Un soldat etiopian a predat clipuri cu unul din masacrele comise de armată în Tigray: „Două gloanţe sunt de ajuns”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un informator din rândul armatei etiopiene a transmis un clip cu unul din masacrele din Tigray FOTO captură via CNN
Un informator din rândul armatei etiopiene a transmis un clip cu unul din masacrele din Tigray FOTO captură via CNN

Canalul de televizune prin satelit Tigrai Media House (TMH), care transmite din SUA, a publicat la începutul lunii martie clipuri care ar dovedi masacre comise asupra civililor din Tigray, de la începutul ofensivei militare a Etiopiei în regiune, în noiembrie, şi la care au participat şi soldaţi din Eritreea.

Stalin Gebreselassie, un jurnalist al TMH din Washington a dezvăluit pentru CNN că a primit filmările - în care soldaţi etiopienii inspectează un grup de tineri etiopieni înainte de a executa cel puţin o parte dintre ei  -de la un informator din rândul armatei etiopiene.

Soldaţii pot fi auziţi îndemnându-se să nu irosească gloanţele („Două gloanţe sunt de ajuns”), şi să se asigure că niciunul din grup nu a rămas în viaţă. De asemenea, soldaţii sunt entuziaşti, celebrând uciderile ca fiind eroice şi proferând insulte la adresa prizonierilor.

Clipul publicat de CNN a fost înregistrat pe o coastă de munte din apropiere de Mahibere Dego.

TMH a plătit informatorul astfel încât acesta să poată părăsi Etiopia înainte de a fi publicate filmările.

„Am reuşit să vorbesc cu el timp de trei minute. Mi-a spus: Îmi pare atât de rău, frate ...regret enorm ce am făcut în Tigray, etiopienii din Tigray nu merită asta”, a dezvăluit jurnalistul TMH, adăugând că bărbatul părea să regrete sincer, acesta din urmă explicând că a dat filmarea pentru a „vindeca” şi „expune ce face guvernul etiopian propriei populaţii”.

Gebreselassie a spus că filmarea i-a fost trimisă pe Whats App sub forma a cinci clipuri comprimate având în vedere problemele internetului din Tigray, dar susţine că filmările s-au făcut de pe un singur dispozitiv.

Potrivit CNN, în lipsa filmării originale şi a metadatelor asociate, nu poate fi confirmat dispozitivul de pe care s-a filmat (un telefon mobil), cine a făcut-o, când sau dacă imaginile au fost editate.

CNN a putut însă geolocaliza filmările la câţiva kilometri sud de Mahibere Dego. Amesty International a confirmat locaţia clipurilor folosind programe de modelare 3D. Analiza umbrelor de către CNN a confirmat faptul că masacrul a avut loc după-amiaza târziu. Pe baza stop-cadrelor, au putut fi identificate însemnele armatei etiopiene care au fost comparate cu uniformele Forţei Apărării Naţionale din Etiopia. În plus, soldaţii vorbeau limba amhară - limba oficială a armatei federale.

În filmare se vede cum soldaţii percheziţionează grupul de civili în căutarea unor eventuale arme.

"Faptul că a făcut acest lucru [a filmat videoclipul] arată un sentiment de impunitate, că pot scăpa basma curată. Şi cred că este foarte important ca autorii acestor infracţiuni să fie traşi la răspundere de către guvernul etiopian ... în ceea ce par a fi crime extrajudiciare. ", a comentat Laboratorul de Criză al Amnesty International.

CNN a intervievat 10 persoane care au spus că au pierdut persoane dragi în Mahibere Dego sau i-au cunoscut pe unii dintre tinerii luaţi de soldaţi şi despre care se crede că au fost ucişi în apropierea oraşului. Într-un efort de a face public ce s-a întâmplat, mai mulţi rezidenţi au întocmit o listă cu cei dispăruţi - circa 39 de bărbaţi. Lista de nume, precum şi fotografiile a 18 dintre ei au fost distribuite direct CNN. CNN a verificat identitatea unora dintre ei, dar nu a putut stabilit dacă sunt aceiaşi bărbaţi din filmările video.

Trei surse diferite au declarat pentru CNN că 39 de bărbaţi din Mahibere Dego sunt încă dispăruţi . Într-un videoclip, soldaţii pot fi văzuţi înconjurând zeci de bărbaţi, iar într-un alt clip, corpurile a cel puţin 11 bărbaţi sunt îngrămădite pe un deal. 

Guvernul etiopian condus de Abiy Ahmed  a lansat în noiembrie o ofensivă militară împotriva partidului de guvernare din Tigray, Frontul Popular al Eliberării din Tigray (TPLF). Premierul a trimis în Tigray armata naţională şi miliţii din regiunea Amhara.

Comisia etiopiană pentru drepturile omului numită de stat săptămâna trecută a declarat că investigaţiile sale au găsit dovezi preliminare că peste 100 de persoane din Axum au fost ucise de soldaţii eritreeni în noiembrie, confirmând rapoarte anterioare ale Amnesty International şi Human Rights Watch.

La sfârşitul lunii martie, Medecins Sans Frontieres a declarat că membrii personalului său au văzut soldaţii etiopieni scoţând câţiva bărbaţi din autobuzele publice şi executându-i în apropierea capitalei Tigray, Mekelle.

Abiy a declarat săptămâna trecută că guvernul său va trage la răspundere orice soldat găsit responsabil pentru comiterea atrocităţilor din Tigray - recunoscând pentru prima dată că trupele eritreene luptă alături de forţele etiopiene şi că acestea se vor retrage din zonele de frontieră. Nu este clar dacă forţele eritreene s-au retras din Tigray.

1.900 de civili ucişi în Tigray, identificaţi

Aproape 2.000 de de civili de la copii mici la bătrâni au fost ucişi în masacrele din Eiopia comise de soldaţi, paramilitari şi insurgenţi de la începutul conflictului anul trecut, arată un raport al cercetătorilor de la Universitatea din Ghent, Belgia, compilat din relatări ale unei reţele de informatori din nordul Etiopiei, interviuri ale martorilor, membrilor familiei şi alte surse, relatează The Guardian.

Douăzeci de masacre au avut doar luna trecută şi au inclus uciderea a circa 250 de civili în oraşul strategic Humera, din vestul depărtat al regiunii Tigray, unde are loc o epurare etnică a comunităţilor locale.

Cercetătorii au descoperit că doar 3% dintre victimele identificate au fost ucise în atacuri aeriene sau de artilerie. Majoritatea lor au fost împuşcate în urma unor execuţii sumare în cadrul percheziţiilor sau în masacrele organizate, cum ar fi cea de la Axum, unde numărul morţilor este estimat la  800 de persoane, sau în oraşul Mai Kadra, unde 600 de oameni au murit în violenţele declanşate de miliţiile fidele TPLF .

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite