În lume

articolul anterior articolul urmator

Un tren cu fosfat, ţinta unui atac „terorist” în centrul Siriei

4
22 Jul 2019 08:40:22
Autor: News.ro
FOTO Southfront.org
FOTO Southfront.org

Un tren care transporta fosfat a fost ţinta unui atac „terorist”, în centrul Siriei, în urma căruia a fost „scos din serviciu”, a anunţat Ministerul sirian al Transporturilor, relatează AFP.

Ministerul a anunţat duminică pe pagina de Facebook că atacul a condus la „deraierea trenului (...) şi a două  containere de fosfat” şi a provocat un incendiu. Membri ai echipajului au fost răniţi, precizează ministerul.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a confirmat atacul şi a precizat că un „dispozitiv exploziv”, plasat de „persoane necunoscute” pe tronsonul de cale ferată la est de Palmira, a explodat la trecerea trenului.

Trenul a fost „scos total din serviciu”, potrivit SOHR.

În martie 2018, Siria a acordat societăţii ruse Stroitransgaz o concesiune pe o perioadă de 50 de ani pentru a face investiţii şi a extrage fosfat în regiunea Palmira.

Învinsă în martie în ultimul loc în Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) deţine celule adormite în maii multe regiuni din ţară, iar combatanţi jihadişti sunt în continuare prezenţi în deşertul sirian.

Această explozie intervine la o săptămână după sabotarea, cealaltă duminică, a unui gazoduct care traversează deşetrul sirian. Această condustă strategică transportă gaze naturale de la Shaer, cel mai câmp gazifer din ţară, situat în vasta provincie Homs, aflată sub controlul regimului, către Ebla, mai la vest.

Acest atac, catalogat drept „terorist” de către Damasc, a scos gazoductirul din serviciu, iar autorităţle au anunţat repararea acestui a doua zi.

La sfârşitul lui iunie, oleoducte submarine care asigură legătura cu o rafinărie din oraşul Banyas (vest) au fost sabotate, potrivit unui ofcial sirian, cu ajutorul unor „ţări străine”.

Regimul lui Bashar al-Assad acuză de mai multe luni Occidentul căpoartă un „război economic” în Siria.

Puternile occidentale au impus, la începutul Războiului din Siria, în 2011, sancţiuni economice Damascului, inclusiv un embargo asupra transportului de pertol către Siria.

Războiul sirian a devenit tot mai complex în timp, implicând mai multe puteri străine, inclusiv Rusia, care intervine militar începând din 2015.

Peste 370.000 de oameni au fost uciţi, iar milioane deplasaţi în acest conflict.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Kongo-Müller
22.07.2019, 09:45:38

E mana Mossadului.

+1 (1 vot)
GAN
22.07.2019, 10:53:35

exact, i-au pus o moneda de un shekel pe linie :)) iar desenul s-a imprimat pe roata locomotivei...de aici si-au dat seama ca a actionat Mossadul

0 (2 voturi)
Kongo-Müller
22.07.2019, 13:21:40

foarte posibil sa ai dreptate ... doar ca n-au pus o moneda de un Shekel ci niste pietricele, sunt prea zgarciti pentru astfel de risipa :))

+2 (2 voturi)
Vasile Naftuli
22.07.2019, 10:39:18

Atac "terorist" democrat impotriva "dictatorului" Assad; progresul lumii.

+1 (1 vot)