Turcia cere extrădarea a 18 cetăţeni saudiţi în cazul Khashoggi. Erdogan vrea să ştie unde se află corpul jurnalistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii turci au pregătit o cerere de extrădare pentru 18 suspecţi din Arabia Saudită, în cazul morţii lui Jamal Khashoggi, au declarat autorităţile, vineri, după ce preşedintele Erdogan a cerut Riadului să facă public cine a ordonat uciderea jurnalistului saudit.

În ultimele zile, Erdogan a crescut presiunea pentru ca Arabia Saudită să-şi recunoască vina în acest incident şi statele vestice şi-au exprimat din ce în ce mai vocal scepticismul, scrie Reuters.

Erdogan a spus că Turcia are mai multe informaţii decât a făcut publice până acum, în legătură cu moartea lui Khashoggi, cetăţean saudit şi colaborator al publicaţiei Washington Post, ucis în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, pe 2 octombrie.

Khashoggi, care locuia în SUA, era un critic al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman (MbS), liderul de facto al regatului.

Procurorul general al Arabiei Saudite a declarat, joi, că uciderea lui Khashoggi a fost premeditată, contrazicând o declaraţie oficială anterioară care spunea că incidentul s-a produs accidental, în timpul unei dispute din consulat. Numeroasele versiuni ale Riadului, privind modul în care a avut loc moartea jurnalistului, au dăunat poziţiei pe care MbS o are în Vest.

Procurorii turci care cer extrădarea îi acuză pe cei 18 de „crimă cu premeditare, intenţie monstruoasă sau prin tortură.” Riadul a arestat recent 18 persoane, ca urmare a anchetei proprii în acest caz. Printre ei se numără şi cei 15 membri ai echipei de securitate despre care Turcia susţine că a sosit pe teritoriul său cu câteva ore înainte de crimă.

„Cine a dat acest ordin?” a spus Erdogan într-un discurs în faţa membrilor partidului său AK, în Ankara.

„Cine a dat ordinul ca 15 oameni să vină în Turcia?”  a adăugat preşedintele.

Oficialii saudiţi au negat, în primă fază, implicarea în dispariţia lui Khashoggi după intrarea sa în consulat, cu scopul de a obţine documentele necesare pentru a se căsători. Erdogan a catalogat anumite declaraţii ale oficialilor saudiţi drept „foarte comice” şi a spus că „aceste declaraţii juvenile nu se potrivesc cu seriozitatea chestiunilor guvernamentale. Este evident că (n.r. Khashoggi) a fost omorât. Dar unde? Unde este corpul său?”

„Raţionamentul din spatele cererii de extrădare este acela că Jamal Khashoggi a fost ucis în Turcia de către cetăţeni saudiţi care au călătorit în Turcia exclusiv pentru a duce la îndeplinire acest scop,” a declarat un înalt oficial turc.

 „Este clar că sistemul judiciar din Turcia este mai bine echipat pentru a servi sincer cauzei justiţiei, în acest caz.”

Logodnica jurnalistului a respins invitaţia lui Trump

Logodnica turcă a lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a declarat că nu a acceptat o invitaţie din partea preşedintelui american Donald Trump, cel mai puternic aliat vestic al Arabiei Saudite, de a vizita Casa Albă după moartea jurnalistului, pentru că a considerat că scopul era influenţarea opiniei publice în favoarea liderului de la Washington.

În primul său interviu televizat de după  uciderea lui Khashoggi, Cengiz a rememorat evenimentele care au dus la vizita pe care jurnalistul a făcut-o pe 2 octombrie, la consulat.

„Trump m-a invitat în Statele Unite, dar eu am perceput acest lucru ca având scopul de a câştiga aprecierea opiniei publice”, a declarat Cengiz postului Haberturk.

Trump şi prinţul Mohammed bin Salman au cultivat legături strânse, deşi la începutul săptămânii preşedintele american a spus că prinţul moştenitor, ca lider de facto al regatului, poartă întreaga responsabilitate pentru operaţiunea împotriva lui Khashoggi. Trump a mai spus că Riadul a pus la cale „cea mai proastă muşamalizare din istorie.”

Cengiz a spus că Khashoggi era îngrijorat că situaţia ar putea deveni tensionată la prima sa vizită în consulat, pe 28 septembrie, dar a fost tratat bine atunci şi asta a părut că l-a liniştit.

„A crezut că Turcia este o ţară sigură şi că dacă va fi reţinut şi interogat, situaţia ar fi fost rapid rezolvată.” 

Prinţul Mohammed, care se consideră un reformator, a spus că ucigaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Erdogan a spus că a vorbit cu MbS: „I-am spus, de asemenea, prinţului moştenitor. I-am spus, <<Ştii cum să-i faci pe oameni să vorbească. Orice s-ar fi întâmplat între aceşti 18 oameni, această afacere dubioasă e între ei. Dacă vrei cu adevărat să elimini suspiciunile, atunci cheia cooperării noastre este reprezentată de aceste 18 persoane>>.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite