Un nou plan de salvare pentru Portugalia ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditorii internaţionali sunt în inspecţie la Lisabona, iar analiştii spun că un nou împrumut pentru lusitani pare inevitabil. Portughezii se tem că UE şi FMI le vor cere noi măsuri de austeritate.

Reprezentanţii creditorilor - UE, BCE,FMI - se află de mai multe zile la Lisabona, pentru o misiune de două săptămâni, în care vor analiza stadiul reformelor făcute de Guvernul Coelho. Abia apoi vor acorda cea de-a treia tranşă, în valoare de 14,9 miliarde de euro, din planul de salvare, în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat anul trecut.

Dacă până acum în Portugalia a existat un consens politic, acorduri sociale, reforme, pericolul falimentului nu este definitiv îndepărtat şi un nou plan de austeritate nu este exclus, scrie „Expresso". Ipoteza unui nou ajutor pentru Lisabona a fost ridicată după o creştere dramatică a ratelor dobânzilor pe termen lung, care a avut loc în ianuarie după ce agenţia Standard & Poor's a retrogradat ţara în categoria „speculativ", iar analiştii se tem că Portugalia nu va putea reveni pe pieţele internaţionale înainte de 2013.

Antonio Seguro, liderul Partidului Socialist, principala formaţiune de opoziţie şi cel care a negociat, anul trecut, acordul cu UE şi FMI, a declarat că va rupe protocolul dacă se va recurge la un nou program dur de reducere a deficitului public. El le-a spus inspectorilor Troicii că ţara are nevoie de mai mult timp pentru a-şi consolida datoria publică.

Premierul neagă

Chiar dacă premierul de centru-dreapta Pedro Passos Coelho a negat că va cere Troicii mai mult timp pentru implementarea reformelor sau alţi bani, el a ţinut să precizeze că UE şi FMI nu vor lăsa Portugalia să se prăbuşească. Troica are nevoie să arate că Portugalia a reuşit să-şi facă temele şi că Grecia este un caz unic pentru zona euro. „Cel mai important lucru pentru UE este să izoleze Portugalia de Grecia, în caz de faliment sau ieşire din zona euro", susţine Filipe Garcia, consultant la Informaçao de Mercados Financeiros. „Ne aşteptăm ca factorii de decizie politică să furnizeze fonduri suplimentare Portugaliei de 30 - 50 de miliarde de euro până în 2014", se arată într-o analiză a Goldman Sachs. 

Premierul portughez Pedro Passos Coelho şi şefa FMI, Christine Lagarde  Foto: afp



Consensul portughez se poate spulbera

Guvernul portughez se poate lăuda că fost în măsură să ajungă la un acord cu partenerii politici şi sociali pe reformele cerute de Troică. Consensul politic reuneşte mai mult de 80% din parlamentarii portughezi. Există şi un acord social între partide politice şi sindicate pentru a pune în aplicare reformele pieţei muncii, în special pentru a înlesni concedierile individuale.

Premierul portughez Pedro Passos Coelho şi şefa FMI, Christine Lagarde p Foto: afp

Guvernul şi partenerii sociali au ajuns la un compromis şi în privinţa reducerii numărului de zile de sărbătoare şi de concediu. În plus, valoarea ajutoarelor de şomaj a fost redusă, legea asupra chiriilor a fost modificată, expulzarea rău-platnicilor se face mai uşor, chiriile pot fi crescute, iar cele fixate de stat vor dispărea.

Lisabona s-a conformat şi a vândut şi acţiunile statului la companiile Energias de Portugal (EDP) şi Rede Eléctrica Nacional (REN) chiar dacă unor capitaluri chinezeşti. În eventualitatea negocierii unui nou plan de ajutor, consensul de anul trecut, atât în plan politic, cât şi social, nu mai există decât pe hârtie. La 11 februarie, 300 000 de oameni au demonstrat în Terreiro do Paço (Piaţa Palatului) din capitala portugheză „pentru a arăta Troicii că „nu se vor preda", scrie „Dario de Noticias". Aceasta a fost cea mai mare demonstraţie organizată de CGTP, cea mai mare confederaţie sindicală din ţară, în ultimii 30 de ani.

„Vremurile noi care se apropie, încărcate cu austeritate extremă, sunt o avertizare serioasă pe care guvernul nu ar trebui să o ignore. Sărăcia şi disperarea crescândă nu sunt un "scâncet", după cum spunea premierul care le-a recomandat concetăţenilor să nu fie „plângăcioşi". Dar nimic nu garantează că va fi mereu aşa. Din acest motiv, exemplul grecilor nu trebuie ignorat, mai scrie publicaţia.

Reducerea deficitului, cu bani de la pensii

Guvernul a reuşit să ajungă în 2011 la un deficitul sub 5,9% din PIB, dar numai după un transfer de 6 miliarde de euro de la pensii la vistieria statului, cu creşteri de taxe, reduceri de salarii, reforma pieţei muncii. Dar toate vor duce la o scădere a economiei anul acesta cu 3 la sută, iar şomajul va depăşi 13 la sută.

"Troica trebuie să ia iniţiativa şi să facă o corecţie.''
Eduardo Catroga fost ministru al Finanţelor Eduardo Catroga

Sindromul grecesc

Victimelor clasice ale sărăciei, şomerii de lungă durată, li s-au adăugat în ultimele luni în Portugalia „noii săraci": salariaţii care suportă măsurile de austeritate, cu locuri de muncă precare şi nesigure şi ale căror salarii au fost reduse. Sindicatele se tem că, dacă guvernul persistă să atingă deficitul bugetar de 4,5 la sută anul acesta, este posibil să recurgă la reducerea salariului minim de la 750 de euro la 485 de euro, să mai concedieze funcţionari, să scurteze concediile plătite ori să reducă taxa socială unică (contribuţia salariaţilor şi companiilor la securitatea socială).

În lipsa banilor, spaniolii recurg la troc  Foto: reuters



Spania se adânceşte în criza financiară

Datoria publică a Spaniei va ajunge la sfârşitul anului viitor la 78% din PIB. Nivel aproape dublu faţă de cel de la începutul crizei datoriilor suverane din zona euro, în 2008, notează Bloomberg. În acelaşi timp, situaţia socială şi economică a spaniolilor se agravează. Victime ale şomajului, ale exploziei bulei imobiliare şi ale creditelor bancare prea uşor acordate, unele la limita escrocheriei, potrivit multor experţi, mii de familii de spanioli au rămas şi fără locuinţe, şi cu banii
luaţi de diverşi dezvoltatori imobiliari.

În lipsa banilor, spaniolii recurg la troc p Foto: reuters

„Singurul delict pe care l-a comis familia Parrondo din localitatea Meco, care face parte din clasa de mijloc, este că a ajuns în şomaj. Capul familiei avea un salariu bun în construcţii, dar în noiembrie 2010 a fost concediat. La 11 februarie a venit şi ziua în care nu au mai avut bani nici pentru a cumpăra o pâine pentru a-şi hrăni cei patru copii şi a luat o decizie drastică: să nu mai plătească ipoteca. Cu cei 1.000 de euro pentru şomaj, nu puteam suporta ipoteca de 680 de euro a apartamentului. Ne-am gândit mult şi am decis să nu mai plătim rata", spune Elana Parrondo în „El Mundo".

Trocul  şi-a făcut apariţia

A încercat să renegocieze cu banca, dar nu a fost posibil. De atunci, supravieţuieşte sub ameninţarea ordinului de părăsire a locuinţei. Şi ca familia Parrondo sunt zeci de mii, notează publicaţia.

Zeci de mii de spanioli care sunt de luni întregi în şomaj au emigrat spre state mai bogate din lume, mulţi în statele nordice. Dar, ajunşi acolo, mitul s-a destrămat. Fără calificare şi fără să cunoască limba statului de destinaţie li s-au închis uşile în nas. Unii şi-au cheltuit economiile şi au ajuns să doarmă pe străzi. Şi în afaceri situaţia este critică. În lipsa lichidităţilor, firmele recurg la troc, bunuri contra servicii, sau bunuri şi servicii contra chiriei. Imaginaţia antreprenorilor nu cunoaşte limite, scrie Reuters. O nouă problemă se ridică acum pentru guvern cum poate urmări şi taxa aceste tranzacţii barter.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite