În lume

articolul anterior articolul urmator

Turcia: 337 de condamnări cu închisoare pe viaţă în procesul privind puciul ratat din 2016

4
26 Nov 2020 20:27:04
Autor: Viorica Marin

Un tribunal turc a condamnat joi 337 de persoane - marea majoritate ofiţeri şi poliţişti - la închisoare pe viaţă, în finalul principalului proces cu privire la lovitura de stat eşuată din 2016 care l-a vizat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează Agenţia France Presse.

Aceste persoane au fost găsite vinovate de ”tentativă de răsturnare a ordinii consitituţionale”, de ”tentativă de asasinare a preşedintelui” şi de ”omucideri voluntare”, potrivit unui jurnalist AFP.
 
Între persoanele condamnate se află piloţi care au bombardat mai multe locuri emblematice la Ankara - precum Parlamentul, şi ofiţeri care au condus lovitura în forţă la baza militară Akinci.
 
Patru civili - inclusiv omul de afaceri Kemal Batmaz - au fost condamnaţi, de asemenea, la câte 79 de pedepse cu închisoarea pe viaţă agravante.
 
Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă ”agravantă”, care prevede condiţii de detenţie mai strictă, a înlocuit în arsenalul juridic turc pedeapsa cu moartea, abolită în 2004.
 
În total, 475 de persoane erau judecate în acest proces, considerat principala procedură cu privire la puciul eşuat din noaptea de15 spre 16 iulie 2016.
 
Erdogan îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen de faptul că a urzit tentativa de lovitură de stat. Gülen, un fost aliat al preşedintelui turc, care are reşedinţa în Statele Unite, neagă orice implicare.
 
După puciul eşuat, autorităţile îi vânează neîncetat pe susţinătorii lui Gülen şi au declanşat epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei.
 
Câteva zeci de mii de oameni au fost arestaţi, iar peste 140.000 de persoane au fost destituite sau suspendate din funcţii.
 
Valuri de arestări continuă în prezent, însă ritmul acestora a scăzut la cinci ani de lovitura de stat eşuată.
 
Alte procese - cu un număr şi mai mare de acuzaţi - sunt în curs.
 
Astfel, peste 520 de persoane sunt judecate într-un proces în legătură cu activităţile gărzii prezidenţiale în noaptea puciului ratat.
 
Nu mai puţin de 289 de procese în legătură cu tentativa de lovitură de stat s-au încehiat deja, iar alte zece sunt pe rol.
 
Tribunalele au condamnat până în prezent peste 4.100 de persoane - pe 2.500 dintre ele la pedepse cu închisoarea pe viaţă, potrivit unor date oficiale.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Cetăţeanul Turmentat
26.11.2020, 20:41:28

CITAT: "Tribunalele au condamnat până în prezent peste 4.100 de persoane - pe 2.500 dintre ele la pedepse cu închisoarea pe viaţă, potrivit unor date oficiale." CONCLUZIE: daca l-ar fi ajutat cu ceva, Erdogan ar fi condamnat si muncitorii din fabrica de tancuri! Prin acest decizii, condamnarea pe viata e data poporului turc si totul depinde de cat de mult va mai trai acest tiran mustacios.

+2 (2 voturi)
Eosforfly Robert
26.11.2020, 21:38:22

Daca nu au avut un ILESCU sa ii invete cum se face, la noi a fost simplu,

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
26.11.2020, 22:02:03

Comentariu considerat abuziv.

M. N.
26.11.2020, 23:37:22

Se rasuceste Atatürk in mormant, de cand a luat-o zanatecul asta pe aratura...

+2 (2 voturi)
Modifică Setările