În lume

articolul anterior articolul urmator

Ucraina nu e decât o catastrofă în vârful altei catastrofe. Una mondială

21
23 May 2022 10:13:10
Cristian Unteanu

Nu există o singură criză. Există o suprapunere de crize, din ce în ce mai acute şi care se alimentează reciproc deoarece fiecare generează vectori specifici pentru declanşarea unor noi şi noi episoade în dezvoltarea fiecăreia dintre ele, dar şi, prin contaminare, a întregului ansamblu.

Prima dintre aceste crize majore este cea motivată de intrarea sub spectrul foametei a unui număr din ce în ce mai mare de oameni, un număr record pe plan mondial deja parte a „furtunii perfecte” care se desenează acum cu din ce în ce mai multă precizie. Un studiu realizat sub egida ONU şi UE  - Global Report on Food Crisis 

Arată că, anul trecut, 193 de milioane de persoane erau afectate de „insecuritate alimentară acută”. Raportul respectiv, editat de Organizaţia pentru alimentaţie şi agricultură (FAO), „Programul mondial pentru hrană” şi UE monitorizează fenomenul securităţii alimentare începând cu 2016, atunci când problema insecurităţii afecta „doar” 108 milioane de oameni.

Cifra de acum, 193 milioane de persoane, arată că numărul celor aflaţi în situaţie de criză a crescut cu 40 de milioane doar în ultimul an, iar perspectivele sunt ca aceste cifre să crească exponenţial, odată cu intensificarea nenumăratelor probleme create de conflictul din Ucraina dar şi de sancţiunile aplicate care afectează comerţul mondial şi taie multe dintre căile tradiţionale de aprovizionare. „În mod previzibil, războiul care se desfăşoară în Ucraina va exacerba previziunile şi aşa grave incluse în acest Raport privind insecuritatea alimentară globală din 2022, asta datorită urmărilor pe care le are războiul asupra preţului global la alimente, energie şi fertilizatori care nu au fost încă introduse în proiecţiile la nivelul fiecărei ţări”  

Anul trecut, ţările afectate de „insecuritate alimentară acută” au fost RD Congo, Afganistan, Etiopia, Yemen, Nigeria, Siria, Sudan, Sudanul de sud şi Haiti. Dar şi Pakistanul, stat care posedă arma nucleară.

Sursa: Wold Food Index, tradeconomics.com

„Previziunile pentru 2022 se vor deteriora în raport cu situaţia din 2021. Este de aşteptat ca războiul care are loc acum în Ucraina să exacerbeze previziunile şi aşa grave incluse în acest Raport privind securitatea alimentară, asta datorită faptului că în cele mai multe dintre analizele naţionale nu au fost încă incluse consecinţele războiului asupra costului alimentelor, energiei, fertilizanţilor şi aprovizionării”

Raportul ONU/UE 2022

De ce este posibilă o „furtună perfectă”? Combinaţia clasică de răspuns la costurile crizelor majore, cea între resursele naţionale (oricum limitate) şi cele pe care le pot dirija marile organizaţii de profil (Banca Mondială, FMI, FAO, etc) pare să nu mai ajungă în cazul în care numărul crizelor locale, regionale sau continentale riscă să depăşească limita posibil de acoperit cu resursele respective, oricât ar putea să apară ele de importante. Dar efortul de acest gen a fost gândit pentru perioade limitate de criză şi pentru zone relativ mici, cele considerate „clasice” de luat în calcul în realizarea previziunilor de crize. Dar, de data asta – şi aceasta generează fundalul pe care se desfăşoară reuniunea din acest an de la Davos, războiul din Ucraina este într-adevăr, doar cireaşa pe un tort extrem de toxic, combinaţie între efectele fireşti ale oricărui conflict intens în orice regiune a lumii, cu cele ale întreruperilor fluxurilor specifice unei civilizaţii mondializate, atunci şi acolo unde sancţiunile decise politic au început să funcţioneze. În linia de interes a acestui articol, este de notat menţinerea şi creşterea continuă a unuia dintre cei mai importanţi factori de risc primar: creşterea continuă a preţurilor la alimente, cu risc major în perspectivă pentru stabilitatea politică a oricărei ţări. Astfel,  Indicele general de preţuri FAO a crescut în martie cu 12,6%  , Inicele de preţuri la cereale a crescut în doar o lună, din februarie în martie, cu 17,1%, iar cel al uleiului cu 23,2% . Monitorul AMIS al pieţelor arată cu precizie evoluţia în urcare exponenţială a preţurilor provocată de situaţia din Ucraina şi Rusia. Dar probleme majore încep să apară însă şi pe alte pieţe, tocmai din cauza dificultăţilor extreme de aprovizionare, vedeţi situaţia foarte dificilă în care se află reţelele de magazine alimentare din Marea Britanie, spre exemplu.

În aceste condiţii, întrebarea extrem de delicată este cea legată de analizele de risc social care vor fi prezentate liderilor de la Davos şi care intră în calculul pentru diversele opţiuni naţionale sau ale alianţelor politico-militare în vederea diminuării „stresorilor sociali”. Ei toţi ştiind că, de la un moment dat al evoluţiei oricărui scenariu de criză majoră şi intensă, doar mijloacele militare nu mai sunt suficiente. O combinaţie finală între foamete endemică şi migraţii majore şi incontrolabile, iată ce-ar putea fi un început al viitoarei „furtuni perfecte”.

Cum se va stabili, dacă este posibil, un echilibru între prioritatea de acum ca fiecare ţară să achiziţioneze mai multe arme, cât mai scumpe şi cât mai performante, şi aceste date ale crizelor multiple care ameninţă să zguduie profund lumea secolului XXI ? Întrebare cu atât mai dificilă cu cât, aşa cum se spune în unele scenarii elaborate de instituţii pentru studiul şi estimarea riscurilor majore la nivel global, trebuie luate în calcul, în paralele, crizele apărute în aproape toate domeniile vitale ale societăţilor noastre în lumea civilizaţiei globale. Care implică, în consecinţă directă, şi o mondializare a riscurilor pe măsură.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Lucifer
23.05.2022, 10:44:08

Chestia asta cu foametea este într-adevăr un pericol, dar nu singurul. Să adăugăm pandemiile, criza energetică, criza ecologică şi mai ales crizele politico-militare. Fiindcă, după aprox.70 de ani de pace relativă, acum Lumea este în faţa unor crize multiple care vor IMPUNE o nouă ORDINE MONDIALĂ. Care va fi aceasta, rămâne de văzut. Trebuie să acceptăm că Lumea este într-un punct de inflexiune care va schimba esenţial Viitorul omenirii. Situaţia cea mai ingrată este taman în Europa noastră care pare paralizată de multiplele crize care o ameninţă din toate părţile. Pur şi simplu Europa se arată neputincioasă în a se apăra.

+1 (5 voturi)
Stefan din Nord
23.05.2022, 10:48:23

Cu 40 mld de dolari cat vrea USA sa doneze Ucrainei ,cate laboratoare in care sa fie printata carne artificiala s-ar putea crea in lume astfel incat nimeni din lume sa nu sufere de foame ?

-1 (5 voturi)
Fahrenheit 451
23.05.2022, 11:16:34

Uha-ha-ha-ha!... Ce frică îmi e! Variola maimuței, pandemie COVID, război, foamete, poluare, zeci de mii de boli, pericole de accidente ș.a.m.d Știți ceva, omenirea, de când e ea, e într-o permanentă criză și uite că omenirea a supraviețuit! Moartea, ce e moartea?... E sfârșitul vieții, care vine oricum! Marea problemă a omenirii e că unii doresc nemurirea și, ptr. a obține asta, sunt capabili de orice mârșăvie, numai să devină ei nemuritori, și nu își dau seama cât de mult greșesc, că viața fără de moarte pe care și-o doresc ar putea duce, dimpotrivă, la extincția omenirii, a tuturor, inclusiv a păpușarilor lumii. Datorită manipulărilor mediatizate, a executanților NWO, lumea se îndreaptă către abis, nu mai reușește să distingă adevărul din acest ocean de minciuni, iar cei puțini, cei care reușesc, datorită cunoașterii, să înțeleagă ce anume vor păpușarii, încotro vor să îndrepte omenirea, sunt discreditați, defăimați, marginalizați! Unii își doresc globalizarea, o susțin vehement, dar e utopie la fel de periculoasă ca și comunismul! E în firea noastră, a oamenilor, ca, să nu fim egali, și întotdeauna se va găsi cineva care să profite de ,,superioritatea'' lui, profitând de încrederea oamenilor ptr. a se cocoța cât mai sus pe ierarhia puterii! Toți cei care capătă putere devin altfel de oameni, ajung să-i asuprească pe ceilalți și să se creadă buricul pământului, uită de unde au plecat, mint cu nerușinare, cred că toate acțiunile lor sunt corecte, deși nu sunt!

+2 (4 voturi)
Fahrenheit 451
23.05.2022, 11:44:11

Și încă ceva! Toată ziua massmedia pune pe prim plan, evidențiază cu tușe groase, războiul din Ucraina, problemele românilor fiind trecute în plan secundar. De luni de zile guvernanții anunță măriri de salarii de pensii și salarii, stau pe gânduri, analizează, se scobesc în nas, dar nu fac mai nimic ca, să compenseze măririle de prețuri, suportate tot mai greu de populație!

+4 (6 voturi)
Nicu Florian
23.05.2022, 11:19:00

ce este teribil in toata chestia cu Ucraina este ca nu se vorbeste de pace! Despre orice, dar nici vorba de pace.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările