În lume

articolul anterior articolul urmator

UE şi NATO condamnă atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui marinar român: O „acţiune inacceptabilă”

4
3 Aug 2021 16:57:21
Autor: News.ro
Petrolierul Mercer Street atacat în Marea Arabiei FOTO ynetnews.com
Petrolierul Mercer Street atacat în Marea Arabiei FOTO ynetnews.com

Uniunea Europeană (UE) şi NATO au condamnat marţi atacul sângeros vizând petrolierul MT Mercer Street, la Marea Oman, soldat cu moartea unui român şi a unui britanic, imputat Iranului de către Statele Unite, iar Bruxellesul îndeamnă la „evitarea oricărei acţiuni care ar prejudicia pacea şi stabilitatea în regiune”, relatează AFP.

„Condamnăm acest atac. Luăm notă de evaluările făcute de Statele Unite, Regatul Unit şi Israel şi îndemnăm la evitarea oricărei acţiuni care ar prejudicia pacea şi stabilitatea în regiune”, a declarat o prtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, Nabila Massrali.

Statele Unite au ameninţat luni cu un „răspuns colectiv” împreună cu aliaţii lor împotriva Iranului, acuzat de faptul că a planificat atacul vizând petrolierul - ţinta unor drone, potrivit Washingtonului, care deţine nave în regiune.

„Circumstanţele acestui atac este necesar să fie clarificate”, a subliniat ea.

„Această acţiune este contrară liberăţii navigaţiei şi este inacceptabilă”, a denunţat ea.

NATO a „condamnat ferm”, la rândul său, acest atac vizând petrolierul.

„Libertatea navigaţiei este vitală tuturor aliaţilor MATO şi ea este necesar să fie apărată conform dreptului internaţional”, a subliniat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

„Aliaţii rămân îngrijoraţi de acţiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune şi îndeamnă Teheranul să-şi respecte obligaţiile internaţionale”, a adăugat el.

Atacul de joi asupra petrolierului MT Mercer Street, operat de societatea miliardarului Eyal Ofer Zodiac Maritime, s-a soldat cu doi morţi, un britanic de la societatea de securitate Ambrey şi un membru român al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime.

Autorităţile iraniene au dezminţit orice legătură cu acest atac.

„Republica islamică Iran nu va ezita să-şi protejeze securitatea şi interesele naţionale”, a avertizat luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Regina Transvaal
3.08.2021, 18:13:58

Purtatoarea de"cuvint" a lu Joseph Borell ce interesanta persoana trebuie sa fie,o cheama Nabila Masrali,iata ce este asa zisa"uniune europeana" la care Ro a aderat cu maaaare entuziasm si de unde marea britanie a iesit cu scirba.Acuma este drept,franta devine o tara maghrebina iar UK devine hindo pakistanieza.Nabila oare ce a "dat pesches" pt.postul de purtatoare?...Broboade si shal Vari....banuiesc.

-15 (17 voturi)
Stan Toma
3.08.2021, 18:20:28

Sa nu stricam pacea in zona? Atunci sa platim tribut iranienilor?

-16 (20 voturi)
Gabriel Gabriel
3.08.2021, 18:34:53

Din nou clisee penibile, ' condamnam,, dar ce faceti efectiv sa razbunati moartea oamenilor? suntem condusi de lgbtisti impotenti.

-19 (21 voturi)
Kongo-Müller
3.08.2021, 20:18:34

Un atentat regizat si aranjat de Mossad.

-21 (21 voturi)
Modifică Setările