În lume

articolul anterior articolul urmator

Incident deasupra Mării Caraibelor: un avion de luptă venezuelean a urmărit „agresiv” o aeronavă americană de recunoaştere

27
22 Jul 2019 01:56:40
Autor: Cristina Ene
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un avion venezuelean de luptă s-a apropiat periculos de un avion al marinei militare americane în spaţiul aerian internaţional, „punând în pericol echipajul şi periclitând misiunea” acestuia, au declarat duminică oficiali militari, potrivit CNN.

Incidentul s-a produs vineri între un  avion de luptă SU-30 (Flanker) venezuelean „de fabricaţie rusească” şi un avion la marinei militare americane EP-3 Aries II care se afla într-o misiune de „detectare  şi monitorizare”, a transmis Comandamentul de Sud al SUA. Acesta a precizat duminică pe Twitter că incidentul a avut loc deasupra Mării Caraibelor, în spaţiul aerian internaţional.
 
„În urma verificării înregistrărilor video, am  putut stabili că avionul de fabricaţie rusească a urmărit agresiv avionul EP-3 la o distanţă periculoasă  în spaţiul aerian internaţional şi a făcut asta pe o mare perioadă de timp, punând în pericol echipajul şi periclitând misiunea avionului EP-3”, se arată în comunicat.
 
 
Pe de altă parte, reprezentanţi ai armatei venezuelene au denunţat vineri faptul că avionul american a încălcat „ regulile de siguranţă a operaţiunilor aeriene şi tratatele internaţionale”.
 
Oficialii militari au relatat că înaltul comandament strategic venezuelean „a procedat la interceptarea avionului prin intermediul a două aeronave ale forţelor aeriene bolivariene cu intenţia de a aplica protocoalele internaţionale stabilite de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO). Cum avionul SUA nu s-a conformat acestor protocoale, a fost forţat să părăsească spaţiul aerian venezuelean”.

La rândul său, Comandamentul de Sud american a transmis că „Regimul Maduro continuă să submineze legile recunoscute pe plan internaţional arătând dispreţ  faţă de acordurile internaţionale care autorizează SUA şi alte naţiuni să survoleze în siguranţă spaţiul aerian internaţional.”

În ziua incidentului, administraţia Trump a anunţat impunerea de sancţiuni asupra a patru oficiali de rang înalt ai agenţiei venezuelene de contraspionaj, relatează Reuters.

Guvernul venezuelean a transmis duminică că forţele armate sud-americane au declarat că au respins „incursiunea unei aeronave de recunoaştere a serviciilor de informaţii americane” în spaţiul de zbor dimprejurul aeroportului Maiquetia ce deserveşte capitala Caracas.

Aeronava americana a fost detectată în spaţiul aerian venezuelean vineri dimineaţa, iar aceasta nu a semnalat prezenţa sa autorităţilor locale, cu riscul de a pune în pericol avioanele din acea zonă, se arată în acelaşi comunicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

antipozi
22.07.2019, 07:00:26

”Aeronava americana a fost detectată în spaţiul aerian venezuelean vineri dimineaţa, iar aceasta nu a semnalat prezenţa sa autorităţilor locale, cu riscul de a pune în pericol avioanele din acea zonă” In mod normal astfel de avioane agresive trebuie doborate.

+4 (14 voturi)
GAN
22.07.2019, 08:39:50

hai siktir! doar ca venezuelenii n-au sange in instalatie si atunci o fac pe kokosii...cu mana sovieticilor adusi ca piloti pe avioane cu insemne venezuelene

-3 (9 voturi)
DoaroOpinie!
22.07.2019, 09:17:54

GAN, Nu prea pare sa faca venezuelenii pe cocosii, incidentul nu a avut loc sa zicem linga Florida, incidentul a avut loc in sau aproape de spatiul aerian al Venezuelei! Distanta dintre Florida si Venezuela este de peste 2000 km. Oare ce cauta in spatiul aerian al Venezuelei un avion american de spionaj?! Daca un avion militar venezuelean se ratacea prin spatiul aerian american, ce crezi ca faceau americanii?! Se pare ca sint americanii care fac pe "cocosii", mai corect fac provocari peste tot in lume, incepind din Marea Caraibelor, Marea Chinei, Golful Persic, Marea Baltica, Marea Neagra, mari care sint la mii sau la zeci de mii de kilometrii de America! Nu crezi ca acest "cocos" ar trebui sa inceapa sa cinte in propria ograda?!

+8 (12 voturi)
coldica coldica
22.07.2019, 08:52:11

Obezii de americani trasesera pe nas prea mult praf alb si au intrat in spatiul aerian din Venezuela!

+1 (9 voturi)
cocor
22.07.2019, 09:39:15

Vai de capul tau...poti spune orice despre piloti , dar nu poti spune ca sunt obezi .

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (27)