În lume

articolul anterior articolul urmator

Un oficial american de rang înalt denunţă o „epurare etnică” a Turciei în Siria

10
8 Nov 2019 12:25:22
Autor: News.ro

Un oficial american de rang înalt critică, într-un raport, lipsa de eforturi din partea administraţiei Trump de a împiedica ofensiva turcă în Siria care, apreciază el, a cauzat o ”epurare etnică”, dezvăluie The New Tork Times (NYT), relatează AFP.

Emisarul american al coaliţiei internaţionale împotriva grupării Statul Islamic (SI) William Roebuck denunţă, în acest raport, ”eforturile hotărâte de epurare etnică” ale Turciei şi aliaţilor săi a kurzilor din Siria, care ”nu pot fi definite decât drept crime de război sau epurare etnică”, dezvăluie în ediţia de joi cotidianul american.
 
”Într-o zi, când se va scrie istoria diplomatică, ne vom întreba ce s-a întâmplat aici şi de ce conducătorii nu au făcut mai mult pentru a denunţa mai ferm pe lângă Turcia comportamentul său”, citează NYT, care a obţinut acest raport.
 
O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a refuzat să spună dacă aceste ”pretinse comunicări interne private” sunt adevărate.
 
”Acestea fiind spune, noi am fost clari cu privire la faptul că ne vom opune ferm deciziei preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan de a intra în Siria şi am făcut totul, în afara unei confruntări militare, pentru a o evita”, a dat asigurări Morgan Ortagus.
 
Ea a adăugat că Statele Unite au luat în serios informaţiile potrivit cărora combatanţi susţinuţi de turci au comis atrocităţi - inclusiv asasinarea unor civili.
 
”Aceste probleme rămân, iar noi am ridicat problema la vârful ierarhiei statului turc”, a precizat ea.
 
Turcia şi-a lansat operaţiunea militară după ce Trump a anunţat retragerea trupelor americane desfăşurate în Siria, de-a lungul frontierei cu Turcia, ceea ce s-a interpretat ca o undă verde dată Ankarei.
 
Puternic criticat, inclusiv în tabăra sa, Trump şi-a înăsprit după aceea tonul şi a autorizat sancţiunarea Turciei, sancţiuni care au fost ridicate după ce Ankara şi-a suspendat ofensiva în Siria, în urma unui acord încheiat între Erdogan şi vicepreşedintele american Mike Pence.
 
Preşedinţii turc şi american urmează să se întâlnească la Casa Albă la 13 noiembrie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Hoher Herman
8.11.2019, 12:38:27

De ce nu va semnati bah compunerile? Ca sa stim si noi cine este temmbelu' care le mazgaleste.

0 (6 voturi)
Omu' Petru
8.11.2019, 13:20:18

. E preluare de pe News.ro, nu au cum sa o semneze cei de la Adevarul. Alles klar, Herr Kleiner Herman?! Fur weitere Problemen, rufen sie bitte der Notartzt oder ihre Krankenhaus, der Abschnitt für psychische Erkrankungen. Vielen Dank im voraus für ihre Bemühungen!

-1 (3 voturi)
Index 4.2
8.11.2019, 14:55:42

Da ru de ce nu postezi cu numele tau adevarat sa vedem cat de bogat esti( nu material , ca asta conteaza mai putzin) , si cata mintuca ai?!

-1 (1 vot)
Index 4.2
8.11.2019, 14:54:34

Crimele Turciei asupra kurzilor sunt posibile datorita complicitatii presedintelui sTrumpf, care este un Natarau Batran si deranjat la Balcon, descris intr-o carte , ca un copchil de 12 anishori!

-1 (1 vot)
IonIon Codreanu
8.11.2019, 17:01:46

Turcia a încercat turcirea kurzilor. Deși sunt un popor nomad, fără istorie scrisă, nu a ținut! Acum în mileniul al treilea, mulți kurzi au învățat carte în Europa, sunt conștienți de specificul lor și vor O ȚARĂ a lor, acolo unde trăiesc. Nu știu cum va gestiona Turcia această problemă, dar forța nu va avea efect. Este la fel de adevărat că nici calea violenței aleasă de kurzi, nu este bună, nu va da rezultate în epoca în care trăim. Există soluții, dar radicalismul ambelor părți împiedică aplicarea lor.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)