membri ai echipajului la bord. Toţi bărbaţi”, spune altul.
 
Avionul a decolat, iar monitoarele de la bord arătau că se îndreaptă spre Cairo. Însă, după două ore şi jumătate de zbor, monitoarele s-au stins.
 
Prinţul Sultan dormea în camera sa, dar s-a trezit cu aproximativ o oră înainte de a ateriza. S-a uitat pe fereastră şi a părut neliniştit, spun foştii membri ai echipei sale.
 
Când pasagerii şi-au dat seama că urmau să aterizeze în Arabia Saudită, Sultan a început să bată în uşa cabinei piloţilor şi să ceară ajutor. Un membru al echipajului le-a ordonat angajaţilor prinţului să rămână aşezaţi pe scaune.
 
„Ne-am uitat pe geam şi am văzut o grămadă de oameni coborând, cu puştile la piept, şi înconjurând avionul”, afirmă unul dintre membrii anturajului său.
 
Soldaţii şi echipajul de bord l-au târât pe Sultan din avion. Prinţul a strigat la echipa sa să sune la Ambasada SUA.
 
Prinţul şi medicii săi au fost duşi la o vilă şi plasaţi sub pază armată. Între timp, restul echipei a rămas în avion. Ei au fost duşi ulterior la un hotel, unde au fost ţinuţi trei zile fără paşapoarte sau telefoane. În cele din urmă, li s-a permis să plece în ce ţară vor.
 
Înainte de a pleca, un oficial saudit, pe care angajaţii prinţului l-au recunoscut drept unul dintre însoţitorii de bord din avion, şi-a cerut scuze. “Ni s-a spus că am fost la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Şi că îi pare rău pentru neplăceri”, a povestit un martor.
 
„Nu mi-au fost provocate neplăceri – am fost răpit. Am fost ţinut împotriva voinţei mele într-o ţară unde nu am ales eu să merg”, a adăugat un altul.
 
De atunci, nu se mai ştie nimic despre prinţul Sultan.
 
BBC News a cerut o reacţie Arabiei Saudite în legătură cu materialul, dar nu a răspuns deocamdată.
 
Începând din 1932, când regele Abdulaziz, cunoscut ca Ibn Saud, a fondat Arabia Saudită, ţara este o monarhie absolută, care nu tolerează contestarea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Jinping Xi
16.08.2017, 12:56:26

Dar lasa dom'le ca Iranul e ala rau, asa spune licuriciul. Arabia Saudita un model exemplar al progresismului, democratiei si drepturile omului. Pana la urma licuricii le-au dat bani pentru ca reprezenta exact asta, nicidecum nu au ideologia precum ISIS.

+3 (3 voturi)
Tepes
16.08.2017, 13:37:46

Prietene, "dușmanul dușmanului meu este pieten cu mine". Asta se numește pragmatism. Nici Coreea de Nord nu este "un model exemplar al progresismului, democratiei si drepturile omului", dar este prietenă cu China sau Rusia. Nici China nu este "un model exemplar al progresismului, democratiei si drepturile omului" dar este cel mai mare partener economic al SUA. Până și Germania lui Hitler a colaborat foarte bine cu URSS lui Stalin ani buni. Așa că poți tu condamna toții licuricii din lume, dar interesele economice sau politice, ba chiar și militare primează față progresism, democrație sau drepturile omului.

-2 (2 voturi)
rozen Yosef
16.08.2017, 13:09:11

Nu cred ca trebuie sa ne facem griji pentru ei, caci sunt O SINGURA FAMILIE si un Allah Akbar pentru toti ai lor. Or sa apara intr-o buna zi, daca nu intregi, atunci mai INTAI CAPUL, apoi restul...! Acesta este 'modul lor de viata', insa in RAIUL lor [exclusiv musulman!] vor fii cu totii prieteni si fericiti.

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
16.08.2017, 13:47:16

Printisorii nu au disparut. Au fost trimisi acasa, pe planeta de unde a venit familia lui Saud.

zionfree
16.08.2017, 14:14:43

:))) aviz amatorilor de critici,impotriva salbaticilor sauditi..

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)