În lume

articolul anterior articolul urmator

Un nou armistiţiu între Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno Karabah

2
17 Oct 2020 22:47:19
Autor: News.ro
Distrugeri în Nagorno Karabah, FOTO EPA-EFE
Distrugeri în Nagorno Karabah, FOTO EPA-EFE

Armenia şi Azerbaidjanul au convenit sâmbătă un nou armistiţiu în enclava Nagorno Karabah, care va intra în vigoare la miezul nopţii (20:00 GMT), au anunţat cele două ţări în comunicate identice, transmite Reuters.

Cele două ţări s-au acuzat reciproc, în cursul zilei de sâmbătă, de noi atacuri care au încălcat armistiţiul vechi de o săptămână intermediat de Rusia. Acordul respectiv de încetare a violenţelor nu a reuşit să oprească cele mai grave lupte declanşate în sudul Caucazului după anii 1990.

Baku a anunţat că 13 civili au fost ucişi şi peste 50 răniţi în oraşul Ganja, într-un atac armean cu rachete, în timp ce Erevanul a acuzat Azerbaidjanul de continuarea bombardamentelor.

Ministerul rus de Externe Serghei Lavrov, care a mediat discuţiile referitoare la armistiţiu în urmă cu o săptămână, a discutat telefonic, sâmbătă, cu omologii săi din Armenia şi Azerbaidjan şi a subliniat că armistiţiul trebuie respectat, a anunţat Miniastrul rus de Externe.

Ministerul de Externe din Nagorno Karabah a afirmat într-un comunicat, în urma anunţului:” Salutăm eforturile co-preşedinţilor Grupului de la Minsk al OSCE, precum şi ale Armeniei de a se ajunge la o încetare a focului în zona de conflict Azerbaidjan-Karabah şi pentru a reduce tensiunile”.

”Nagorno-Karabah îşi reafirmă disponibilitatea de a menţine termenii armistiţiului umanitar pe bază de reciprocitate...potrivit declaraţiei Moscovei din 10 octombrie şi a acordurilor din 17 octombrie”, arată comunicatul.

Grupul Minsk este condus de Rusia, Franţa şi Statele Unite.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că armistiţiul trebuie să fie necondiţionat şi respectat cu stricteţe de către ambele părţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Constantin Gadea
18.10.2020, 10:58:36

Litigiul , dupa mine, ar trebui sa se rezolve in cadrul ONU. Rusi, Turcia sau NATO, neavand dreptul sa se amestece in conflict. Ca, d-aia a fost infiintata Organizatia Natiunilor Unite. Popoarele lumii ar trebui sa nu mai admita tarilor puternic inarmate sa se implice dupa pofta inimii lor in conflictele regionale, ci doar in cazul cand sunt solicitate de ONU sa intervina.

Constantin Gadea
18.10.2020, 11:13:05

Eu cred ca daca nu ar exista armele nucleare si alte dotari militare megacostuare, omenirea ar avea de zece ori mai multe posibilitati sa se hraneasca, sa-si ingrijeasca sanatatea si sa fie fericita.

Modifică Setările