În lume

articolul anterior articolul urmator

Turcii şi kurzii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului negociat de Trump

25
19 Oct 2019 16:08:50
Autor: Ion Gaidau
Soldaţi turci mobilizaţi la graniţa cu Siria FOTO EPA-EFE
Soldaţi turci mobilizaţi la graniţa cu Siria FOTO EPA-EFE

Turcii şi kurzii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului în Siria, primii denunţând 14 atacuri în ultimele 36 de ore, iar ceilalţi continuarea ofensivei militare împotriva lor.

Armistiţiul turco-kurd negociat de administraţia Trump este fragil. Ambele părţi se acuză mutual de încălcarea încetării focului.

„Teroriştii (aşa cum îi desemnează Ankara pe luptătorii kurzi din nordul Siriei, n. red.) au efectuat 14 atacuri teroriste“ cu arme lejere şi grele, inclusiv cu rachete, „în ultimele 36 de ani“, a denunţat Ministerul turc al Apărării.

Potrivit părţii turce, 12 atacuri au fost efectuate din oraşul frontalier Ras al-Ain, unul de la Tell Abyad şi unul din regiunea Tell Tamer.

Pe de altă parte, Ministerul turc al Apărării respinge informaţiile că încalcă încetarea focului convenită joi pentru cinci zile în vederea retragerii forţelor kurde la 30 de kilometri de graniţa turco-siriană.

Însă combatanţii kurzi afirmă la rândul lor că Ankara nu şi-a oprit ofensiva „Izvorul Păcii“, lansată la 9 octombrie.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, 14 civili au fost ucişi vineri în nordul Siriei în urma unor raiduri aeriene ale armatei turce şi bombardamente de artilerie a rebelilor proturci.

Întrebat la Bruxelles în legătură cu nerespectarea armistiţiului, secretarul de Stat american Mike Pompeo a recunoscut că beligeranţii nu l-au pus în aplicare „imediat“ şi a evocat existenţa unor probleme legate de „cooordonare“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Smeritu Pahomie
19.10.2019, 17:01:07

ASA-I ....! De ce si-au ales sa se bata tocmai in SYRIA si nu pe teritoriul turc...?

+1 (5 voturi)
. XoXo
19.10.2019, 17:08:08

Turcii sunt teroristii in acest caz. FREE KURDISTAN!!!

+8 (12 voturi)
Kongo-Müller
19.10.2019, 19:41:12

Cei mai mari teroristi sunt cei care tolereaza si accepta crimele de razboi ale Turciei si aliatilor lor din ISIS. Crimele de razboi a membrilor NATO nu sunt asa de condamnabile, nu-i asa ?

-6 (16 voturi)
Ivan Kalaşnikov
19.10.2019, 19:54:56

kokalare Kunta Kongo, iar ti-au dat stenograma gresita cei din sputnik.ru...inca nu ai aflat ca, creatia ruserlociei,ISIS, a fost nimicita de americanii pentru crimele de razboi facute de ruserloci prin siria..ultimile dezvaluiri despre ruserlocii care au bombardat 3 spitale, ciuma ruserloca nu ti-au dat inca stenograma...?? Nu vezi ce plinge betivanul din kremlin ??

+6 (16 voturi)
Kongo-Müller
19.10.2019, 19:36:58

Corectati va rog titlul. Armistitiul nu a fost negociat de bufonul Trump ci de altii. Asa cum scrie si in articol.

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (25)