În lume

articolul anterior articolul urmator

Un oraş mayaş străvechi, descoperit pe un şantier de construcţii în Mexic. A fost locuit în perioada 600-900 d.Hr VIDEO

0
28 May 2022 12:42:42
Autor: Cristina Morozan
Xiol a fost descoperit după ce ce a început construcţia unui parc industrial Foto Captură video
Xiol a fost descoperit după ce ce a început construcţia unui parc industrial Foto Captură video

Arheologii au descoperit ruinele unui străvechi oraş mayaş plin de palate, piramide şi pieţe pe şantierul de construcţie al unui viitor parc industrial în apropiere de Merida, pe Peninsula Yucatan din Mexic.

Situl, denumit Xiol, are caracteristici ale stilului arhitectural mayaş Puuc, au spus arheologii, un fapt obişnuit în Peninsula Yucatan din sud, dar rar întâlnit în apropiere de Merida, conform Reuters.

„Credem că aici trăiau peste 4.000 de oameni”, a spus Carlos Peraza, unul dintre arheologii care a condus operaţiunile de excavare a oraşului, care se estimează că a fost locuit în perioada 600-900 d.Hr.
 
„Au fost oameni din diferite clase sociale... preoţi, cărturari, care locuiau în aceste mari palate, şi mai erau oameni de rând care locuiau în clădiri mici”, a spus Peraza. 
 
Cercetătorii au localizat, de asemenea, în apropiere, morminte ale unor adulţi şi copii, îngropaţi alături de unelte din obsidian şi flint, ofrande şi alte bunuri.
 
În zonă au fost descoperite şi rămăşiţe de viaţă marină, ceea ce sugerează că locuitorii oraşului şi-au completat dieta pe bază de agricultură pescuind de-a lungul coastei din apropiere. 
 
Xiol a fost descoperit după ce ce a început construcţia unui parc industrial. Acesta va fi în continuare construit, deşi vestigiile arheologice vor fi păstrate, potrivit proprietarilor terenului.
 
„Odată cu trecerea timpului, extinderea urbană (în zonă) a crescut şi multe dintre rămăşiţele arheologice au fost distruse... dar şi noi, ca arheologi, suntem surprinşi, pentru că nu ne aşteptam să găsim un sit atât de bine conservat”, a spus Peraza.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările