În lume

articolul anterior articolul urmator

Un apel nobil, umanist şi totalmente inutil

25
15 Dec 2021 09:20:18
Cristian Unteanu

V-aţi gândit oare ce uriaşă plictiseală regională, continentală sau globală ar fi dacă, măcar pentru un an, fie şi numai câteva luni, omenirea ar fi obligată să trăiască în atmosfera aceea bucolică, siropoasă şi programatic fericită din filmele de Crăciun difuzate 24 de ore din 24, timp de luni de zile şi în care oamenilor li se vorbeşte despre dragostea de semeni, pace şi alte dulcegării?

Vă imaginaţi cum ar fi viaţa în regim paradisiac obligatoriu, fără o înjurătură, fără un război sau o ameninţare sănătoasă de invazie iminentă, fără un genocid sau măcar un scuipat aruncat peste gard în ograda vecinilor, duşmanii naturali, irevocabil răi din naştere?Sigur că nu se poate, tot restul este doar o convenţie. Altfel, vedem ce se petrece în lume şi nu-i deloc a bună.

Aşa că, fără niciun fel de speranţă de a fi citit sau ascultat, încerc totuşi să vă spun că, în ciuda realităţii însăşi şi a mentalităţii de Moş Teacă redivivus devenită stare generalizată de spirit, omenirea mai este încă în stare să producă şi alt tip de mesaje. Chiar ciudate şi demodate, ieşite din mainstream şi, astfel, devenind chiar excepţii de la regula ucigaşă care ne-a devenit normă de trai.

Aceasta este sigla sub care a fost difuzat un Apel semnat de peste 50 de laureaţi ai premiilor Nobel din diverse domenii şi preşedinţi de academii, printre cele mai strălucite minţi ale contemporaneităţii, în favoarea unei iniţiative care propune ca toate cheltuielile militare actuale, în toate ţările lumii, să fie reduse cu 2%. Ceea ce, din calculele lor, ar genera o economii din care jumătate, adică suma de 1 trilion de dolari, să alimenteze un fond global pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, pandemiilor şi sărăciei extreme. Petiţia, acum deschisă pentru semnături venite din întreaga lume, este adresată politicienilor cei mai importanţi din lume: Guterres, Biden, Johnson, Macron, Putin şi XI, o găsiţi aici.

Lista semnatarilor:

 1. Hiroshi Amano (Nobel Physics)
 2. Peter Agre (Nobel Chemistry)
 3. David Baltimore (Nobel Physiology or Medicine)
 4. Barry C. Barish (Nobel Physics)
 5. Martin L. Chalfie (Nobel Chemistry)
 6. Steven Chu (Nobel Physics)
 7. Robert F. Curl Jr. (Nobel Chemistry)
 8. Johann Deisenhofer (Nobel Chemistry)
 9. Jacques Dubochet (Nobel Chemistry)
 10. Gerhard Ertl (Nobel Chemistry)
 11. Joachim Frank (Nobel Chemistry)
 12. Sir Andre K. Geim (Nobel Physics)
 13. Sheldon L. Glashow (Nobel Physics)
 14. Carol Greider (Nobel Physiology or Medicine)
 15. Harald zur Hausen (Nobel Physiology or Medicine)
 16. Dudley R. Herschbach (Nobel Chemistry)
 17. Avram Hershko (Nobel Chemistry)
 18. Roald Hoffmann (Nobel Chemistry)
 19. Robert Huber (Nobel Chemistry)
 20. Louis J. Ignarro (Nobel Physiology or Medicine)
 21. Brian Josephson (Nobel Physics)
 22. Takaaki Kajita (Nobel Physics)
 23. Tawakkol Karman (Nobel Peace)
 24. Brian K. Kobilka (Nobel Chemistry)
 25. Roger D. Kornberg (Nobel Chemistry)
 26. Yuan T. Lee (Nobel Chemistry)
 27. Jean-Marie Lehn (Nobel Chemistry)
 28. John C. Mather (Nobel Physics)
 29. Eric S. Maskin (Nobel Economics)
 30. May-Britt Moser (Nobel Physiology or Medicine)
 31. Edvard I. Moser (Nobel Physiology or Medicine)
 32. Erwin Neher (Nobel Physiology or Medicine)
 33. Sir Paul Nurse (Nobel Physiology or Medicine and Past President, Royal Society)
 34. Giorgio Parisi (Nobel Physics)
 35. Jim Peebles (Nobel Physics)
 36. Sir Roger Penrose (Nobel Physics)
 37. Edmund S. Phelps (Nobel Economics)
 38. John C. Polanyi (Nobel Chemistry)
 39. H. David Politzer (Nobel Physics)
 40. Sir Venki Ramakrishnan (Nobel Chemistry and Past President, Royal Society)
 41. Sir Peter Ratcliffe (Nobel Physiology or Medicine)
 42. Sir Richard J. Roberts (Nobel Physiology or Medicine)
 43. Michael Rosbash (Nobel Physiology or Medicine)
 44. Carlo Rubbia (Nobel Physics)
 45. Randy W. Schekman (Nobel Physiology or Medicine)
 46. Gregg Semenza (Nobel Physiology or Medicine)
 47. Robert J. Shiller (Nobel Economics)
 48. Stephen Smale (Fields Medal)
 49. Sir Fraser Stoddart (Nobel Chemistry)
 50. Horst L. Störmer (Nobel Physics)
 51. Thomas C. Südhof (Nobel Physiology or Medicine)
 52. Jack W. Szostak (Nobel Physiology or Medicine)
 53. Olga Tokarczuk (Nobel Literature)
 54. Srinivasa S. R. Varadhan (Abel Prize)
 55. Sir John E. Walker (Nobel Chemistry)
 56. Torsten Wiesel (Nobel Medicine)
 57. Mohamed H. A. Hassan (President, World Academy of Sciences)
 58. Annibale Mottana (President, Italian National Academy of the Sciences)
 59. Roberto Antonelli (President, Italian Lincean Academy)
 60. Patrick Flandrin (President, French Academy of Sciences)
 61. Anton Zeilinger (President, Austrian Academy of Sciences)
 62. Carlo Rovelli and Matteo Smerlak (Organizers)
 63. His Holiness the Dalai Lama (Nobel Peace) has expressed appreciation and support for the initiative.
 

Oare au ei vreo şansă de succes, fie ea şi infimă? Nu. Nicidecum. Ar fi imposibil şi împotriva naturii umane şi a tuturor strădaniilor de acum pentru pregătirea, în condiţii optime, a viitoarei mari conflagraţii. Că aşa este, o confirmă rapoartele SIPRI, printre care acesta din luna aprilie 2021 în care se dă adevărata dimensiune a demenţei auto-destructive a omenirii: „Anul trecut (202, n.n.) cheltuielile militare globale au ajuns la suma de 1981 de miliarde $, o creştere cu 2,6% faţă de 2019...”, creşteri colosale ştiind că acela a fost momentul în care pandemia provoca situaţii extreme de penurie şi pierdere de vieţi omeneşti în ţările cu sisteme medicale primitive şi cu dotări insuficiente.

Nu se poate ca iniţiative de tipul celor lansate de laureaţii Premiilor Nobel să reuşească şi din cauza intereselor economice uriaşe care dau logica dezvoltării industriei militare. Pieţele din ţările sărace şi subdezvoltate, regimurile dictatoriale de toate felurile, sunt cele mai amatoare de cumpărat arme, cât mai multe arme, golind cu osârdie şi arsenalele cu echipamentele date la casare în ţările bogate. Iar Europa aceasta a noastră este printre sursele care livrează la comandă cantităţi importante de arme către oricine doreşte. UE încearcă acum o soluţie de control, European Peace Facility, vom vorbi despre asta cu altă ocazie, e foarte important deoarece există riscul de a lăsa libere pe pieţe cantităţi şi mai mari de arme, chiar dacă statele destinatare vor da iniţial toate asigurările că doar împotriva teroriştilor şi forţelor invadatoare vor fi folosite.

Există însă şi posibilitatea să nu-ţi pese de nimic din moment ce, iată, se poate obţine chiar şi binecuvântarea divină pe care o aduc chiar reprezentanţii săi direcţi, de regulă cu grad ierarhic corespunzător. Şi atunci, moralmente, cu asemenea arme bine aghesmuite, eşti sigur că vei măcelări un maximum de adversari duşmani diavoleşti.

Cam astea sunt variantele funcţionale pentru viitor. Degeaba se strofoacă premianţii Nobel, chiar n-au nici un fel de şansă ca demersul lor, altfel nobil şi umanist, să poată fi măcar auzit, d-apoi preluat de onorabilii politicieni în şi mai onorabilele guverne, unele de-a dreptul militarizate şi comportându-se conform singurelor valori moştenite din educaţia primită în cizme. Rămâne cum s-a stabilit: ne pregătim intens pentru eventualitatea unor conflicte militare, asta este prioritatea de maximă urgenţă, nouă ne zice ministrul de resort să stăm liniştiţi pe locurile noastre că avem la dispoziţie toate scenariile corespunzătoare să ne atomizăm adversarii. Plus că moştenit din vechime înţelepciunea străveche şi vis pacem, para bellum, o dăm înainte tot aşa.

Oricum, n-avem de ce să ne intereseze mesajul premianţilor Nobel, că n-avem noi bani de dat pe prostii. Să fie la ei pentru că, nu-i aşa, să dea cine are şi-i prisoseşte. Plus că nici premianţi Nobel n-avem.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Lucifer
15.12.2021, 09:51:11

Pacea este un non-sens dialectic( de la Hegel şi Marx citire). Conform dialecticii, lupta dintre contrarii este absolută, pacea este relativă. Numai utopiile comuniste şi progresiste spun că vor aduce pacea pe pământ. Aaa, şi Credinţa, în Rai va fi pace, dar şi o mare plictiseală( aici mi-aduc aminte de Ivan Turbincă care a fugit ca dracu' de tămîie din Rai şi s-a dus în Iad unde viaţa era mai frumoasă....).

+2 (2 voturi)
teo mike
15.12.2021, 10:13:33

Nu trebuie sa fii laureat al premiului Nobel sau mare geniu pentru a face astfel de afirmatii cu privire la bugetele militare alocate anual. Orice copil care se joaca cu "dansa" in tarana ar putea sa spuna acelasi lucu, si anume ca si-ar dori ca banii pentru aparare sa fie investiti in jucarii, de exemplu sau vacante la mare si ciocolata. Doar ca, marile minti luminate ale planetei propun reinvestirea banilor in - ati ghicit- schimbari climatice!, pentru a opri "apocalipsa climatica". Apoi urmeaza pandemiile, de parca vom trai pentru 2000 de ani de acum incolo doar intr-o pandemie. Deja s-au investit bani pentru pandemie si vaccinuri (miliarde de dolari), doar ca acestea n-au fost distribuite uniform in lume (asta-i alta poveste) din cauza statelor bogate care au cumparat tot. Reinvestirea banilor pentru combaterea saraciei trebuie privita prin prisma pur politica a guvernelor care vor sa pozeze in "salvatorii" celor saraci, prin investitii in tari sarace unde angajatii abia daca castiga 10 euro/ora lucrand 12 ore/zi si prin relatii " de prietenie" cu sefii de state africani sau asiatici corupti pana-n maduva oaselor care abia asteapta comisioanele pentru a "atrage investitiile". Doar ca istoria nu se uita, ci se repeta la intervale de timp fortandu-i pe marii "pacifisti" occidentali sa mai produca niste cartuse, drone, bombardiere si rachete, just in case... Poate acum inteleg de ce Germania nu doreste sa transfere arme catre Ucraina, tocmai pentru ca este o tara "pacifista", verde (green), care nu doreste sa-si supere vecinii mai mari si mai puternici si obosita dupa doua razboaie mondiale. Dar poate in alt film, eventual SF, vor fi posibile toate aceste lucruri si vom trai fara conflicte si razboaie, cu toate ca ar fi cam plictisitor. Pana si Eva se plictisea in Rai si a decis sa se sacrifice si sa plece de acolo, declansand "istoria" cu toate razboaiele si cuceririle ei. "Imagine all the people Livin' life in peace"

Sandu Bublic
15.12.2021, 10:29:49

Marele Gica Hagi ar fi spus asta mai simplu si mai plastic: Sa fie bine, ca sa nu fie rau. Sau, cum spunea Lem intr-unul din celebrele sale aforisme: Noi, soriceii, am cazut de acord cu vrabiutele sa nu ne mai mancam intre noi. Ramane acum de vazut ce-o sa zica pisica.

+2 (2 voturi)
Camana
15.12.2021, 12:37:18

Niste savanti care au primit cate 1 milion de euro ce sa propuna si ei ! Eu care n-am luat un singur cent , vin cu o propunere adevarata nu utopii : - Propun ca toate armele din lume sa fie achizitionate prin licitatie . Pentru ca auzim de foarte multe ori ca un avion american costa cat 2 Rusesti ? Cum este posibil asa ceva cand avionul Rusesc este mai performant ca cel american ? Si atunci , daca Rusia ar fi producatorul Mondial in domeniul avioane , imediat s-ar realiza o economie de 50% din bugetul militar !!!! Putem sa ne inchipuim ce ar insemna asta ? 50% bani eliberati din armatele lumii !

-2 (2 voturi)
Alex Donciu
15.12.2021, 12:55:18

Capitalism și Comunism sunt idei născute de la începutul civilizatiei umane. Banul este dumnezeul Capitalismului. Toate conflictele, toate războaiele din Istorie s-au declansat pentru BANI. Inclusiv cvasi - imaginarul Război al Troiei, pornit, cică, pentru o femeie.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările