În lume

articolul anterior articolul urmator

Un bărbat misterios plăteşte datoriile săracilor din Istanbul: „Spune-mi Robin Hood”

3
19 Nov 2019 11:12:16
Autor: Ştefana Radu
Oamenii nevoiasi din Istanbul primesc un ajutor nesperat de la un binefacator necunoscut FOTO AFP
Oamenii nevoiasi din Istanbul primesc un ajutor nesperat de la un binefacator necunoscut FOTO AFP

Cartierele sărace din Istanbul au fost vizitate de un binefăcător anonim, care plăteşte datoriile de la magazinele alimentare şi care lasă plicuri cu bani la uşile locuitorilor, într-o perioadă în care disperarea legată de costul din ce în ce mai mare al traiului zilnic este considerată răspunzătoare pentru mai multe sinucideri recente.

Locuitorii din Tuzla, un district une clasa muncitoare lucrează în mare parte în construcţii navale, de pe partea asiatică a oraşului, au fost surprinşi în mod plăcut, săptămâna trecută, atunci când au descoperit că facturile lor de la mai multe magazine alimentare din zonă au fost plătite de un bărbat necunoscut.

„Cineva a venit şi mi-a cerut să-i arăt caietul unde notez datoriile clienţilor”, a declarat Coskun Yilmaz , proprietarul unuia dintre magazine, pentru agenţia de ştiri Demiroren. 

„Erau patru oameni cu sume mari datorie şi i-am spus unde locuiesc. S-a întors după ce a vorbit cu ei şi a plătit toate datoriile. Am aflat că a dat şi bani în plus acelor familii”, a spus Yilmaz.

L-am întrebat cum îl cheamă şi mi-a spus: „Spune-mi Robin Hood”.

Preţurile la alimente şi la chirii au crescut vertiginos, după ce lira turcească s-a prăbuşit în 2018, şi deşi inflaţia a scăzut acum la 8 a sută de la un maximum de 25 la sută, rata şomajului este încă în creştere şi electricitatea este de zece ori mai scumpă decât anul trecut.

Se crede că acelaşi binefăcător este în spatele plicurilor cu câte 1.000 de lire (135 de lire sterline), care au fost introduse pe sub uşile familiilor nevoiaşe în alte cartiere de muncitori din oraş, în luna martie, atunci când costurile pentru alimente au ajuns la punctul culminant.

„Bărbatul mi-a spus că e acolo ca să plătească datoriile celor care nu-şi pot permite”,  a spus Tuncay Yaşar, un alt vânzător din Tuzla.

„Sunt aici de 30 de ani şi a fost prima dată când am văzut o astfel de faptă. Clienţii mei au fost foarte fericiţi şi au vrut să-l vadă, dar nu ştiu cine este. Nu şi-a dat numele şi a spus că face asta doar ca să „câştige binecuvântarea lui Dumnezeu”, a mai spus el.

Turcia a fost şocat de o serie recentă de pacturi suicidale de familie, care sunt puse pe seama sărăciei în creştere.

La începutul acestei luni, în Fatih, unul dintre cele mai conservatoare cartiere din Istanbul, familia Yetişkin – doi bărbaţi şi două femei cu vârste cuprinse între 48 şi 60 de ani – a lăsat un bilet pe uşa apartamentului lor, avertizându-i pe vecini să nu intre, din cauza prezenţei cianurii. Atunci când poliţia a ajuns la faţa locului, a găsit patru cadavre.

Potrivit prietenilor, familia încercase să se descurce doar din salariul unui singur membru, un profesor de muzică, şi se confruntau cu probleme de sănătate, cu datorii din ce în ce mai mari şi dificultatea de a găsi locuri de muncă.

Presa proguvernamentală din Turcia şi oficialii turci au respins ideea că recentele morţi au legătură cu nivelul în creştere al sărăciei. Partidul de la guvernare, AK, are în mare parte o bază electorală formată din  oameni ai clasei muncitoare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangǎ
19.11.2019, 11:25:19

Degeaba, turcii sunt in rahat pana la gat. Inca putin si ii scufunda complet sultanul Erdogan.

+3 (3 voturi)
AlphaOmega
19.11.2019, 11:47:30

Cu sultan sau fara, turcii sunt un popor unit fata de noi care mai avem de invatat.

0 (2 voturi)
Maleficio Decenu
19.11.2019, 12:58:28

Cât timp e perceput ca un fel de Ataturk și nu sunt mulți fomiști pe acolo or să țină cu el după aia să vedem.A rezistat bine asupra atacurilor monedei naționale,a știut să-i bage pe chineji în barcă care l-au scos din rahatul Vestului,i-a băgat pe ruși în ecuație,se învărte bine pentru un politician dar e aproape un dictator numai lipsește mult,i-a terminat pe ”prietenii” din interior,un fel de Jonescu Laie care nu prea face concediu și tenis de câmp.

+1 (1 vot)
Modifică Setările