Triada SUA-Australia-China şi un vechi scandal de spionaj

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2005 era marcat de un puternic scandal de spionaj după  ce diplomatul  chinez Chen Yonglin, aflat la Sidney, defecta, primind azil politic din partea guvernului australian, alături de soţia şi fiica sa în vârstă de cinci ani.

La acea dată, Yonglin ţinea capul de afiş al marilor publicaţii internaţionale, afirmând că Beijingul controla o reţea de aproximativ 1.000 de agenţi şi informatori în Australia, oferind totodată detalii privind activitatea întreprinsă de el, precum, printre altele, supravegherea şi culegerea de informaţii despre membrii comunităţii chineze care susţineau independenţa Taiwanului, a Tibetului, a Turkestanului de Est sau despre adepţii mişcării Falun Gong, considerată dizidentă şi interzisă în China.

Fostul diplomat chinez a devenit apoi un prosper om de afaceri în Australia şi foarte probabil un important consilier, cel puţin ocazional, în zona de intelligence, părăsind sfera publică. Cu toate acestea, acordă săptămâna trecută în exclusivitate un interviu pentru ABC News, unde, ca şi în 2005, nu oferă informaţii surprinzătoare, relevant fiind însă contextul prezent la nivel internaţional, dar şi intern, atrăgând în realitate atenţia asupra unor vulnerabilităţi privind securitatea naţională a statului australian.

Sigur, Yonglin susţine că într-un sens logic, ca urmare a dezvoltării economice, Beijingul controlează în prezent o reţea de spionaj mai mare de 1.000 de persoane pe teritoriul australian, iar cedarea portului Darwin pentru 99 de ani companiei chineze Landbridge reprezintă o eroare strategică a Australiei.

„Cred că administrarea portului de către chinezi este o decizie greşită. Este foarte simplu de înţeles care este importanţa portului Darwin, mai ales că expune Australia unei posibile intervenţii militare din Nord.” - Chen Yonglin, pentru ABC News

Încă de anul trecut, situaţia portului Darwin a reprezentat un subiect de dezbatere publică, în contextul în care o componentă a infrastructurii critice australiene se află acum sub administrarea unei puteri străine.

Dar nu expansiunea militară reprezintă interesul Beijingului, ceea ce face ca declaraţiile guvernului de la Canberra, privind revendicarea bazei dacă guvernul federal va considera acest fapt necesar privind apărarea armată, să pară lipsită de greutate.

Este acelaşi modus operandi pe care statul chinez îl pune în practică şi în cazul porturilor din Djibouti, Sri Lanka, Pakistan sau Bangladesh, axat atât pe interese economice, precum consolidarea Noului Drum al Mătăsii pe mare, cât şi geo-strategice. În acest sens, Darwin este relevant nu numai ca urmare a faptului că reprezintă o ieşire importantă către Marea Chinei de Sud, dar se află în proximitatea bazelor americane staţionate în Australia, oferind chinezilor capacitatea extinderii acţiunilor de spionaj privind acţiunile marinei SUA în regiune.

Ceea ce trebuie văzut în spatele declaraţiilor recente ale lui Yonglin, este ameninţarea directă asupra stabilităţii relaţiei americano-australiene.

Balanţa între atractivitatea capitalului chinez şi temerile geopolitice ale Australiei ar putea să încline pe termen lung în favoarea primei, iar relevante în acest sens, sunt declaraţiile lui John Robinson, un important om de afaceri australian, preluate de către NY Times.

„Teritoriul de Nord (teritoriul federal în componenţa căruia se află portul Darwin-n.a.) nu are suficiente fonduri pentru a se putea dezvolta. Australia, la rândul ei, nu are fonduri. Avem nevoie de actori mari, precum China.” - John Robinson

Asia-Pacific va reprezenta una dintre esenţialele provocări pentru noul leadership de la Casa Albă, iar procesul gradual privind dominaţia economică a Chinei va putea schimba balanţa de putere  în regine dacă politicile Washington-ului vor fi unele eronate. Faptul că economia australiană a evitat recesiunea economică din ultimii ani ca urmare a exporturilor pe piaţa chineză, sau decizia oferirii portului Darwin către Landbridge, fără consultaţii prealabile cu americanii, arată că în ciuda unei prietenii vechi de mai bine de 70 de ani, Statele Unite trebuie să consolideze relaţia cu Australia şi ceilalţi actori regionali.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite