În lume

articolul anterior articolul urmator

„Ucraina live.” Scrisoare deschisă domnului Vasile Ernu

10
4 Dec 2014 08:55:09
Mircea Barbu
Proteste în Doneţk pe 28 aprilie 2014. FOTO: Mircea Barbu
Proteste în Doneţk pe 28 aprilie 2014. FOTO: Mircea Barbu

Acum câteva zile, jurnalistul Vlad Mixich a postat pe Facebook câteva observaţii pertinente cu privire la cartea lansată recent de către grupul Critic Atac pe tema conflictului armat din Ucraina. Vlad îi reproşa scriitorului Vasile Ernu anumite afirmaţii făcute în volumul „Ucraina live", în special cele cu privire la absenţa jurnaliştilor români din acest conflict.

Am crezut că Vasile Ernu şi-a dat seama că face nişte afirmaţii exagerate şi se va opri. N-a făcut-o. Critic Atac a publicat un interviu cu domnul Ernu din care cea mai deplasată afirmaţie mi se pare următoarea:

(...) Am văzut că Vlad îmi dădea cîteva nume. Felicit pe cei care au mers pe cîteva zile la Kiev şi ne-au transmis cîteva reportaje "de la faţa locului”. Însă eu nu despre asta vorbesc. A avea om pe teren nu însemnă a trimite pe cineva pe 2-3 zile, ci a avea un jurnalist pe perioade lungi de timp, aşa cum au mai toate trusturile occidentale în Rusia şi Ucraina. Am amici din presa occidentală care stau la Moscova şi Kiev de 5 pîna la 10 ani, cunosc din interior toate problemele, vorbesc fluent rusa şi ucraineană, nu merg să beau o cafea cu cei 3-6 ongişti care ştiu engleza şi cam atît. Doar TVR 1 are pe Liviu Iurea la Moscova. Cînd trusturile noastre o să aibă jurnalişti în capitalele importante, sau cel puţin pe perioade mai lungi în zone de conflict, atunci voi lăuda acest fenomen. (...)”

Domnule Ernu, haideţi să clarificăm câteva lucruri:

Trusturile de presă din România au trimis corespondenţi pe parcursul conflictului din Ucraina. Vlad Mixich şi Laurenţiu Diaconu-Colintineanu au încercat, în zadar, să vă explice acest aspect. Ambii v-au oferit exemple pe care le-aţi ignorat voit.

Jurnaliştii români nu au mers doar pe câteva zile” şi nu au mers doar să bea o cafea cu cei 3-6 ongişti care ştiu engleză”. Eu, unul, am publicat numeroase reportaje de la faţa locului, interviuri (unele în exclusivitate) cu oamenii implicaţi direct în conflict. Am fost în prima linie, de ambele părţi, uneori în timpul bombardamentelor. Am transmis de la faţa locului situaţia din preajma referendumului din Crimeea. Am stat săptămâni întregi în Doneţk şi Slaviansk, în cele mai intense momente ale conflictului armat. Am transmis din Odessa alegerile prezidenţiale şi am realizat, împreună cu alţi jurnalişti, un documentar despre comunitatea românilor din Bucovina prinsă în acest conflict. Toate acestea au durat mult mai mult de câteva zile”, implicând interviuri cu zeci, poate sute de oameni afectaţi de acest conflict. Nu cred că are sens să vorbim de costurile considerabile pe care redacţia ziarului Adevărul" le-a suportat ca să susţină un corespondent într-o zonă de conflict. Sau de costurile şi logistica realizării unui documentar de 40 de minute în Ucraina. Cred că le cunoaşteţi foarte bine. De multe ori, aceste costuri nu s-au justificat din punct de vedere al clickurilor”, dar ziarul Adevărul" (şi nu numai) a considerat că e un eveniment important şi publicul din România trebuie să-l cunoască prin intermediul relatărilor de la faţa locului realizate de jurnaliştii români.

Aţi dat exemplu TVR-ului, dar, ironic, televiziunea publică a fost singura instituţie media care nu a trimis un corespondent în Ucraina!? Cu un corespondent la Moscova fluent în rusă (Liviu Iurea) şi unul dintre cei mai buni reporteri de război din România în echipa redacţională (Adelin Petrişor), televiziunea de stat a ratat ceea ce chiar dumneavoastră aţi numit evenimentul anului”. În opinia mea, TVR-ul nu are nicio scuză pentru această absenţă ruşinoasă.

Niciun jurnalist străin pe care l-am întâlnit acolo nu a fost corespondent pe Ucraina” timp de 5 sau 10 ani, aşa cum sunt prietenii dvs. pe care i-aţi menţionat in interviul din Critic Atac. Reporterii de război petrec, în medie, 14 zile într-o zonă de conflict (conform datelor furnizate de Rory Peck Trust).

Consider că atât eu, cât şi colegii mei (independenţi sau nu) am acoperit acest eveniment constant, echilibrat şi cu sacrificii personale şi profesionale considerabile.

Îmi pare rău că nu aţi reuşit să observaţi aceste aspecte în introducerea cărţii despre Ucraina. Mai mult, aţi avut timp suficient să modificaţi această introducere în aşa fel încât să reflecte realitatea, dar n-aţi făcut-o. Vă reamintesc că ne-am întâlnit acum mai bine de o lună, la o lansare de carte (cea despre epoca Băsescu), atunci când l-am cunoscut şi pe co-autorul volumului menţionat mai sus, Florin Poenaru. I-am trimis domnului Poenaru un link către documentarul pe care l-am realizat în Ucraina şi i-am povestit atunci despre numeroasele deplasări în zonă.

Mai mult, mi-aş fi dorit să citesc în această introducere câte ceva despre situaţia reporterilor freelanceri prezenţi din ce în ce mai mult în zone de conflict în detrimentul celor angajaţi permanent, sau a celor independenţi care merg, de multe ori, pe banii lor, a lipsei asigurărilor de viaţă pentru reporteri de război, chiar şi despre competiţia extrem de agresivă între jurnalişti, susţinută chiar de redacţiile şi agenţiile de ştiri pentru care lucrează. Ce-ar fi să discutăm, dacă tot suntem la acest capitol, despre misoginismul unor şefi de redacţie ce refuză categoric să trimită femei în zone de conflict? Nu sunt acestea teme ce merită dezbătute, domnule Ernu? Toate aceste subiecte sunt sigur că le cunoaşteţi (chiar mai bine ca mine), de aceea nu înţeleg de ce le omiteţi în favoarea unor neadevăruri. 

În concluzie, aţi făcut afirmaţii eronate şi continuaţi s-o faceţi. Aţi jignit un număr considerabil de jurnalişti prin afirmaţiile dumneavoastră profund exagerate şi aţi ignorat toată munca depusă de mine şi de colegii mei pentru a relata de la faţa locului despre situaţia din Ucraina. 

Vă rog să nu-mi luaţi această scrisoare în nume de rău, sau ca pe o „răfuială" pornită din frustrare şi orgoliu. E  pur şi simplu o invitaţie la dialog pe un subiect în care consider că afirmaţiile dumneavoastră se bazează pe informaţii greşite şi insuficiente cu privire la acoperirea conflictului din Ucraina de către mass-media din România. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

aurel aurel
4.12.2014, 09:20:16

este evident ca ernu incearca sa induca idea ca situatia din ukraina nu este chiar asa cum o crede lumea...adica grava...adica rusii nu se baga cu trupe,cu activisti si agenti peste ukrainieni,cum se scrie prin presa ,fiindca,nu i asa,reporterii nu cunosc situatia reala.Pai degeaba apare el in lista rusilor cu persoane favorabile regimului putin?

0 (6 voturi)
Mircea Barbu
4.12.2014, 11:07:43

aurel aurel: nu cred că domnul Ernu a dorit să inducă vreo idee de acest gen prin acel text. Aici e vorba de un discurs tipic de stânga europeană cu privire la mass-media, unul preluat în întregime și în România., dar, în cazul nostru, nefondat. Critica în sine nu este neapărat rău-voită, ci neinformată (cred și sper). Ar fi multe de discutat despre condițiile în care reporterii (mai ales freelanceri) merg în zone de conflict, lipsa asigurărilor de viață, concurentța acerbă (încurajată de redacții de multe ori), plata modică pentru reportaje riscante etc. Toate astea pot și sunt subicte pe care domnul Ernu le-ar putea foarte bine pune pe agenda publică, dar n-o face.

+3 (5 voturi)
George Stan
4.12.2014, 14:02:26

Domnule Mircea Barbu, va admir corectitudinea dvs vizavi de intentile domnului Ernu, dar problema domnului Ernu e alta. Nu cred ca e un "stangist european".

+2 (4 voturi)
mihai mihai
4.12.2014, 14:20:42

Mircea Barbu, când cineva prezintă deformat o situație și o face intenționat, chiar credeți că aveți vrep șansă să aveți un dialog cu respectivul? Detaliul cu timpul petrecut de reporteri în zonele de conflict spune totul despre buna credință. Este un argument bazat pe dezinformare. Apoi, Ernu folosește o altă tehnică a manipulării numită minimalizare. Și acesta este făcută cu bună știință. Așa că nu mizați pe buna lui credință.

+2 (4 voturi)
Preda Mihailescu
4.12.2014, 14:38:02

Dl Ernu profeseaza critica orbecaita - ceva nou in asta? Poate nou este faptul ca primeste un raspuns. Intreb si eu: ce va nemultumeste in viata facandu-va sa aruncati ouale stricate in oameni, in loc sa le lasati ca tot omul normal, la compost, dl Ernu? Poate uitandu-va mai bine ati gasi ALTE probleme, acelea REALE, fata de care sunteti partea din masa producatoare. Problema majora a Romaniei este IMAGINEA, distributia informaitiilor POZITIVE cand exista - si exista. Pentru a ramane la tema Ucraina. S-a auzit in ultimele zile ale maidanului imediat de ajutorul dat de Polonia victimelor. Citind mai atent, vedeai ca este vorba de un singur tanar operat la Przemiszl. Apoi dupa cateva zile au fost primiti in Polonia 750 de refugiati, stiam din Frankfurter Allgemeine. Ca Romania in acelas timp avea un lagar cu 3500 de refugiati aproape de granita, am aflat doar din presa romana, in limba romana. In timp ce daca prin absurd, dl Ernu, pe dumneavoastra v-ar intreba cineva de la vreo presa straina, riscul este clar ca ii veti explica, ca si dl Pata in semanatoare ocazii, de ce suntem noi .... ultimii.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările