UE respinge cererea americană de a izola economic Iranul şi adoptă legea europeană a blocajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene FOTO AP
Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene FOTO AP

Europenii au respins luni solicitarea Statelor Unite de a izola economic Iranul şi au adoptat un instrument juridic prin care să protejeze întreprnderi europene prezente în această ţară de sancţiuni americane, a anunţat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, relatează AFP.

”Am aprobat actualizarea statutului de blocaj şi adoptăm toate măsurile pentru a permite Iranului să beneficieze de urmările economice ale ridicării sancţiunilor”, a precizat Mogherini la finalul unei reuniuni cu miniştrii de Externe din statele membre UE.

Legea europeană a blocajului va intra în vigoare pe 6 august, data impunerii primei părţi a sancţiunilor americane.

A doua parte a acestor sancţiuni urmează să intre în vigoare pe 4 noiembrie, în timpul alegerilor de la jumătate de mandat în Statele Unite.

Acest regulament, elaborat în 1996, urmează să permită o contracarare a faptului că sancţiunile americane se aplică tuturor întreprinderilor şi persoanelor fizice din lume - potrivit principiului extrateritorialităţii dreptului american.

Multe întreprinderi europene mari, ca grupul francez Total, au decis să se retragă din Iran, dacă nu sunt scutite de sancţiunile americane.

Washingtonul a refuzat să scutească întreprinderile europene, după ce a denunţat acordul în dosarul nuclear iranian.

Federica Mogherini a recunoscut că ”exerciţiul este dificil, pentru că greutatea Statelor Unite în economia mondială nu este neglijabilă”.

”Eu nu sunt în măsură să spun dacă eforturile noastre vor fi suficiente, însă facem tot ceea ce putem pentru a evita ca acordul în dosarul nuclear iranian să moară, pentru că consecinţele ar fi catastrofale pentru toţi”, a avertizat ea.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian a insistat la rândul său asupra ”necesităţii de a permite Iranului să continue să-şi vândă petrolul”.

El a subliniat că ”UE şi alţi semnatari ai acordului încheiat cu Teheranul în 2015, China şi Rusia, caută un mecanism financiar care să permită să se garanteze Iranului capacitatea de a-şi exporta petrolul”.

Sectorul energetic a adus venituri în valoare de 50 de miliarde de dolari statului iranian în 2017, potrivit vămilor europene. Resursele provin în principal din petrol, pentru că exportul de gaze naturale este foarte slab - zece miliarde de metri cubi în 2017.

Iranul exportă 3,9 milioane de barili de petrol pe zi - 20% sunt achiziţionaţi de UE şi 70% de China şi alte ţări din Asia, arată date UE.

Serviciile comisarului însărcinat cu Energia Miguel Arias Canete lucrează la acest mecanism, iar ”propuneri sunt aşteptate”, a declarat o sursă diplomatică.

Euro - ci nu dolarul - ar urma să fie deviza folosită în tranzacţii cu petrol iranian, plătite prin transferuri între bănci centrale europene şi banca centrală iraniană.

Asigurări urmează, de asemenea, să fie subscrise în state europene importatoare, cu privire la încărcături, aşa cum se procedează în Grecia, în Franţa şi în Italia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite