În lume

articolul anterior articolul urmator

Uniunea civilă/Căsătoria persoanelor de acelaşi gen în America latină

25
20 Apr 2015 23:35:45
Caterina Preda
Marş pentru drepturile LGBTI în Santiago, Chile (Pe pancartă scrie: ”Toţi în favoarea iubirii”).
Marş pentru drepturile LGBTI în Santiago, Chile (Pe pancartă scrie: ”Toţi în favoarea iubirii”).

Având în vedere recenta discuţie care a ocupat ştirile săptămânilor trecute în România privind comunitatea gay sau mai degrabă LGBTI din ţara noastră, poate ar fi interesant de reamintit care este statutul acestei comunităţi în America latină şi care sunt ţările care recunosc căsătoria sau uniunea civilă între persoane de acelaşi gen.

 

România în Uniunea Europeană

Drepturile comunităţii LGBTI (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transexuali şi Intersexuali) sunt recunoscute prin tratatele Uniunii Europene şi homosexualitatea este legală în toate statele membre. În România acest drept a fost recunoscut în 2001 prin decriminalizarea relaţiilor între persoane de acelaşi gen.

Căsătoria între persoane de acelaşi gen este legală în 10 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Luxembourg, Olanda, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Suedia), în timp ce în alte 9 state (Austria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Irlanda, Malta, Slovenia, Ungaria) uniunea civilă este recunoscută. Şapte state UE (Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia) interzic căsătoriile între persoane de acelaşi gen prin constituţie. Nici în România, Grecia sau Cipru căsătoria nu este permisă cuplurilor formate din persoane de acelaşi gen.

Drepturile comunităţii LGBTI în America latină

Ca în Uniunea Europeană, în toate cele 20 de state latino-americane este legal să fii homosexual, Panama şi Nicaragua fiind statele care au anulat recent penalizarea (2008). În prezent 12 dintre cele 20 de state au legi care protejează împotriva discriminărilor pe criterii de orientare sexuală.

Având în vedere influenţa încă destul de importantă a Bisericii Catolice sau a diferitelor biserici protestante în America latină, este surprinzător poate să descoperi că 6 din cele 20 de state latino-americane recunosc căsătoria/uniunea civilă între persoane de acelaşi gen: Argentina, Brazilia, Uruguay, Columbia, Chile, Mexic.

6 state permit căsătoria între persoane de acelaşi gen

Săptămâna trecută, Chile a devenit cel de-al şaselea stat din America latină care a aprobat căsătoria între persoane de acelaşi gen. Preşedinta Chile, Michelle Bachelet citând în momentul anunţului aprobării legii dintr-o scrisoare a poetei Gabriela Mistral (premiu Nobel pentru literatură 1945) către iubita ei, Doris Dana ”Trebuie să avem grijă de asta Doris, iubirea e un lucru delicat”. Bachelet a spus că prin această lege se recunosc drepturi materiale şi juridice unor cupluri legate de iubire.

Primul stat care a introdus o lege care permite cuplurilor formate din persoane de acelaşi gen să se căsătorească este Argentina (2010), urmată de Brazilia, Uruguay şi Columbia în 2013 şi de Chile, recent în 2015. În Mexic măsura este valabilă din 2010 în capitala Mexico Districtul Federal şi în câteva alte state (Quintana Roo, Coahuila). În Ecuador parteneriatul civil este recunoscut prin constituţia din 2009, actualul preşedinte Rafael Correa susţinând această menţiune.

Argentina, prima ţară care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi gen în 2010 a urmat decizii precedente adoptate în capitala Buenos Aires prin care era în vigoare pactul civil de uniune. Cristina Fernandez de Kirchner, actuala preşedintă este cea care în 2010 aproba această lege, în ciuda opoziţiei arhiepiscopului Bisericii Catolice, actualul Papa Francisc.

În acelaşi timp, căsătoria între persoane de acelaşi gen a fost interzisă prin constituţie în Paraguay (1992), Honduras (2005), El Salvador, Republica Dominicană şi Bolivia (2009), iar în Costa Rica Curtea Supremă a interzis căsătoriile de acest tip (2006).[1] În mod paradoxal, guvernele noii stângi sau reprezentând stânga radicală, cu excepţia parţială a Ecuadorului, nu au introdus măsuri care să favorizeze aceste minorităţi sexuale.

Cu toate aceste măsuri legale, homofobia este încă destul de prezentă în America latină. În 2012, 44% din crimele homofobe la nivel mondial erau comise în Brazilia, în timp ce în Mexic, 400 de oameni au murit din aceleaşi cauze între 1995 şi 2005.[2]

   Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.


[1]{C} German Lodola, Margarita Corral, ”Support for Same-Sex Marriage in Latin America”, Americas Barometer Insights, 44, (2010), p. 1

{C}[2]{C} Marina Kaipper Ceratti, ”El alto costo de ser gay en Latinoamérica”, El Pais, 7 martie 2014.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Leonard Paukerow
21.04.2015, 01:44:20

Sper sa nu comenteze nimeni pe marginea ineptiilor.

0 (8 voturi)
Radu Mircea
21.04.2015, 06:57:43

# M. Gaster De ce Gashpere , ne astepti la colt cu gasca ??? Este o prezentare a normalitatii , mai mult o statistica a felului cum sunt tratati in lume semeni de ai nostri care nu cer nimic in plus fata de ce are majoritatea heterosexuala . Avind aceleasi indatoriri si raspunzind acelorlasi sarcini sociale ca toti ceilalti nu vad nici un motiv sa nu se bucure si de toate drepturile . Inainte sa aruncati cu pietre si minusuri pe motiv ca LGBTI ar fi anormali ginditi-va cit de flexibila este notiunea de normalitate : Era normal intr-o vreme ca un om sa fie proprietarul cu drept de viata si de moarte asupra altui om . Era normal mai tirziu ca in numele unei credinte sa prajesti femeia care si-a permis sa taie un pui seara pe motiv ca este vrajitoare. Era si mai normal sa pornesti cruciade devastatoare impotriva unor oameni care aveau ''pacatul'' altei credinte . Era normal ca femeile sa nu voteze pina mai acum 100 de ani pe motiv ca nu pot avea gindire politica . Inca mai este normal intr-o parte a lumii sa violezi femeia care indrazneste sa iasa pe strada seara neinsotita de un mascul din familie , indiferent pentru ce iese . Asa ca vedeti cit de interpretabila este normalitatea si cum evolueaza ea dea lungul vremii . Sunt convins ca odata cu trecerea vremii homosexualitatea nu va mai oripila pe nimeni , odata cu sporirea educatiei .

+1 (7 voturi)
Iulian Arion
21.04.2015, 07:21:28

Aceasta informatie este mincinaasa: Şapte state UE (Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia) interzic căsătoriile între persoane de acelaşi gen prin constituţie. Realitatea este ca nu pun sub protectia legii casatoria intre persoanele de acelasi sex. Daca se casatoresc in alte tari, nu sunt incriminati penal!

+3 (5 voturi)
tampa_killer
21.04.2015, 12:41:34

ce nu este permis , este interzis! Nu este mincinos enuntul. Lipsa oricaror prevederi ar fi dus la o valoare de adevar pt ce spui tu dar cand casatoria este definita ca fiind uniunea dintre doua persoane de sex diferit se va intelege automat ca este interzisa cea intre persoane de acelasi sex ( sau gen cum se exprima autoarea ). Trecand peste asta, societatile majoritar ortodoxe sunt societati traditionaliste si atunci familia va fi multa vreme compusa din barbat, femeie si copii.. cred ca articolul este destul de pe fuga facut caci autoarea uita cu desavarsire de Cipru si Grecia, 2 tari ortodoxe care nu apar neam in acest articol.

+1 (1 vot)
tampa_killer
21.04.2015, 12:43:19

doamna Caterina Preda: cu respect va fac cunoscut ca ati omis din randul tarilor UE Grecia si Cipru, state majoritar ortodoxe si care cred ca nu accepta casatorii si nici uniuni intre persoane de acelasi gen

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (25)