Turcia, către Statele Unite: Stopaţi ajutorul oferit forţele kurde din Siria, YPG, sau riscaţi o confruntare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a cerut Statelor Unite să stopeze orice ajutor acordat forţelor kurde YPG sau altfel vor risca o confruntare cu trupele armatei Turciei aflate pe teritoriul Siriei - episod ce reprezintă o escaladare fără precedent a războiului declaraţiilor dintre cele două state aliate NATO.

Aceste declaraţii, ce au venit din partea purtătorului de cuvânt al guvernului turc, subliniază continua escaladare a tensiunilor dintre cele două state, la şase zile după ce forţele turce au lansat operaţiunea militară „Ramura de Măslin” în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei.

Oficialii Pentagonului au afirmat că au înregistrat şi urmărit cu atenţie armamentul oferit forţelor YPG, şi că vor continua discuţiile cu oficialii de la Ankara.

„Noi urmărim cu atenţie armamentul oferit forţelor YPG pentru a ne asigura că acestea nu vor cădea în mâinile cui nu trebuie şi vom continua discuţiile cu Ankara în această problemă”, a declarat Lt. Gen. Kenneth McKenzie, înalt oficial al Pentagonului.

Acesta a adăugat că operaţiunile forţelor turce din Afrin „nu ajută” şi că acestea reprezintă o distracţie de la luptele împotriva Statului Islamic.

Operaţiunea Turciei împotriva forţelor YPG, considerate o ameninţare de securitate, a deschis un nou front în conflictul civil din Siria. Aceste forţe kurde reprezintă corpul principal al forţelor rebele susţinute de către Statele Unite, forţe ce s-au dovedit extrem de eficiente în lupta împotriva ISIS.

„Cei ce susţin organizaţiile teroriste vor deveni o ţintă în acest conflict”, a declarat Bekir Bozdag, vice-premierul turc.

Orice tip de înaintare a forţelor turce către oraşul Manbij, aflat în teritoriul controlat de către forţele kurde, la 100 de km est de Afrin, ar putea submina eforturile Statelor Unite din nord-estul Siriei şi chiar ridica posibilitatea unei confruntări directe cu trupele americane desfăşurate acolo.

„Statele Unite trebuie să-şi revizuiască strategia în acest caz, şi să înceteze să susţină forţele teroriste din acea zonă astfel încât să evite o confruntare directă cu Turcia”, a afirmat Bozdag.

Comentatorii susţin că în acest moment Statele Unite au, oficial, circa 2,000 de militari în Siria - parte din coaliţia ce luptă împotriva Statului Islamic.

Washington-ul a înfuriat Ankara prin susţinerea deschisă -armament, pregătire şi susţinere aeriană, oferită forţelor kurde din nordul Siriei, pe care Turcia le caracterizează ca fiind grupări teroriste.

Unii comentatori au subliniat însă nuanţele acestei relaţii dinamice dintre cele trei tabere. „Mass media continuă să susţină că tensiunile cu Turcia din Siria se datorează susţinerii trupelor kurde de către SUA. Dar Statele Unite i-au susţinut pe kurzi pentru că, spre deosebire de Turcia, aceştia se luptau cu ISIS. Statele Unite ar fi preferat o alianţă cu Turcia, dar aceştia erau ocupaţi să sponsorizeze jihadiştii care luptau împotriva lui Assad”, a afirmat comentatorul politic Max Abrahms.

În faţa campaniei militare declanşate de către Ankara, administraţia kurdă semi-autonomă a oraşului Afrin a cerut guvernului de la Damasc să apere frontierele Siriei, în ciuda faptului că Damascul se împotriveşte autonomiei zonelor unde populaţia kurdă este majoritară.

„Cerem autorităţilor de la Damasc să îşi îndeplinească datoria suverană faţă de Afrin şi să apere graniţa cu Turcia în faţa atacurilor forţelor turce de ocupaţie”, se arată într-un comunicat.

Guvernul de la Damasc a afirmat că este pregătit să doboare avioanele Turciei din spaţiul său aerian, dar nu a intervenit deocamdată în acest nou front.

Trupele americane sunt desfăşurate în şi în preajma oraşului Manbij, pentru a descuraja forţele Turciei şi rebelii susţinuţi de către Statele Unite să se atace reciproc.

Conform Casei Albe, preşedintele Trump i-a cerut lui Erdogan să oprească campania militară din Siria. Turcia a caracterizat drept incorectă o astfel de caracterizare a conversaţiei dintre cei doi preşedinţi, susţinând că Erdogan i-a cerut lui Trump ca Statele Unite să-şi retragă trupele din Manbij.

Oficialii Pentagonului au susţinut că SUA şi Turcia continuă să îşi coordoneze operaţiunile din zonă, dar au reiterat că Statele Unite vor asigura protecţia necesară trupelor sale.

„Imaginaţi-vă posibilitatea ca armata siriană - susţinută de către Rusia, să intervină în apărarea trupelor kurde susţinute de către Statele Unite, împotriva unui aliat NATO, Turcia. Trăim vremuri interesante”, a rezumat complexitatea conflictului din Siria în contextul noii crize politologul Max Abrahms.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite