În lume

articolul anterior articolul urmator

Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron

6
17 Jan 2022 20:58:15
Autor: Cristina Morozan
A patra doză de vaccin anti-COVID a dus la o creştere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză", a dezvăluit Gili Regev-Yochay  FOTO Shutterstock
A patra doză de vaccin anti-COVID a dus la o creştere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză", a dezvăluit Gili Regev-Yochay  FOTO Shutterstock

Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a noului coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Israel.

Sheba Medical Center a administrat cea de-a doua serie de doze "booster" într-un studiu clinic la care au participat personalul acestei clinici şi au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană, conform Reuters.

Aceste rezultate au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Persoanele din grupul Moderna au primit anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanţii clinicii. 
 
Vaccinurile au dus la o creştere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză", a dezvăluit Gili Regev-Yochay.
 
De altfel după cum a declarat anterior premierul israelian Naftali Bennett, citând concluzii preliminare ale studiului că, la o săptămână după administrarea celei de-a patra doze, s-a observat o creştere de cinci ori mai mare a numărului de anticorpi la persoanele vaccinate.
 
"Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron", a declarat Gili Regev-Yochay.
 
"Ştim până acum că nivelul de anticorpi necesar pentru a obţine protecţie şi pentru a nu fi infectat cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă este un vaccin bun", a mai spus ea.
 
Descoperirile, despre care reprezentanţii spitalului au spus că sunt primele de acest gen din lume, au fost preliminare şi nu au fost încă publicate.
 
Israelul este ţara care a implementat cea mai rapidă campanie de vaccinare cu schema iniţială împotriva COVID-19 în urmă cu un an, iar de luna trecută a început să ofere cea de-a patra doză, sau un al doilea "booster", persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile şi celor din grupele de mare risc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

leuldinpanjshir99
17.01.2022, 21:36:12

Baieti, veniti cu alte vaccinuri. Astea de acum si-au trait traiul, si-au mancat malaiul. Bafta oamenilor este faptul ca Omicron se arata destul de bland. Or proteja vaccinurile de formele grave ale bolii, insa nu stiu cat de grave sunt simptomele date de aceasta noua tulpina. Si cu vaccin, si fara vaccin ...

-4 (8 voturi)
IosifS K
17.01.2022, 22:26:51

Nu știu ce să zic. Am toate 3 făcute dar parcă mă enervează să aud "de la doza următoare o să curgă lapte și miere și o să avem miliarde de anticorpi" Păi în logica asta intreb și eu: de ce la 40 de ani încă răcesc și încă i-au gripă?

+4 (4 voturi)
Sphinx
17.01.2022, 22:44:22

Fără număr...

+3 (3 voturi)
AltGr PrtScr
18.01.2022, 06:58:43

Nu contează, eu sper să-și facp cobaii cât mai multe doze ca să vedem ce se întâmplă... Când spun cobai mă refer la specimene gen lara, miron și ceilalți spălați pe creier, dar mai ales la corespondenții lor care-mi sunt cunoscuți și judecă oamenii prin propria ipohondrie, nu la oamenii păcăliți să se înțepe sau care s-au înțepat obligați de viață. Ăia pomeniți mai sus, s-au oferit voluntar să se facă experiențe pe ei. De-acum vor veni efectele pe termen lung, iar cobaii vor începe să apară la știrile de la ora 5.

-1 (3 voturi)
Popescu Stela
18.01.2022, 07:34:09

Autorii studiilor, mai periculoși decât coronavirusul, îmbolnăvesc planeta. Autoritatea lor se topește și nimeni nu ii mai ia in serios, ceea ce e un semn bun. Pandemia va trece oricum.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările