În lume

articolul anterior articolul urmator

Un canadian a fost arestat din cauza inventării unui trecut terorist

0
27 Sep 2020 13:07:13
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un canadian care spunea că a intrat în organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) şi că a participat la acte teroriste a fost arestat şi acuzat de faptul că a inventat acestă poveste, relatează AFP.

Acuzaţiile formulate împotriva lui Shehroze Chaudhry decurg din numeroase declaraţii în presă, în care acest bărbat în vârstă de 25 de ani „pretindea că s-a dus în Siria în 2015 pentru a intra în gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS) şi a comite acte teroriste”, a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, Jandarmeria Regală Canadiană (GRC).

Shehroze Chaudhry, care locuieşte la Burlington, în provincia Ontario, a fost acuzat, „în urma unei îndelungate anchete”, „de incitare la frică faţă de acţiuni teroriste” şi urmează să fie prezentat în faţa justiţiei la 16 noiembrie, a precizat GRC.

„Farsele pot crea un sentiment de frică în rândul populaţiei şi pot da iluzia că există o potenţială ameninţare la adresa canadienilor, însă nu este cazul. Prin urmare, GRC ia aceste acuzaţii foarte în serios”, a subliniat supraintendentul Christopher deGale, însărcinat cu echipa din cadrul securităţii naţionale la GRC.

Acest lucru, a denunţat el, deturnează resurse umane şi financiare „de la alte priorităţi”.

Sherhoze Chaudhry, care folosea aliasul „Abu Huzayfah”, a declarat mai multor publicaţii, din 2016, că a făcut parte din poliţia religioasă SI în Siria şi a fost protagonistul unui podcast „Calliphate” al New York Times (NYT), potrivit Global News.

În 2018, într-o sesiune de interpelări în Camera Comunelor, opoziţia conservatoare şi-a exprimat uimirea faţă de prezenţa în regiunea Toronto a unui bărbat care a comis acte teroriste şi a cerut arestarea acestuia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările