În lume

articolul anterior articolul urmator

Turcia: Erdogan l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, după publicarea datelor privind inflaţia

4
29 Jan 2022 08:48:28
Autor: News.ro
Recep Tayyip Erdogan FOTO Shitterstock
Recep Tayyip Erdogan FOTO Shitterstock

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, după publicarea datelor anuale ale inflaţiei, informează AFP, citând un decret publicat sâmbătă.

Şeful Oficiului Naţional de Statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce la începutul lunii ianuarie a publicat date care arătau rata anuală a inflaţiei la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. Opoziţia a spus că cifra a fost subestimată, apreciind că creşterea efectivă a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

Preşedintele Erdogan nu şi-a explicat decizia de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fost vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, ca noul şef al statisticilor de stat.

Inflaţia a crescut la peste 36% pe parcursul unui an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.

Dar preşedintele Erdogan, aflat într-o poziţie incomodă cu optsprezece luni înainte de alegerile prezidenţiale, continuă să-şi apere alegerile. Creşterea preţurilor de consum, de peste şapte ori mai mare decât ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% doar în decembrie, se explică prin scăderea cu aproape 45% a lirei turceşti faţă de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgenţă anunţate de şeful statului la mijlocul lunii decembrie.

Conştient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci şi cotei sale de încredere, Recep Tayyip Erdogan a promis la începutul lunii ianuarie că  "va aduce inflaţia înapoi la o singură cifră cât mai curând posibil".

Aceste cifre fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul Naţional de Statistică (Tüik) că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, alimentată de politica economică a preşedintelui care a determinat banca centrală turcă să scadă sistematic ratele dobânzilor în ultimele luni.

Recep Tayyip Erdogan l-a numit, de asemenea, pe fostul vicepremier Bekir Bozdag ca nou ministru al justiţiei, pentru a-l înlocui pe membrul veteran al partidului de guvernământ Abdulhamit Gul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vasile Elena
29.01.2022, 11:11:15

ca-n Romania...

-11 (11 voturi)
freeson freeson4
29.01.2022, 12:17:28

România nu are Sultan. 😁

freeson freeson4
29.01.2022, 12:07:56

Povestea cu hainele împăratului, combinată cu "1984". 😂

Adrian Foanɡă
29.01.2022, 12:19:36

Ii pune pentru 2-3 luni, apoi ii demite. Asa are mereu pe cine da vina.

-16 (16 voturi)
Modifică Setările