Uciderea pruncilor din Siria a îngrozit planeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONU vrea să se facă lumină în privinţa acuzaţiilor opoziţiei siriene privind folosirea armelor chimice de către Bashar al-Assad, în atacul din suburbiile Damascului, în care au murit sute de civili, printre aceştia mulţi copii.

Consiliul de Securitate al ONU vrea „să facă lumină“ în privinţa acuzaţiilor referitoare la folosirea armelor chimice în apropiere de Damasc , cu toate că , miercuri, Consiliul nu a adoptat o declaraţie oficială pe această dosar.

Potrivit diplomaţilor, Rusia şi China, care continuă să protejeze regimul lui Bashar al-Assad de la începutul crizei siriene, s-au opus adoptării unei declaraţii. Opoziţia siriană a acuzat trupele preşedintelui Bashar al-Assad că au folosit, miercuri, arme chimice în atacurile împotriva zonelor controlate de rebeli în apropierea Damascului, avansând cifra de 1.300 de morţi,în timp ce spitalul unde au fost aduse victimele au anunţat 213 morţi.

În timp ce SUA şi UE au cerut o investigare imediată a acestor acuzaţii, Rusia vorbeşte despre o „provocare planificată din timp“ a opoziţiei siriene, mai ales că de duminică, în Siria sosiseră experţi ai ONU în arme chimice. Misiunea acestora este dificilǎ. Ei ar trebui sǎ viziteze mai multe localitǎţi unde fie rebelii, fie oamenii regimului, afirmǎ cǎ au fost utilizate arme chimice. Între timp unele din aceste poziţii au trecut de sub controlul rebelilor sub controlul armatei siriene . Este greu de spus cum vor putea aceşti experţi sǎ adune eşantioanele  necesare unor analize ştiinţifice, pentru a stabili apoi, într-o manierǎ credibilǎ ceea ce s-a întâmplat.

Păreri pro şi contra

Mai mulţi experţi intervievaţi de AFP spun că „nu sunt total convinşi“ că persoanele care apar în înregistrările video difuzate de Opoziţia siriană au fost victimele gazului sarin. „Persoanele care le ajută pe victime nu poartă haine de protecţie şi nici mască, caz în care au fost şi ele contaminate, prezentând aceleaşi simptome“, explică directoarea Verifim, institutul finlandez pentru verificarea convenţiei armelor chimice.

Pentru Gwyn Winfield, directorul revistei „CBRNe World“, specializată în arme chimice, „nu există nici o informaţie că medicii şi infirmierele au murit, ceea ce ne dă de gândit că nu e vorba de gaz sarin militar, însă ar putea fi un gaz sarin diluat“. Stephen Johnson, expert în arme şi explozibili chimici la Institutul de Medicină Legală Cranfield, îşi exprimă anumite dubii faţă de simptomele pacienţilor.

 „Există în unele înregistrări video exemple care par un pic suprarealiste, ca şi cum ar fi fost înscenate. Asta nu înseamnă că sunt imagini false, dar ridică anumite semne de întrebare. Unii pacienţi au spumă la gură, dar spuma pare a fi prea albă, prea pură. În mod normal, dacă există răni interne, spuma ar trebui să fie mai sângerie sau mai galbenă“, explică expertul.

Moarte la Damasc. Zeci de copii, victimele unui presupus atac chimic! Atenţie, imagini şocante


 Specialiştii militari spun că, în general, o armată nu lansează în acelaşi timp atacuri chimice şi clasice. Totuşi, potrivit serviciilor de informaţii americane, citate de revista „Foreign Policy““, în luna mai, acelaşi avion sirian ar fi lansat bombe umplute cu gaze lacrimogene, gaz sarin şi explozivi obişnuiţi asupra oraşului Alep. „Când am aflat de aceste evenimente, am fost nedumerit. De ce ar arunca o bombă umplută cu gaz sarin în mijlocul unui bombardament important?“, se întreabă un oficial din serviciile secrete americane. „ Probabil pentru a ascunde utilizarea armelor chimice“, explică un chimist intervievat de Al Jazeera.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate siriene a declarat, citat de AFP că utilizarea armelor chimice în prima zi de lucru a experţilor ONU în Siria ar reprezenta „o sinucidere politică“. „Toţi analiştii afirmă că nu este în interesul nostru să folosim arme chimice în circumstanţele actuale, când comisia se află aici “, a adăugat oficial. „Armata îşi continuă operaţiunile pentru a pune capăt terorismului şi noi nu avem nevoie de a folosi acest tip de arme. Oopozanţii încearcă să umbrească succesul armatei prin minciunile lor“, a adăugat oficialul din domeniul securităţii.

Forţe aeriene şi militare din Siria au atacat joi, în apropiere de Damasc, mai multe zone controlate de rebeli unde, potrivit opoziţiei, forţe ale regimului lui Bashar al-Assad au utilizat cu o zi înainte arme chimice, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Bombardamentele au avut loc în cadrul unei ofensive a armatei, realizată cu scopul de ai captura pe rebeli în zonele strategice, pe care ei le controlează la periferia capitalei.

"Avioane de luptă au realizat dimineaţa mai multe raiduri în Khan al-Cheikh şi Zamalka, rănind mai multe persoane (...) în timpul luptelor intense", a anunţat OSDO, care se sprijină pe o reţea de activişti şi surse medicale din spitale civile şi militare din Siria.

Zamalka, regiune situată la periferia capitalei Damasc, şi Moadamiyet al-Sham, aflată în sud-vestul capitalei, nu au fost controlate de către armată o perioadă îndelungată şi fac parte, potrivit opoziţiei siriene, din zonele de unde a fost lansat atacul chimic.

Un activist din estul Damascului, Abou Jihad, a declarat că această escladare a violenţelor în ultimele 24 de ore are legătură cu încercarea armatei de a recuceri zonele controlate de rebeli în apropiere de capitală.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite