În lume

articolul anterior articolul urmator

Tunisia: Zeci de mii de oameni protestează şi cer demisia Guvernului

0
7 Aug 2013 04:59:21
Autor: Radu Eremia
Protestatarii cer demisia Guvernului. FOTO: Reuters
Protestatarii cer demisia Guvernului. FOTO: Reuters

Zeci de mii de oameni au ieşit marţi noapte pe străzile capitalei Tunisiei, Tunis, pentru a protesta şi a cere demisia guvernului islamist, aflat la conducerea ţării.

Este cea mai mare demonstraţie de acest gen de la criza politică începută în urmă cu două săptămâni când un lider proeminent al opoziţiei a fost asasinat. Protestele zilnice au început odată cu asasinarea pe 25 iulie a lui Mohamed Brahmi, unul din activiştii civici importanţi.

Îndemnul participării la protestele din Tunis a fost făcut de cei din opoziţie care doresc dizolvarea legislativului şi demisia Guvernului, dar şi pentru a marca şase luni de la asasinarea liderului opoziţiei Chokri Belaid. „Oamenii vor îndepărtarea acestui regim”, scandează mulţimea din Piaţa Bardo.

Sindicatul General al Muncitorilor din Tunisia, care are aproximativ 600.000 de membrii, a anunţat că se vor alătura protestatarilor.

Purtătorul de cuvânt al Adunării Naţionale Constituante, Mustapha Ben Jaafar, a spus că lucrările pentru o nouă constituţie şi o lege electorală va avea loc odată cu „începerea dialogului”. Ben Jaafar, politician care face parte din Partidul Ettakol, a condamnat eşecul clasei politice în încercarea de a rezolva criza.

Mai mult de 70 de membri ai Adunării Naţionale Constituante s-au retras săptămâna trecută, în semn de protest faţă de crimele politice, din legislativul ţării. Astfel, Adunarea Constituantă a fost suspendată până la începerea negocierilor între cei de la putere şi opoziţie.

După ce Constituţia va fi elaborată, urmează noi alegeri în luna decembrie. În momentul de faţă, deja a trecut o perioada de opt luni faţă de termenul promis pentru adoptarea unei noi Constituţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările