În lume

articolul anterior articolul urmator

Turcia se va pronunţa cu privire la transformarea în moschee a bazilicii Sfânta Sofia

8
2 Jul 2020 09:20:02
Autor: News.ro
Basilica Sfânta Sofia - Arhiva Adevărul
Basilica Sfânta Sofia - Arhiva Adevărul

Cea mai înaltă instanţă din Turcia se pronunţă joi, 2 iulie, cu privire la reconversia în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia, o decizie pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-o doreşte cu riscul de a stârni tensiuni cu mai multe ţări.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul. 

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici turce, Mustafa Kemal, nerăbdător "să-l redea umanităţii".          

Joi, Consiliul de Stat va studia cererea mai multor asociaţii care cer revenirea la statutul de moschee. O decizie ar putea fi luată chiar joi sau cel mai târziu în 15 zile, potrivit agenţiei de presă Anadolu.      

Statele Unite au cerut miercuri Turciei să nu schimbe statutul monumentului.                

Dar Erdogan, un nostalgic al imperiului otoman care încearcă în prezent să se apropie de electoratul conservator pe fondul crizei economice din cauza pandemiei, s-a declarat în mai multe rânduri adeptul unei reconversii a sitului în moschee. 

Anul trecut, el a spus că transformarea Sfintei Sofia în muzeu a fost "o mare greşeală".        

De la sosirea la putere a lui Erdogan în 2003, activităţile legate de islam s-au multiplicat în interiorul edificiului, în special sesiuni de lectură din Coran sau rugăciuni colective în faţa monumentului. 

Anul trecut, Consiliul de Stat a autorizat deja reconversia în moschee a bisericii bizantine Chora de la Istanbul, o decizie primită de unii drept un test înainte de decizia privind Sfânta Sofia. 

Decizia Consiliului de Stat de joi "va fi probabil politică (...), rezultatul deliberărilor din cadrul guvernului", crede Asli Aydintasbas, cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe. 

De altfel, decizia de a transforma în moschee un loc emblematic în istoria creştinismului ar putea stârni tensiuni. 

"Îndemnăm autorităţile din Turcia să menţină Sfânta Sofia ca muzeu, ca un angajament al respectării tradiţiilor religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor", a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. 

Grecia vecină, care urmăreşte atent viitorul patrimoniului bizantin în Turcia, este în special preocupată de soarta monumentului.

Citeşte şi:

Premieră după aproape nouă decenii. Un imam a recitat o sura din bazilica Sfânta Sofia în cadrul ceremoniilor dedicate căderii Constantinopolului

Turcia denunţă o abordare „distructivă“ a Franţei şi o acuză de consolidarea poziţiei Rusiei în Libia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Till Eulenspiegel
2.07.2020, 09:28:36

turcii nu uita ca au avut califatul de la 1517 pana la1924

dracon
2.07.2020, 09:46:17

Atunci sa nu fie surprinsi ,cand in toate statele in care sant musulmani ,vor fi transformate toate moscheile si locurile de cult in biserici !

+4 (4 voturi)
defu gabi
2.07.2020, 11:24:30

Constantinopolul nu va mai ramane mult timp poluat de "otomani"... Situatia geopolitica mondiala analizata la sange conduce la o concluzie de-a dreptul neasteptata pt. turci in viitorul nu prea indepartat... Vor trebui sa-si cam adune "calabalacul" de pe acolo si sa fie pregatiti s-o taie, nu sa-si piarda timpul cu dileme sterile de genul a fi sau a nu fi...moschee...

+2 (2 voturi)
OmTacut
2.07.2020, 15:01:31

defu gabi In Europa numarul de musulmani creste extrem de mult, asa ca vezi sa nu.... In doua-trei generatii, islamul va deveni principala religie in Europa Occidentala. "The Muslim share of Europe’s total population has been increasing steadily and will continue to grow in the coming decades. From mid-2010 to mid-2016 alone, the share of Muslims in Europe rose more than 1 percentage point, from 3.8% to 4.9% (from 19.5 million to 25.8 million). By 2050, the share of the continent’s population that is Muslim could more than double, rising to 11.2% or more, depending on how much migration is allowed into Europe." Link: https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/11/29/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/

-1 (1 vot)
OmTacut
2.07.2020, 15:27:58

dracon Este exact invers, in Europa occidentala din ce in ce mai multe biserici se transforma in moschei.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)