UE condamnă dizolvarea unui partid prokurd în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană s-a declarat vineri "preocupată" de decizia Curţii Constituţionale turce de dizolvare a principalului partid prokurd din ţară, o decizie ce a fost urmată imediat de manifestaţii de furie în comunitatea kurdă din sud-estul ţării şi la Istanbul.

"UE este preocupată de această decizie" luată de o ţară ce negociază aderarea sa, a anunţat preşedinţia suedeză a UE într-un comunicat, citat de AFP.

"Dizolvarea unui partid politic este o măsură excepţională ce trebuie decisă cu precauţie", a adăugat preşedinţia suedeză.

"Uniunea Europeană cheamă Turcia, ţară ce negociază aderarea sa la /UE/, să ia măsurile constituţionale pentru a pune legislaţia sa asupra partidelor politice în conformitate cu regulile europene", conchide preşedinţia suedeză.

Decizia Curţii Constituţionale riscă să complice puternic sarcina guvernului, care a întins mâna comunităţii kurde pentru a încerca să pună capăt unei perioade de 25 de ani de conflict.

Partidul pentru o societate democratică (DTP) a fost dizolvat întrucât el a devenit un "focar de activităţi ce aduc prejudiciu independenţei statului şi unităţii sale indivizibile", a declarat în faţa presei preşedintele Curţii Hasim Kiliç, după patru zile de deliberări.

Decizia a fost luată în unanimitate de cei 11 judecători, în timp ce o majoritate calificată de şapte voturi era cerută pentru a pronunţa dizolvarea, a indicat Kiliç, adăugând că 37 de cadre ale partidului, dintre care preşedintele său Ahmet Türk şi deputata Aysel Tugluk, au interdicţie în viaţa politică pentru o durată de cinci ani.

Judecătorul a anunţat de asemenea ridicarea imunităţii parlamentare de care beneficiau Türk şi dna Tugluk şi confiscarea de către Trezorerie a bunurilor partidului.

DTP dispune de 21 de locuri în parlament. Decizia urmează unei proceduri lansate în 2007 de procurorul Curţii de Casaţie Abdurrahman Yalcinkaya, care acuză DTP de a se supune unor 'directive' ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă de Ankara şi de numeroase ţări.

Verdictul Curţii intervine în timp ce guvernul a întins mâna comunităţii kurde propunând o serie de măsuri întărind drepturile ei, pentru a încerca să oprească sprijinul acordat de kurzi PKK şi să pună capăt conflictului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite