În lume

articolul anterior articolul urmator

Trump sugerează că ar putea ridica sancţiunile impuse Rusiei şi că ar putea să nu respecte principiul „Chinei unice“

38
14 Jan 2017 10:32:13
Autor: News.ro
Donald Trump
Donald Trump

Preşedintele ales american Donald Trump sugerează că ar putea ridica sancţiunile impuse Rusiei şi că ar putea să nu respecte politica „Chinei unice“ dacă Beijingul nu-şi schimbă politicile valutară şi comercială, relatează AFP.

Trump a declarat într-un interviu publicat vineri de The Wall Street Journal (WSJ) că va păstra intacte „cel puţin pentru o perioadă de timp“ sancţiunile pe care administraţia preşedintelui Barack Obama le-a impus Rusiei luna trecută, în urma acuzaţiilor potrivit cărora Moscova s-a amestecat în alegerile americane prin atacuri cibernetice.

Însă dacă Rusia ajută Statele Unite în obiective-cheie, precum lupta împotriva extremismului violent, Trump sugerează că ar putea să abandoneze aceste măsuri.

El s-a declarat totodată pregătit să se întâlnească, după ce va fi învestit pe 20 ianuarie, cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Trump, care vede o oportunitate în cooperarea cu Moscova în lupta împotriva unor grupări jihadiste ca Statul Islamic, şi-a exprimat admiraţia faţă de Putin şi a acceptat fără tragere de inimă concluziile serviciilor americane de informaţii potrivit cărora hackeri ruşi au interferat în alegerile americane la ordinul lui Putin.

În ceea ce priveşte vechea politică americană de a nu recunoaşte diplomatic Taiwanul, el a declarat că „totul este în curs de negociere, inclusiv (principul) Chinei unice“.

Viitorul preşedinte american a înfuriat deja Beijingul prin faptul că a acceptat un apel telefonic din partea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care l-a felicitat după ce a câştigat alegerile, punând astfel capăt unei îndelungate politici prin care Casa Albă a renunţat să comunice în mod direct cu liderii de la Taipei.

El şi-a apărat acest gest în interviul cu WSJ.

„Le-am vândut echipament militar în valoare de două miliarde de dolari anul trecut. Putem să le vindem, de două miliarde de dolari, cele mai noi şi mai măreţe echipamente militare şi nu suntem autorizaţi să acceptăm un telefon. În primul rând ar fi fost foarte nepoliticos să nu accept un apel telefonic“, a spus Trump.

Beijingul consideră insula o provincie separatistă, care trebuie să fie adusă în interior cu forţa, dacă este necesar.

Trump a ameninţat că va fi dur faţă de practici comerciale chineze pe care le consideră incorecte şi a sugerat că principiul „Chinei unice“ ar putea să devină o monedă de schimb în alte dispute.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

ro-lari
14.01.2017, 11:16:38

Viata nu-i Famacie! Este normal sa aiba o relatie corecta cu rusii - asa cum jucatorii de fotbal o fac in cadrul echipei nationale, chiar daca la echipele de cluj se dusmanesc. Nu inseamna ca-si tradeaza echipele lor. Tel cu Taiwan - era de datorie cabinetului sau, conform traditiei americane, sa fie respins. Trump e un tip educat si nu a mai putut iinchide el ostentativ - a castigat educatia in fata diplomatiei. Conteaza ce face mai departe.

+4 (8 voturi)
Iris IRIS
14.01.2017, 11:28:52

Ha ha ha santajul i-a ajuns la os birjarului ! A primit ordin sa ridice sanctiunile impotriva Rusiei criminale ! Incapabil ? Asta Presedinte al USA ? si Frusina de la taoleta publica stie mai bine ce sa faca.

-6 (10 voturi)
Online Socrates
14.01.2017, 11:18:53

Cred ca negociere va fi grea. China si Rusia au nevoie una de cealalta. Cine stie..., poate va reusi Trump sa rupa aceasta legatura. Dar este posibil sa genereze o emisie mare de energie care ar putea scapa de sub control...

+2 (6 voturi)
_wakki m
14.01.2017, 11:50:51

mda, se pare că trump e presat puternic cu șantajul dinspre mascva, dacă s-a apucat încă de pe acum să facă promisiuni dintr-astea deși putea pur și simplu să tacă și să facă, la momentul potrivit ceea ce înseamnă că și putler e presat la rândul lui să investiția în trump a dat roade și să arate roadele alea, fie și numai la nivel declarativ, altminteri ar însemna că eforturile și cheltuielile cu hackerii și cu trolii și cu haznalele televizate au fost în zadar

-3 (9 voturi)
_wakki m
14.01.2017, 11:52:15

să demonstreze că investiția

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (38)