În lume

articolul anterior articolul urmator

Turcia: Şase partide îşi consolidează coaliţia pentru a pune capăt erei Erdogan

2
13 Oct 2021 17:17:39
Autor: Ion Gaidau
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

Şase partide de opoziţie din Turcia au decis să-şi aprofundeze cooperarea cu scopul de a pune capăt erei Erdogan la alegerile din 2023, în condiţiile în care partidul preşedintelui turc, AKP, este în scădere în sondaje, relatează Reuters.

Încurajate de succesele obţinute în faţa AKP în alegerile municipale din 2019, în special la Istanbul şi Ankara, cele şase partide, printre care figurează Partidul Bunăstării (IYI) şi Partidul Republican al Poporului (CHP), au convenit să se întâlnească de-acum săptămânal pentru a conveni asupra unui set de principii comune până la sfârşitul anului curent.

„Opoziţia din Turcia încearcă ceva ce nu s-a mai încercat până acum, şi anume să se unifice pentru a înfrunta guvernul”, explică pentru Reuters comentatorul politic Murat Yetkin.

Contextul este favorabil. AKP, partidul islamo-conservator al lui Erdogan, este în scădere în preferinţele electoratului, situându-se în prezent la 31-33% în intenţiile de vot, cu aproape 10% mai puţin decât a obţinut la alegerile din 2018. Aliatul său de la guvernare, MHP, este creditat cu 8-9% în intenţiile de vot, cu aproape 2% mai puţin decât în 2018. Aşadar, există aşteptări ca AKP să nu mai aibă majoritate în Parlament.

Erdogan şi aliaţii săi de la guvernare sunt puternic criticaţi pentru felul în care gestionează pandemia şi  problemele economico-sociale ale Turciei.

Discuţiile celor şase partide de opoziţie se axează pe renunţarea la sistemul prezidenţial, introdus în 2018, şi revenirea la sistemul parlamentar.

„Aceste şase partide care se unifică oferă oamenilor speranţă”, spune Bahadir Erdem, vicepreşedinte al IYI.

Potrivit lui Muharrem Erkek, vicepreşedinte al CHP, sistemul prezidenţial duce Turcia „pe marginea prăpastiei”. „Un sistem parlamentar consolidat va oferi încredere”, este de părere el.

Bulent Turan, deputat şi membru de vază al AKP, respinge criticile la adresa sistemului prezidenţial, apreciind că acesta a adus stabilitate politică în ţară şi calificându-i „reacţionari” pe cei care fac campanie pentru revenirea la sistemul parlamentar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cristian saileanu
13.10.2021, 17:48:08

stati, nu va bucurati cinci dintre sefii acestor partide vor fi in curand arestati pentru coruptie, homosexualitate sau anti-turcism

-11 (11 voturi)
Yilmaz
14.10.2021, 07:44:44

Va agatati de orice stire ca inecatul de pai. Inca nu s-a nascut cel care sa castige alegerile in fata lui Erdogan. In nici un caz caricaturile gen Kılıçlaroğlu sau Akşener. Singurul care are popularitate si se poate masura cu Erdogan este ministrul apararii Hulusi Akar.

Modifică Setările